από την Λίλιαν Σίμου

 

Σε μία προσπάθεια να εμβαθύνουμε σε πτυχές της προσωπικότητας, πέραν της πρώτης αίσθησης του ζωδίου του Ηλίου, της Σελήνης και του Ωροσκόπου, έχουμε ποιότητες και ιδιότητες που προκύπτουν και χρωματίζουν ακόμη πιο έντονα την ύπαρξή μας.

Ποιότητες που αφορούν την δυναμική της σύνθεσης του χάρτη μας (δακτυλικό αποτύπωμα της ύπαρξης) και ιδιότητες που περιγράφουν τον τρόπο εκδήλωσης της δυναμικής μας.

Εξετάζοντας με τη σειρά αυτά τα ιδιαίτερα σημεία της ανάλυσης, ας προσεγγίσουμε το καθένα ξεχωριστά για να κατανοήσουμε τις πτυχές που κρύβουμε στο βαθύτερο κομμάτι της παρουσίας μας στη γη…

Ποιότητες εμφανίζονται μέσω των στοιχείων, καθώς η φυσική μας διάσταση δανείζεται από το φυσικό περιβάλλον τα βασικά «συστατικά».

 

Στην αστρολογική κωδική γλώσσα οι ποιότητες είναι τέσσερις: φωτιά, γη, αέρας και νερό.

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Κάρτερ, ένα σημαντικό δάσκαλο της αστρολογίας, οι ποιότητες είναι στην ουσία η ρίζα μας, καθώς μέσω αυτών είμαστε ικανοί να περιγράψουμε τα σημεία αιχμής, να φθάσουμε σε λεπτομέρειες και να κατανοήσουμε πέραν της επιφανειακής αντίληψης, τους φυσικούς νόμους που εμποτίζουν τον καθένα μας ξεχωριστά.

Καθώς είμαστε ένα μέρος του ορατού σύμπαντος της δημιουργίας, ας εξετάσουμε εκείνα τα σημεία που μας συνδέουν με τον φυσικό κόσμο, λοιπόν…

Πολλές θρησκείες, παραδόσεις και φιλοσοφίες στηρίχθηκαν στα στοιχεία της Φύσης, αφού από τα αρχέγονα χρόνια ο άνθρωπος προσπάθησε να τα δαμάσει, να τα κατανοήσει, να τα αποδεχτεί, να συνυπάρξει μ’ αυτά. Τα συναντάμε σε όλες τις παραδόσεις.

Στην τευτονική παράδοση, που με συγκινεί ιδιαίτερα, βρίσκουμε πως ο κόσμος δημιουργήθηκε από το πάγο και τη φωτιά. Τα άλλα δύο, συνυπάρχουν και χωρίζουν το θεϊκό από το γήινο βασίλειο.

Στην θιβετανική παράδοση, στις στούπες, υπάρχουν σύμβολα της Δημιουργίας, όπως η γη, το νερό, η φωτιά, ο αέρας (αιθήρ – είναι ίσως η ακριβέστερη απόδοση, από όπου προέρχεται η δύναμη της δημιουργίας).

Τα στοιχεία, δηλαδή οι βασικές ποιότητες, συναντώνται σε παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές ίασης, όπως η Αγιουρβέδα. Όλη η φιλοσοφία, συνδέεται μ’ αυτά.

Στην Κινέζικη αστρολογία, έχουμε ένα επιπλέον στοιχείο, την φωτιά, το νερό, το μέταλλο, τη γη, και το ξύλο. Στην δυτική παράδοση το πέμπτο στοιχείο εμπεριέχεται. Κατά συνέπεια, έχουμε τέσσερα εμφανή και ένα ακόμη που δεν είναι εμφανές.

Στην Ινδιάνικη αστρολογία, υπάρχουν επίσης τα στοιχεία-ποιότητες, στα αντίστοιχα ζώδια, και είναι τέσσερα. Τα ονομάζουν με τα σημεία του ορίζοντα, βορράς, ανατολή, νότος και δύση. Σε αντιστοιχία, είχαν τις τέσσερις εποχές και τέσσερα μέρη της ημέρας (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ).

Στην αρχαία Ελλάδα, είχαμε τέσσερα στοιχεία στην φιλοσοφική μας αντίληψη, με τα μέρη της ανθρώπινης φύσης:  πνεύμα (φωτιά), ψυχή (νερό), νοητικό (νερό) και φυσικό σώμα (γη).

Στην Μεσοποταμία, συναντάμε στους Σουμέριους τις τέσσερις ποιότητες, όπου είναι τέσσερις θεοί, ο Άνου (για τα ουράνια βασίλεια, τον αέρα), ο Ενλίλ (για την καταιγίδα – τη φωτιά), ο Νινχουρσάγκα (για την γη) και ο Ένκι (για το νερό).

Σύμφωνα με τον Ράντολφ Στόουν, δημιουργό του θεραπευτικού συστήματος Polarity Therapy”, τα στοιχεία είναι «αόρατοι κατασκευαστές της ζωής». Η θεωρεία του συστήματος βασίζεται σ’ αυτά. Πιστεύει πως είναι απαραίτητη η εξισορρόπησή τους για την υγεία, την ευεξία, την αρμονία. Μοιάζουν με μπαταρίες που φορτίζουν ή αποφορτίζουν το σύστημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Υπήρξε οστεοπαθητικός, χειροπράκτης και φυσικός θεραπευτής. Για εξήντα χρόνια της ενεργής του ζωής, δοκίμασε την δυναμική τους, θεραπεύοντας ασθενείς στις τρεις διαστάσεις, πνεύμα , ψυχή και σώμα.

 

Κατά συνέπεια, με πολλές προσεγγίσεις, φθάνουμε στο συμπέρασμα, πως η παρουσία των ποιοτήτων-στοιχείων είναι ένα βασικό εργαλείο της προσωπικής μας ανάλυσης, κατανόησης και εναρμόνισης.

Θα ακολουθήσουν άρθρα όπου θα αναφερθούμε αναλυτικά σε κάθε ένα από τα στοιχεία που προσδίδουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ύπαρξής μας.

Εύχομαι να βρείτε ενδιαφέρον το ταξίδι και σ’ αυτή την πτυχή της αστρολογικής συμβολικής προσέγγισης!