από την Λίλιαν Σίμου

 

Η αστρολογία είναι μία αστείρευτη πηγή συμβολισμών και αλληγοριών, σε σχέση με την Δημιουργία και την ανθρώπινη φύση.

Πέραν των κλασικών στοιχείων της, πλανητών, Ηλίου και Σελήνης, υπάρχουν επιπρόσθετα στοιχεία που συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ της προσωπικότητας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το στοιχείο της ψυχολογικής αστρολογικής προσέγγισης, προστέθηκε και έδωσε μία ακόμη ενδιαφέρουσα διάσταση.

 

Ένα βασικό, κατά τη γνώμη μου, πληροφοριακό υλικό, περιέχουν οι Κένταυροι. Πρώτος αστεροειδής της ομάδας των Κενταύρων, υπήρξε ο Χείρωνας.  Τον ανακάλυψε στη Πασαντίνα της Καλιφόρνια, την 1η Νοεμβρίου 1977, ένας νεαρός αρκετά αστρονόμος, ο Charles T. Kowal.  Ο αστρονόμος αυτός είχε ήδη επιτυχίες στο ενεργητικό του, γιατί είχε ανακαλύψει το δέκατο τρίτο και δέκατο τέταρτο φεγγάρι του Δία, ένα κομήτη και ογδόντα σούπερ-νόβα.

Ο Χείρων συγκαταλέγεται κατ’ αρχήν στους πλανητοειδείς ή αστεροειδείς  (μικρούς πλανήτες) και μία πλήρης περιστροφή του διαρκεί περίπου πενήντα χρόνια. Η τροχιά του είναι ελλειπτική και θεωρείται η πιο εκκεντρική από κάθε άλλο γνωστό πλανήτη. (Μέχρι πριν την ανακάλυψή του, ο Πλούτωνας ήταν ο πλέον εκκεντρικός σε πορεία τροχιάς)

Η θέση του είναι μεταξύ του Ουρανού και του Κρόνου.

Κέρδισε το ενδιαφέρον μου και ασχολούμαι με τον αποσυμβολισμό του, καθώς και τους υπόλοιπους Κενταύρους, περίπου δύο δεκαετίες, συγγράφοντας δύο βιβλία-έρευνας και μελέτης και διοργανώνοντας πολλά σεμινάρια. Τα στοιχεία που εκφράζουν για τον ψυχισμό μας, είναι μοναδικά!

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη προσφορά του Χείρωνα και το συμβολισμό του μέσα στο χάρτη, πρέπει να ανατρέξουμε στις μυθολογικές αναφορές, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο πλανήτη που χρησιμοποιούμε στην Αστρολογία.

Ο Κένταυρος Χείρωνας, μισός άνθρωπος και μισός άλογο, δεν είναι παρά η ένωση της πνευματικής φύσης του ανθρώπου με την ενστικτώδη πλευρά του, φθάνοντας στην ισορροπία, μέσω της γνώσης. Είναι το σύμβολο της νίκης πάνω στο ζωώδες ένστικτο, η μετουσίωση της φυσικής δύναμης σε εσωτερική, με σκοπό την εξέλιξη.

Ο πλούτος της ελληνικής μυθολογίας, περιγράφει ανάγλυφα και δίνει μεγάλη διάσταση στην ιστορία του Χείρωνα, απ’ όπου αντλούμε χρήσιμο υλικό για την βαθύτερη προσέγγισή του.

 

Ο Χείρωνας ήταν γιος του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας, κόρης του Ωκεανού. Ο Κρόνος έψαχνε να βρει τον γιό του Δία στη Θεσσαλία, τον οποίο είχε κρύψει η μητέρα του για να μην τον καταβροχθίσει, όπως τα άλλα του παιδιά. Εκεί, συνάντησε τη Φιλύρα και την ερωτεύθηκε. Εκείνη, για να τον αποφύγει, μεταμορφώθηκε σε φοράδα. Ο Κρόνος, μεταμορφώθηκε σε ένα όμορφο άλογο και κατάφερε να την ξεγελάσει. Από την ένωσή τους, η Φιλύρα συνέλαβε ένα παιδί, το οποίο όταν γεννήθηκε, δεν έμοιαζε με όλα τα άλλα. Είχε στήθος και κεφάλι ανθρώπου, αλλά από τη μέση και κάτω ήταν άλογο. Ένοιωσε φρίκη για το μωρό της και το εγκατέλειψε αμέσως μετά τη γέννα. Ζήτησε από τους θεούς να τη λυτρώσουν, κάνοντάς τη δένδρο.

Ο Χείρωνας γνώρισε την εγκατάλειψη από τη βρεφική του ηλικία και την απόρριψη. Δεν γνώρισε το μητρικό χάδι και δεν βρήκε τη πατρική προστασία. Συνελήφθη, όταν και οι δύο γονείς του ήταν με μορφή ζώου, κάτι που δείχνει την ενστικτώδη ένωση, αποκομμένη από κάθε πνευματική διεργασία και αυτό ακριβώς θέλησε να απορρίψει η Φιλύρα, εγκαταλείποντας τον καρπό της ένωσής της με τον Κρόνο.

Η πρώτη πληροφορία που δίνει η παρουσία του Χείρωνα λοιπόν, σαν σύμβολο, είναι η τραυματική εμπειρία του παιδιού που μεγαλώνει κάτω από ένα είδος ορφάνιας, είτε γιατί δεν έχει γονείς, είτε γιατί οι γονείς που έχει είναι ανύπαρκτοι ηθικά και ουσιαστικά στα πρώτα βήματα της ζωής του. Συσσωρεύει, λοιπόν, βιώματα, τα οποία, αν δεν καταπολεμήσει, θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή, εμποδίζοντάς το να εξελιχθεί.

Αν, όμως, δεχθεί ένα χέρι βοήθειας, κάτι που όλοι έχουμε κάποια δεδομένη στιγμή στη ζωή, και θελήσει να παλέψει για τη ζωή του, μπορεί να ωριμάσει και να αναπτυχθεί νωρίτερα από κάθε άλλο παιδί.

Η βοήθεια αυτή παρουσιάστηκε στο Χείρωνα, όταν τον βρήκε ο Απόλλωνας στα δάση και στάθηκε κοντά του, σαν θετός πατέρας, μέντορας και καθοδηγητής. Ο Απόλλωνας, συνδυάζει κάθε τι το ωραίο και εκλεπτισμένο, το αντίθετο του ζωώδους που ενσαρκώνει σε πρώτη διάσταση η Χείρωνας. Κοντά του αναπτύχθηκε ο Χείρωνας με στοργή και έγινε σοφός, δάσκαλος, προφήτης, μουσικός, θεραπευτής.

 

Λέγεται, ότι υπήρξε ο δημιουργός του αυλού και της φλογέρας. Ακόμη, ανακάλυψε τα βότανα και τους συνδυασμούς τους για τη θεραπεία ασθενειών, βάζοντας τα θεμέλια για την ομοιοπαθητική και την βοτανοθεραπεία.

Κοντά του, μαθήτευσαν μεγάλοι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, μεταξύ αυτών, ο Ιάσων, ο Αχιλλέας, ο Ηρακλής. Ο Ασκληπιός έμαθε πολλά ιατρικά μυστικά δίπλα στο σοφό Χείρωνα. Οι γνώσεις του συμπεριελάμβαναν κάθε επιστήμη της εποχής και οι μαθητές του αποκτούσαν τα κατάλληλα εφόδια για να ξεχωρίσουν. Πολλοί βασιλείς, θεωρούσαν τιμή τους να σπουδάσουν οι γιοί τους κοντά σ’ αυτό το δάσκαλο.

Χείρωνας, Πηλέας και Αχιλλέας -παιδί

Μέσα στον αστρολογικό χάρτη, όπως θα δούμε αναλυτικά, ο Χείρων  δείχνει τα σημεία έντασης και μπλοκαρίσματος. Ο οίκος, θα μας ενημερώσει για τον τομέα της ζωής που δεν λειτουργεί φυσιολογικά και οι όψεις των πλανητών, αν είναι θετικές, η βοήθεια που μας παρέχεται, αν είναι αρνητικές, έχουμε μία ακόμη διευκρίνηση για τα εμπόδια της ανόδου μας.

Αν δεν ακολουθήσουμε το κάλεσμά του, είναι δυνατόν να γίνουμε στην ενήλικη ζωή μας, θύμα ή θύτης. Αν το ακολουθήσουμε, θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τις πληγές μας και θα γίνουμε ικανοί θεραπευτές άλλων ανθρώπων.

 

Η πρόκληση του Χείρωνα, μία πρόσκληση για την αυτοθεραπεία μας, μέσω πόνου, αρρώστιας, αναζήτησης, κρίσεων, δεν πρέπει παρά να είναι καλοδεχούμενη. Ποτέ δεν αποκτήθηκε κάτι χωρίς κόπο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αγώνας, τόσο υψηλότερη κι η νίκη.

Ας μη ξεχνάμε, ότι η ανακάλυψη του Χείρωνα σημειοδοτεί το τέλος της  Εποχής των Ιχθύων (του πόνου) και δίνει τη θέση της στην Εποχή του Υδροχόου (της ανάπτυξης και της απελευθέρωσης).-

 

Αυτή την εποχή, από την 18η Απριλίου 2018, ο Χείρωνας βρίσκεται και πάλι, μετά από πάροδο μισού αιώνα, στην αρχή του ζωδιακού, στην 0η του Κριού. Ένα σημαντικός σταθμός για μας και για την ανθρωπότητα εν γένει…

Αλλά γι’ αυτό το θέμα, θα αναφερθώ σε ξεχωριστό άρθρο σύντομα. Το ταξίδι της ψυχής με τους συμβολισμούς των Κενταύρων, είναι πάντα συναρπαστικό και αποκαλυπτικό!

Σημείωση: ο πίνακας της κεντρικής εικόνας είναι του Louis Jean (Fine Art America)