από την Λίλιαν Σίμου

 

Σε μία πολύμηνη περίοδο ανατροπών, όπου από την Άνοιξη του 2018 ως το φθινόπωρο, πολλά προκαλούν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, ο Χείρωνας εισήλθε μετά από μισό αιώνα, ξανά στην αρχή του ζωδιακού κύκλου.

Ο ζωδιακός κύκλος συμβολίζει τον κύκλο της ίδιας μας της ύπαρξης στον πλανήτη Γη. Είναι το πεδίο δράσης και εμπειρίας, με τελικό και απώτερο σκοπό, την εξέλιξή μας.

Κατά συνέπεια, όποιος πλανήτης ή πλανητοειδής βρίσκεται στην αρχή του ζωδιακού κύκλου, δηλαδή του Κριού, σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, ένα νέο κεφάλαιο ζωής.

Ιδιαίτερος συμβολισμός στην Ψυχολογική Αστρολογία, είναι ο αστεροειδής της ομάδας των Κενταύρων, Χείρωνας. Όπως ήδη περιέγραψα στο εισαγωγικό άρθρο “Χείρωνας, οδηγός μας είναι ο πόνος της ψυχής”, μετά από μισό αιώνα βρίσκεται ξανά στην ιδιαίτερη αυτή χρονική στιγμή, στην αρχή του Κριού. Ανασύρει λοιπόν, μνήμες από το παρελθόν, και μας “καλεί”, να κατανοήσουμε το μήνυμά του…

Ποιο όμως είναι αυτό το μήνυμα;

Είναι ένα συμπαντικό μήνυμα προς την Ανθρωπότητα, που νοσεί και τραυματίζει και τραυματίζεται. Χρειάζεται συνειδητή απόφαση για την θεραπεία μας και όλοι μαζί για ό,τι έχει αφήσει πληγές στο κοινωνικό σύνολο.

Η μαχητική και παρορμητική συμπεριφορά, οι εριστικοί τόνοι, η εμπόλεμη διάθεση, ο ανταγωνισμός που είναι στείρος και χωρίς ουσία, έκαναν τους ανθρώπους να πληγώνονται και να πληγώνουν δίχως λόγο…

Χρειάζεται να μην διατηρούμε το τραύμα μέσα από εντάσεις και αντιπαλότητες, οξύτητα και καυστική συμπεριφορά.

Ας μην υιοθετούμε την «πολεμική διάθεση» που μας επιβάλλεται ως πλύση εγκεφάλου από κυβερνήσεις, ΜΜΕ, στοχευμένες πληροφορίες που φοβίζουν, απειλούν και διατηρούν ένα επιθετικό κλίμα.

Προκαλούνται και υιοθετούνται αναστολές στη δράση ή λανθασμένη κατεύθυνση στη δράση μας. Γνωωρίζουμε ήδη πως ο Χείρωνας μας διδάσκει ότι μπορούμε να είμαστε ενίοτε θύματα, ενίοτε θύτες, αν δεν εστιάσουμε την προσοχή στην θεραπεία.

Και εμείς και η κοινωνία ευρύτερα, χρειαζόμαστε θεραπευτική αγωγή κι όχι απειλές, φόβο, ενοχές, πολεμοχαρείς κινήσεις. Κι όμως, σε ένα έντονο κλίμα αυτή την εποχή, άνετα δεχόμαστε την αντιπαράθεση, δύσκολα την συμφιλίωση.

Ίσως γιατί η συμφιλίωση πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους. Όταν κατορθώσουμε να τα βρούμε με το «Εγώ» μας, με τον ίδιο μας τον εαυτό, θα είναι πιο εύκολο να γεφυρώσουμε τις διαφορές με τους άλλους. Εξ άλλου, ο Κριός είναι απέναντι από τον Ζυγό, ζώδιο ζεύξης των ανθρώπων…

 Η επούλωση των τραυμάτων είναι καθήκον όμως, πρωτίστως προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Μας πληροφορεί για το σημείο εκείνο που αμελήσαμε να προστατεύσουμε, καθώς αποφασίσαμε, κινηθήκαμε, προβάλαμε, παρορμητικά και άμεσα μια δράση ή μία αντίδραση.

Πόσες φορές άραγε αμυνόμενοι, επιθετήκαμε;

Πόσες φορές κάτω από το βάρος του προσωπικού μας πόνου, αυθόρμητα πονέσαμε άλλους;

Πόσο συχνά η εσωτερική μας σύγκρουση, κατέληξε στην σύγκρουση με το περιβάλλον μας;

Πόσες φορές, η διεκδίκηση τραυμάτισε κατ’ αρχήν εμάς τους ίδιους, όταν δεν υπήρξε το ηθικό έρισμα ή μία δίκαιη στάση;

 

Βασικό μήνυμα του Χείρωνα, πέραν των ατομικών χαρακτηριστικών, αυτή την εποχή που θα βρίσκεται στον Κριό είναι:

«Να διακριθούμε, να ξεχωρίσουμε στη μάχη της ζωής, να ρίξουμε τη πρώτη σπίθα σε μία νέα μορφή αγώνα, να δείξουμε τη δύναμή μας. Χρειάζεται να θυμόμαστε πάντα ότι έχει αξία για μας η «ευγενής άμιλλα». Δράση χωρίς εγωκεντρικά κίνητρα, στενόμυαλες αποφάσεις, ανταγωνισμό και οξύτητα» .

 

Ο Χείρωνας θα φύγει από το ζώδιο του Κριού το 2027!

Ως τότε, έχει πολλά να μας διδάξει, να μας αλλάξει στάση ζωής, να μας προτείνει λύσεις αυτοθεραπείας, και αυτοβελτίωσης, όπως και θεραπείας της ίδιας της κοινωνίας στην οποία ζούμε.