Σχεδία – το περιοδικό του Δρόμου

Περιοδικό αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας

Από την Λίλιαν Σίμου

 

Όταν το είδα για πρώτη φορά είχα εκπλαγεί… Τι σημαίνει «περιοδικό του δρόμου;» σκέφθηκα. Το αγόρασα και μου άρεσε πολύ.  Είναι αισθητικά ωραίο, ενδιαφέρον στην αρθρογραφία του και σημαντικό…

 

Η «Σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP), το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 διεθνώς αναγνώστες.

 

Ένα περιοδικό δρόμου είναι ένα έντυπο που κυκλοφορεί σε τακτικές χρονικές περιόδους (η «Σχεδία» εκδίδεται κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα), πωλείται σε συγκεκριμένα σημεία  στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές.

Πωλητές με χαμόγελο, ευγένεια, ταυτότητα και μπλοκ αποδείξεων.

 

Γιατί είναι σημαντικός αυτός ο τύπος περιοδικού;

 

Οι πωλητές προέρχονται  αποκλειστικά από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, είναι άστεγοι, άνεργοι, άνθρωποι που δυσκολεύονται να βρουν εργασία και ζουν αποδεδειγμένα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Εκπαιδεύονται και αναλαμβάνουν την πώληση του περιοδικού, όπου από την τιμή πώλησης (τρία ευρώ), το ήμισυ είναι το κέρδος τους. Μάλιστα στις πληροφορίες της ιστοσελίδας τους, διαβάζουμε πως αρχικά, τους δίδονται δέκα τεύχη δωρεάν κι όταν τα πουλήσουν, με αυτό το μικρό κεφάλαιο αγοράζουν τα επόμενα στο ήμισυ της αξίας τους. Στην συνέχεια, πουλώντας το κάθε τεύχος στην τιμή των τριών ευρώ, έχουν κέρδος ενάμιση ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, ενισχύονται και μπορούν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια συνάνθρωποί μας, να βγουν ξανά στον στίβο της ζωής, να αλλάξουν την καθημερινότητά τους, να ανακτήσουν τη χαμένη τους ελπίδα! Απομακρύνεται ο κοινωνικός αποκλεισμός, επιστρέφει το χαμόγελο, ενισχύεται η κοινωνική αλληλεγγύη.

Τα τεύχη είναι όμορφα, με θέματα κοινωνικά, κουίζ, συνεντεύξεις.

 

Μία μεγάλη συναυλία έχει προγραμματιστεί για ενίσχυση της Σχεδίας, σήμερα Δευτέρα, 30 Μαΐου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Πειραιώς 100).

Συμμετέχουν αφιλοκερδώς:

Batala

Joey

Encardia

Σπύρος Γραµµένος

Πάνος Μουζουράκης

Μαριέττα Φαφούτη

Υπόγεια Ρεύµατα

Κώστας Παρίσης

Gadjo Dilo

Χειµερινοί Κολυµβητές

 

Οι πόρτες ανοίγουν στις 18.00 και η συναυλία ξεκινά στις 19.00.

Εισιτήριο εισόδου 6 ευρώ.

Τα έσοδα από τη βραδιά θα διατεθούν στο σύνολό τους για την υποστήριξη του περιοδικού, και συγκεκριμένα για την κάλυψη εξόδων εκτύπωσης του διπλού τεύχους του καλοκαιριού, Ιουλίου-Αυγούστου.

Αξίζει να περάσουμε μία μουσική βραδιά, κάτω από τον Αττικό ουρανό,  να μοιραστούμε τη χαρά με τους συνεργάτες και φίλους- αναγνώστες της Σχεδίας.

 

banner_syn_2016_a_big