Ξαπλωμένη στον καναπέ μου, απόγευμα Σαββάτου και ακούγοντας το κονσέρτο ενός τζίτζικα που αποφάσισε να μετακομίσει για φέτος στην ελιά που έχω στο μπαλκόνι, σκεφτόμουν τα καλοκαίρια των σχολικών μας χρόνων. Τότε που πρίν φύγουμε για διακοπές και σκορπιστούν οι τάξεις, γράφαμε τί θα κάναμε τους επόμενους τρεις μήνες στο πεδίο “σκέφτομαι και γράφω” του βιβλίου “η Γλώσσα μου”.

Γυρίζοντας τον Σεπτέμβρη, σαν τα χειμερινά σινεμά, γράφαμε την καθιερωμένη έκθεση “πως πέρασα το καλοκαίρι”. Οι πιο διεστραμμένοι από το τμήμα μου, εγώ και κανα δυο αγόρια δλδ, βάζαμε κάτω τα κείμενά μας και βλέπαμε τί από τα σχέδια που κάναμε, μας βγήκε και τί όχι. Συζητούσαμε τι κάναμε αντί αυτού και αν μας άρεσε περισσότερο ή λιγότερο, αν μας στεναχώρεσε που δεν είχε η έβγα τον αγαπημένο μας πύραυλο, και μετρούσαμε τους νέους φίλους που κάναμε  στα μέρη των διακοπών μας, ανανεώνοντας με τον αποχαιρετισμό σιωπηλά το ραντεβού μας για τον επόμενο Ιούνιο.
Έτσι, με αυτές τις σκέψεις, αποφάσισα να γράψω ξανά ενα “σκέφτομαι και γράφω” στα τριάντα μου, για αυτό το καλοκαίρι, και για κάθε καλοκαίρι.
Εγώ, παίδες, τα καλοκαίρια μου τα θέλω αλμυρά, λύσσα από το αλάτι, κι όχι χλωριωμένα κι αποστειρωμένα.
Τα θέλω με σανδάλια σε πλακόστρωτα, και με πασαλειμμένα μούτρα από το καρπούζι.
Τα θέλω με ντομάτα και ζυμωτό ψωμί στη βεράντα με θέα θάλασσα, κι οχι με σπαράγγια και φιλέτο, αυτά τα αφήνω για τον χειμώνα.
Τα θέλω με ηλιοκαμένη επιδερμίδα, και χωρίς ίχνος μακιγιάζ.
Θέλω τον πρώτο μου καφέ να τον πίνω πατώντας άμμο και βότσαλα στη διαδρομή.
Θέλω τα καλοκαίρια μου γεμάτα ροδάκινα και βερύκοκα σε μπωλ με μέλι, να κολλάω ολοκληρη βουτώντας τα λαθραία με το χέρι στον δρόμο για την απογευματινή μου βουτιά.
Θέλω τον ήλιο να μου χαϊδεύει την πλάτη όσο διαβάζω αγαπημένα βιβλία ξανα και ξανά στην παραλία.
Θέλω να ζωγραφίζω χρυσαφί δειλινά στην άμμο, ζηλεύοντας που τα χρώματά μου δεν μπορουν να αποτυπώσουν αυτά που βλέπουν τα μάτια μου.
Θέλω τα μαλλιά μου σγουρά κι ανάστατα απο τα μελτέμια και την αλμύρα.
Τα θέλω ποτισμένα με ούζο και τσίπουρα, με μουσικές ανάστατες κι ακαθόριστες, ανάλογα τα γούστα της παρέας.
Θέλω τα καλοκαιρινά μου βράδια να χαζεύω τα αστέρια και να ακούω το κύμα να με καλεί για νυχτερινή βουτιά.
Θέλω το παγωτό μου πύραυλο 4×4, σαν αυτόν που πασαλειβόμασταν όταν ήμασταν παιδιά, και να τον απολαμβάνω σε παγκάκι με τα πόδια γεμάτα άμμο.
Θέλω να μου ‘ρχεται να τραγουδήσω και να το κάνω, να φιλήσω και να φιληθώ επειδή έτσι ένιωσα!
Με λίγα λόγια: θέλω τα καλοκαίρια μου ωμά, και να μυρίζουν θάλασσα, παγωτό και έρωτα.
Όταν τελειώσει το καλοκαίρι, κι επιστρέψω, θα σας έχω κι άλλη έκθεση, “πως πέρασα το καλοκαίρι”, να τις βάλουμε κάτω μαζί, εσείς κι εγώ, να δούμε τί κατάφερα