thalassa 2

Από την Άρια  Σωκράτους

Η ελληνική Thalassa στην καρδιά του Μανχάταν

Όταν κάποιος επισκεφθεί το Thalassa Restaurant στην 179 Franklin Street έχει την αίσθηση ότι βρίσκετα παράλληλα σε δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Ο χώρος και το περιβάλλον διαπνέονται από μία ατμόσφαιρα έντονου κοσμοπολιτισμού της Νέας Υόρκης, η οποία συνοδεύεται από άρωμα Ελλάδας. Το εστιατόριο αποτελείται από τρία επίπεδα με εξεζητημένο διάκοσμο και απαράμιλλη κομψότητα που αποπνέει όμως έντονα το ελληνικό στοιχείο. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και η βιτρίνα με τα φρέσκα ψάρια που δεσπόζει στην είσοδο του εστιατορίου.

Όπως δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα ο υπεύθυνος του εστιατορίου κ Τάσσος Ζαπάντης, το Thalassa ξεκίνησε τη λειτουργία του τα τέλη του 2002, πριν από 13 περίπου χρόνια στην Franklin Street, ως απόρροια του πρώτου κύματος ελληνικών εστιατορίων στο Μανχάταν. Οι ιδιοκτήτες είναι ο κ. Γιώργος Μακρής και η κ. Τζούλια Μακρή με τα δύο τους παιδιά, οι οποίοι κατάγονται από την Κεφαλονιά. Το κτίριο παλιά λειτουργούσε ως αποθήκη της εταιρίας που διηύθυνε η οικογένεια Μακρή και στην πορεία θεώρησαν πως η τοποθεσία αλλά και ο χώρος θα ήταν ιδανικά για τη λειτουργία ενός ελληνικού εστιατορίου υψηλών προδιαγραφών.

«Η ελληνική κουζίνα είναι η πιο φημισμένη στην Νέα Υόρκη που είναι η μητρόπολη του κοσμοπολιτισμού. Το κύμα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και η μεγάλη επιτυχία του εστιατορίου μας έγκειται στο γεγονός ότι ακολουθεί πιστά τις επιταγές της Μεσογειακής διατροφής. Παλιά υπήρχαν μόνο οι μικρές ταβέρνες της Αστόρια κι εμείς δώσαμε μια νέα ώθηση στο να πάει η ελληνική κουζίνα ένα βήμα παραπέρα. Έχουμε εισάγει στη Νέα Υόρκη πολύ πιο παλιά ελληνική κουζίνα. Επικεντρωνόμαστε κυρίως στα θαλασσινά, τα οποία εισάγουμε από όλο τον κόσμο αλλά κυρίως από Ελλάδα, Ισπανία, Αλάσκα και Νότια Αμερική, εξ’ου και η ονομασία «Θάλασσα». Το λαβράκι και η τσιπούρα για παράδειγμα, εισάγονται κατευθείαν από την Ελλάδα. Ο ψαράς το παίρνει από τη θάλασσα, το συσκευάζει σε ξηρό πάγο για να παραμείνει φρέσκο και αποστέλλεται στις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα ο πελάτης να το έχει κατευθείαν στο πιάτο του. Επίσης, η φέτα μας είναι της καλύτερης ποιότητας και φτιάχνεται από γάλα κατσίκας και από γάλα προβάτου και τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας είναι πάντα φρέσκα, χωρίς την παραμικρή χρήση συντηρητικών Όμως, ο θεμέλιος λίθος της ελληνικής κουζίνας είναι το παρθένο ελαιόλαδο.Το πιο υγιεινό συστατικό που χρησιμοποιούμε εκτός από τα υπόλοιπα αγνά υλικά της πατρίδας μας είναι το παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο συνηθίζω να αποκαλώ ως το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας. Το μόνο πρόβλημα που παρατηρείται έντονα και εδώ θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση, είναι πως το ανασυσκευάζουν στην Ιταλία και το πουλάνε για Ιταλικό επειδή οι Ιταλοί έχουν τα κατάλληλα μέσα και την κατάλληλη προώθηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια γενικότερη παραπληροφόρηση στον κόσμο αναφορικά με την χώρα προέλευσης του καλύτερου ελαιόλαδου.», ανέφερε ο κ. Ζαπάντης.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το Thalassa είναι ο αγαπημένος χώρος συγκέντρωσης πάρα πολλών διάσημων σταρ του Hollywood όπως ο Robert De Niro, Meryl Streep, Woody Allen, Billy Crystal, Sean Connery, Michael Douglas, Al Pacino, Denzel Washington, Danny Devito, Kurt Russel, Goldie Hawn, John Malcovich.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαπάντη, ο Robert De Niro έχει επισκεφτεί το εστιατόριο αμέτρητες φορές, ενώ κάθε χρόνο παρίσταται ως επίτιμος προσκεκλημένος στο Press lunch του Tribeca Film Festival, την οργάνωση του οποίου αναλαμβάνει το Thalassa.

Επίσης, από τους πιο τακτικούς θαμώνες του εστιατορίου είναι και η Meryl Streep, η οποία το επισκέπτεται πάντα με τον σύζυγο και τις κόρες της. Η ίδια, όπως ανέφερε ο κύριος Ζαπαντής είναι ιδιαίτερα κοινωνική, ευπροσήγορη και πάντοτε χαμογελαστή.

Ένας από τους μεγαλύτερους οπαδούς της ελληνικής κουζίνας του εστιατορίου είναι και ο κωμικός ηθοποιός Billy Crystal, ο οποίος το επισκέπτεται με τη σύζυγο του και έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στο λαβράκι και στην τσιπούρα και μεγάλη αδυναμία στην ελληνική φέτα της χωριάτικης σαλάτας.

Ο Woody Allen φαίνεται επίσης πως έχει προτίμηση στην ελληνική κουζίνα, καθώς έχει θεαθεί αρκετές φορές να απολαμβάνει το γεύμα του στο Thalassa συντροφιά με τη σύζυγό του.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως το εστιατόριο διαθέτει την πιο εκτεταμένη λίστα εκλεκτών ελληνικών κρασιών που καλύπτουν τις προτιμήσεις του πιο απαιτητικού πελάτη, ενώ γενικά οι τιμές όλων των κρασιών που είναι περίπου επτακόσια στον αριθμό είναι ποικίλες και κάποια φτάνουν μέχρι τα 2000 δολάρια.

Το Thalassa είναι ανοικτό από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, ενώ η Κυριακή διατίθεται μόνο για διάφορες ιδιωτικές εκδηλώσεις όπως γάμους, βαφτίσεις, rehearsal dinners, πάρτι γενεθλίων καθώς και διάφορες αποκλειστικές εκδηλώσεις για αρκετές επιχειρήσεις της Νέας Υόρκης.

Η τοποθεσία, το κομψό και κοσμοπολίτικο περιβάλλον και η ελληνική κουζίνα με τα πιο φρέσκα αγνά υλικά, το ταξινομούν επάξια ως ένα από τα κορυφαία ελληνικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης.

the greek

The Greek Tribeca: Η σαγηνευτική γοητεία της ορεινής Ελλάδας στο κέντρο της Νέας Υόρκης

Το εμβληματικό και χαρακτηριστικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται το “The Greek Tribeca”στην 458 Greenwich street και ο περιβάλλων χώρος παραπέμπουν τη σκέψη του επισκέπτη στις παραδοσιακές ελληνικές επαύλεις της ελληνικής Πελοπονήσου. Η εικόνα διαφοροποιείται ελαφρώς όταν ο επισκέπτης έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με το εσωτερικό του εστιατορίου, ο διάκοσμος και η ατμόσφαιρα του οποίου είναι εμφανώς εμπνευσμένα από το Μεσαιωνικό κάστρο της Μονεμβασιάς.

«Όταν ανοίξε το μαγαζί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2013 ο Θανάσης Γιαλαμπούκης, ιδιοκτήτης μου είπε πως θέλει το εστιατόριο να έχει έντονη την ελληνική σφραγίδα. Λόγω του ότι η περιοχή της Tribeca είναι γραφικό μέρος, εμπνεύστηκα και επηρεάστηκα πολύ από το χαρακτηριστικό αυτό και ήθελα να δημιουργήσω κάτι πολύ διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο ελληνικό εστιατόριο υπήρχε μέχρι τότε στη Νέα Υόρκη. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο το λευκό και το γαλάζιο, αλλά και τα ορεινά χωριά των οποίων η ομορφιά είναι απαράμιλλη. Συνδύασα λοιπόν τα στοιχεία της ελληνικής αρχιτεκτονικής του Μεσαιωνικού Κάστρου της Μονεμβασιάς και τα ενσωμάτωσα στον διάκοσμο και στην ατμόσφαιρα του μαγαζιού. Η διακόσμηση του εστιατορίου κάθε εποχή αλλάζει και είναι διαφορετική. Δίνουμε ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή ακόμα και στην πιο μικρή λεπτομέρεια όπως είναι η παρουσίαση του λογαριασμού στον πελάτη. Με τον λογαριασμό, προσφέρουμε πάντα ελληνική σοκολάτα όπως η Lacta και η ION. Η αυθεντικότητα μας όμως δεν είναι μόνο στον τομέα της διακόσμησης αλλά και στο ελληνικό φαγητό, το οποίο φροντίζουμε να διαφοροποιείται ανά εποχή. Κάθε εποχή ο σεφ φτιάχνει διαφορετικά φαγητά τα οποία υπάρχουν στον κατάλογο ως σπέσιαλς. Γενικά, προσπαθούμε να κάνουν εποχιακές αλλαγές σε όλους τους τομείς όπως το φαγητό, τα κρασιά και τη διακόσμηση.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και Υπεύθυνος στα θέματα διακόσμησης του «The Greek Tribeca”, κ. Αναστάσιος Γκλιάτης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η επιλογή της μουσικής στο χώρο είναι αυστηρά ελληνική λαική, η οποία όμως δένει με ένα πρωτοφανή και πρωτόγνωρο τρόπο με την ιδιαίτερα κομψή κι εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα του χώρου.

Όπως ανέφερε ο executive chef κ. Παύλος Ξενόπουλος, η κουζίνα είναι επίσης αυθεντική ελληνική και αρκετές φορές γίνεται προσπάθεια να προωθούνται καινούριες και εμπλουτισμένες ελληνικές συνταγές όπως για παράδειγμα ο μουσακάς στον οποίο προσθέτουν καραμελωμένα κρεμμύδια, χειροποίητα κρητικά ζυμαρικά, γίγαντες, φακές και φάβα. Το 95% των προιόντων είναι ελληνικής προέλευσης ενώ παράλληλα για τις ανάγκες του εστιατορίου εισάγουν το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο με πολύ χαμηλή οξύτητα.

«Οι πελάτες προτιμούν τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή. Σχεδόν το 98% παραγγέλνουν τα spreads και μετά ακολουθούν η χωριάτικη σαλάτα και γίγαντες. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για τη χωριάτικη σαλάτα είναι ό,τι πιο ακριβό υπάρχει στην αγορά από οργανικές φάρμες. Έχουμε και παραγωγούς οι οποίοι μας φέρνουν εποχικά προιόντα. Όταν καλοκαιριάζει κάνουμε γεμιστά, τώρα το χειμώνα λαχανοντολμάδες και φτιαχνουμε ένα vegetarian soufflé που δεν το φτιάχνει κανένας και αποτελείται από πατάτες, μελιτζάνες, σπανάκι, ντομάτες καραμελωμένες και αντί για μπεσαμέλ φτιάχνουμε ένα πουρέ από πατάτα και άλλα λαχανικά. Δείχνουμε σεβασμό και στην κατηγορία των πελατών που δεν τρώνε καθόλου κρέας και είναι χορτοφάγοι. Το χταπόδι επίσης είναι πολύ περιζήτητο. Τα όσπρια προσπαθούμε να είναι πάντα ελληνικά ενώ το μεγάλο μας στοίχημα είναι το ελληνικό τυρί. Φτιάχνουμε τυροκροκέτες με τέσσερα διαφορετικά είδη τυριών και παλαιωμένη γραβιέρα κρήτης. Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και το κάνουμε πρωτίστως με αγάπη και δευτερευόντως για να είναι ευχαριστημένοι οι πελάτες. Προσπαθουμε να κάνουμε κάτι πατροπαράδοτο και πρωτοποριακό. Το μαγαζί ξεκίνησε με δειλά βήματα και κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς στην πόλη. Εδώ έρχονται πολλοί celebrities όπως η Meryl Streep, o chef Bobby Flay, ο οποίος έρχεται πολύ συχνά, η Τζένιφερ Κόνελι με την οικογένεια της που μας επισκέπτεται τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα, ο Tom Hanks, η Elsa Hosk, που είναι γνωστό μοντέλο της Victoria Secret. »

Αξιοσημείωτη είναι και η λίστα με τα διαλεκτά ελληνικά κρασιά που όπως εξήγησε ο chief conocter, κ. Δημήτρης Μανουσάκης, ο οποίος είναι μεγάλος γνώστης του κρασιού, «Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, κατορθώσαμε να μιλάμε για ιθαγενείς ποικιλίες και όχι μόνο για ελληνικά κρασιά. Κάθε εποχή αλλάζουμε τα κρασιά, κρατάμε κάποια που είναι τα βασικά και αλλάζουμε τα υπόλοιπα. Έχω καταφέρει να αυξήσω τις ετικέτες με ιθαγενείς ποικιλίες στο 86% των ετικετών της καινούριας λίστας. Έχουμε γύρω στις 45 ετικέτες . Οι τιμές ξεκινάνε από τα 47 δολάρια και φτάνουν μέχρι τα 150 και τα 230 για ένα πολύ ωραίο Cabernet sauvignon που βρήκα από το 2001. Μια φορά ένας Γάλλος πελάτης μας είπε πως ευχαριστήθηκε το ελληνικό κρασί πολύ περισσότερο από το γαλλικό. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε αυτό που θέλουμε να είμαστε. Ένα αυθεντικό ελληνικό μαγαζί με ελληνικά κρασιά και ελληνικά κοκτέιλς. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω επίσης πως στη λίστα με τα κρασιά έχω επιλέξει να γραφτεί ένα απόφθεγμα του Ευριπίδη που αναφέρει «Both to the rich and poor, wine is the happy antidote for sorrow.»

Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς του The Greek Tribeca αποτελούν και τα ελληνικά γλυκά, τα οποία φτιάχνει η θεία του ιδιοκτήτη στην κουζίνα του εστιατορίου όπως μπακλαβά με μέλι, φέτα cheese cake και κυδώνι ναπολεών. Πρόσφατα πρόσθεσαν στη λίστα με τα γλυκά κι ένα παραδοσιακό γλυκό με γιαούρτι, μέλι και χαλβά, το οποίο γεύτηκε για πρώτη φορά ο ιδιοκτήτης σε ένα ταξίδι του στη Λήμνο.

Στο The Greek Tribeca ο ελληνικός παλμός χτυπάει έντονα και το άρωμα Ελλάδας διαχέεται και μαγεύει την γραφική περιοχή της Tribeca που τώρα έχει το δικό της ελληνικό σημείο αναφοράς.

kikisKikis: Νεουρκέζικη ατμόσφαιρα με άρωμα Ελλάδας

Το πιο αξιοπερίεργο στοιχείο που παρατηρεί κάποιος όταν αποφασίζει να επισκεφτεί το Kiki’s στην 130 Division Street στο Lower Manhattan είναι το γεγονός πως οι επιγραφές του εστιατορίου είναι γραμμένες στα Κινέζικα ενώ πρόκειται για ένα εστιατόριο με παραδοσιακή και αμιγώς ελληνική κουζίνα.

Η πρώτη αίσθηση που αποκομίζει ο επισκέπτης μόλις μπαίνει στο χώρο είναι η έντονη φιλική και παρείστικη διάθεση που αποπνέεται από την συμπεριφορά τόσο της ιδιοκτήτριας και του προσωπικού όσο και από τους υπόλοιπους θαμώνες.

Η ιδιοκτήτρια, η Kiki Karamintzas, η οποία έχει ελληνική καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της, υποδέχεται πάντοτε τον κόσμο με πολύ ζεστό και φιλικό τρόπο όπως ακριβώς θα υποδεχόταν φιλικά της πρόσωπα.

Όπως ανέφερε η κ. Kiki Karamintzas, το Kiki’s ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2015 και το κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως οι μόνιμοι θαμωνες του είναι οι κάτοικοι της γειτονιάς και της ευρύτερης περιοχής.

«Η βασική ιδέα που είχαμε εγώ και ο συνέταιρος μου, ο Pavlos Sierros ήταν να ανοίξουμε ένα ελληνικό εστιατόριο διατηρώντας όμως τις κοσμοπολίτικες προδιαγραφές ενός χώρου της Νέας Υόρκης. Το μαγαζί φτιάχτηκε κυρίως για να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που μένουν στην περιοχή. Για παράδειγμα έχουμε πελάτες οι οποίοι μένουν σε αυτό το δρόμο πάνω από 30 χρόνια κι έρχονται εδώ καθημερινά για να φάνε. Είναι το στέκι τους. Άλλωστε κι εγώ η ίδια μένω σε αυτή την περιοχή και τους γνωρίζω όλους πολύ καλά εδώ και αρκετά χρόνια. Ο Παύλος έχει ακόμα ένα εστιατόριο το οποίο λέγεται Forget me not λίγο πιο κάτω και για χρόνια δούλευα εκεί και στη συνέχεια μου πρότεινε να συνεργαστούμε και να ανοίξουμε ένα ελληνικό εστιατόριο. Έτσι προέκυψε το Kiki’s. Εδώ σε αυτή την περιοχή δεν υπάρχει ελληνικό. Στην αρχή βρήκαμε το χώρο και στη συνέχεια τον επεκτείναμε. Είμαστε bar restaurant, το οποίο συγκεντρώνει όλη την ενέργεια του downtown και συνδυάζει την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης με την γνήσια ελληνική κουζίνα. Μέσα στο χώρο θα εντοπίσετε και κάποια ελληνικά παραδοσιακά στοιχεία όπως είναι για παράδειγμα το ξύλινο παραδοσιακό ταβάνι. Το μαγαζί αποτελείται από τρεις διαφορετικούς χώρους, ο ένας εκ των οποίων διατίθεται για ιδιωτικές εκδηλώσεις. Ο κάθε χώρος σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά ενώ το καλοκαίρι που ανοίγουμε τις πόρτες και τα παράθυρα του μαγαζιού, ο πελάτης έχει την αίσθηση πως βρίσκεται σε ένα εστιατόριο ελληνικού νησιού και όχι στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Η κουζίνα του Kiki’s είναι αυθεντική ελληνική και περιλαμβάνει φρέσκο ψάρι, το οποίο εισάγεται από την Ελλάδα σε ξηρό πάγο για να παραμένει φρέσκο, παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι με ρίγανη, φάβα, χταπόδι στη σχάρα, μουσακά, παστίτσιο, παιδάκια, αρνάκι φρικασέ, κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο και ιμάμ μπαιλντί. Τα κρασιά είναι επίσης ελληνικά.

Όσο για τις τιμές, η ιδιοκτήτρια δήλωσε «Προσπαθούμε πάντοτε να διατηρούμε τις τιμές σε πολύ λογικά επίπεδα και όταν έρχεται ο κόσμος να φάει εδώ θέλουμε να αισθάνεται πως στο τραπέζι του θα έχει όλα όσα θα είχε σε ένα κανονικό ελληνικό τραπέζι. Θέλουμε να αισθάνεται πως έρχεται να φάει καθημερινό ελληνικό φαγητό όπως θα το έτρωγε στο σπίτι του. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί πελάτες μας επισκέπτονται το εστιατόριο μας καθημερινά.»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τα γλυκά που διατίθενται στο μενού είναι όλα σπιτικά και φτιάχνονται αποκλειστικά σε ξεχωριστή κουζίνα του εστιατορίου από μια Ελληνίδα επί καθημερινής βάσεως.

Το Kiki’s είναι σίγουρα ένας ζεστός, κοσμοπολίτικος χώρος τον οποίο οφείλει σίγουρα να επισκεφτεί κάποιος λάτρης του ελληνικού φαγητού που θέλει να απολαύσει την Νεουρκέζικη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την γνήσια ελληνική κουζίνα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης.

http://www.ekirikas.com/