Μάνια Βλαχογιάννη - Photo

Η Μάνια Βλαχογιάννη έχει σπουδάσει κλασσικό πιάνο, τραγούδι και υποκριτική τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, λαμβάνοντας διπλώματα εξαιρετικής επιδόσεως και αριστεία. Συμμετείχε σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ελλάδα, ενώ διετέλεσε υποδιευθύντρια στην Κρατική Μουσική Σχολή του Γκάρχινγκ στο Μόναχο. Συνεργάζεται με διεθνή πολιτιστικά φεστιβάλ, εμφανίζεται σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ κυκλοφορούν διεθνώς 7 δισκογραφικές δουλειές της. Το βιβλίο της – CD “Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ“, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΝΟΗΣΗ, είναι το αποτέλεσμα επτά χρόνων καλλιτεχνικής δημιουργίας, που συμπυκνώνονται σε μία μοντέρνα όπερα, με υπέροχες φωνές και μαγευτικές χορευτικές κινήσεις, η οποία ήδη απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια από τους κριτικούς, ενώ κάθε παρουσίασή της βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Πολλές λοιπόν οι ερωτήσεις που γεννιούνται, διαβάζοντας το πλούσιο βιογραφικό της και γι’ αυτό τη συναντήσαμε, προκειμένου να μας απαντήσει σε αυτές.

  • Ποιες ήταν οι σπουδές και η μετέπειτα καλλιτεχνική σας πορεία στο εξωτερικό και τι σας ώθησε να επιστρέψετε στην Ελλάδα;

Έχοντας ήδη Δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών συνέχισα και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο πιάνο στο Richard-Strauss-Konservatorium του Μονάχου. Εκεί σπούδασα παράλληλα Μονωδία και Musical Theater Performance.  Αργότερα φοίτησα στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της Δρέσδης και τη Δραματική Σχολή του H.D.Trayer. Συμμετείχα σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία και διετέλεσα Υποδιευθύντρια της Κρατικής Μουσικής Σχολής «Sing-und-Musikschule Garching», όπου μεταξύ άλλων είχα την ευκαιρία να σκηνοθετήσω Musicals για παιδιά και νέους. Σε όλο αυτό διάστημα αισθανόμουν μια έντονη νοσταλγία για κάθε τι ελληνικό,  μια βαθιά ανάγκη να δημιουργήσω καλλιτεχνικά για τη χώρα μου και στη μητρική μου γλώσσα και να δώσω νέα ερεθίσματα στις μορφές Τέχνης που υπηρετώ συνδυάζοντας στοιχεία από δυο διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους ζωής.

  • Είστε crossover σοπράνο, σολίστ πιάνου. Πότε και πως μπήκε στη ζωή σας η συγγραφή;

Από τότε που θυμάμαι κάπως πιο συνειδητά τον εαυτό μου, εκφραζόμουν τόσο μέσα από τη μουσική, όσο και μέσα από τον γραπτό λόγο. Τα σχολικά μου τετράδια ήταν γεμάτα με ποιήματα και μικρές ιστορίες ενώ αργότερα ακολούθησαν πολιτιστικά άρθρα και στιχουργικές δουλειές που προετοίμασαν το έδαφος για την πρώτη συγγραφική μου δουλειά.

Οι διαφορετικές αυτές μορφές Τέχνης που έχω επιλέξει να υπηρετήσω συμπληρώνουν αρμονικά την προσωπική καλλιτεχνική  και δημιουργική μου έκφραση.

 

  • Πείτε μας λίγα λόγια για την υπόθεση και τους βασικούς ήρωες του πρώτου σας  βιβλίου «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ».

Το Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ είναι μια εξωτική ιστορία αγάπης και τιμής με το μεθυστικό άρωμα της Ανατολής που στέλνει ένα μήνυμα αληθινού θάρρους και τόλμης να αγωνιστούμε για υψηλά ιδανικά, αναζητώντας την εσωτερική μας αλήθεια και την πραγματική ευτυχία.

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Σαχριμάν, ένας ξακουσμένος βασιλιάς και δεινός πολεμιστής στα βάθη της Ανατολής, ο οποίος δίχως να μπορεί να λυτρωθεί από εσωτερική μοναξιά ενός αήττητου κατακτητή θα δώσει την πιο σημαντική μάχη της ζωής του για να νικηθεί από τον ίδιο του τον εαυτό.

Η πριγκίπισσα Ναλιμάρ είναι η μυθική φιγούρα του βιβλίου, το παντοτινό σύμβολο της εσωτερικής και εξωτερικής ομορφιάς, που άθελα της θα πληρώσει το πιο ακριβό τίμημα για να ανακαλύψει τη δύναμη μιας αληθινής αγάπης.

Η βασίλισσα Σαρανσίλ είναι η νόμιμη σύζυγος του βασιλιά που κινεί αόρατα τα νήματα της ιστορίας, μια πανέμορφη αλλά αδυσώπητη ύπαρξη, μια ψυχή που ακροβατεί στον γκρεμό της παραφροσύνης.

 

  • Το βιβλίο σας αναφέρεται λοιπόν σε ένα μύθο που έχει τις ρίζες του στα βάθη της Ανατολής. Τι πυροδότησε τη συγγραφή της «Ναλιμάρ»;

Η Ανατολή και τα μυστήρια της με συνάρπαζαν από την παιδική μου ηλικία. Η αλλόκοτη ομορφιά της ερήμου και τα εντυπωσιακά παλάτια με τις ξακουστές γυναίκες των χαρεμιών είχαν για μένα κάτι το παραμυθένιο, κάτι μαγικό. Όταν πριν από 7 χρόνια μια ιδιαίτερα αξιόλογη χορογράφος μου ζήτησε να γράψω κείμενα και στίχους για μια παράσταση Bollywood έγινε η αφορμή για να γεννηθεί το «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ».

  • Το βιβλίο σας συγκαταλέγεται στη λογοτεχνία της φαντασίας. Τι ρόλο παίζει το υπερφυσικό στοιχείο στην πλοκή της ιστορίας ?

Θεωρούσα πάντοτε ότι η εισβολή του “αφύσικου” στο “φυσιολογικό” έχει σημαντικές φιλοσοφικές προεκτάσεις ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια θαυμάσια δυνατότητα να ξεφύγει κανείς από τον περιορισμένο ορίζοντα της πραγματικότητας.

Οι φανταστικοί ήρωες του βιβλίου, η θεά Μοίρα, ένας φύλακας άγγελος και ένα ύπουλο ξωτικό λειτουργούν ως καθρέφτες της εσωτερικής αλήθειας των ηρώων και ως σύμβολα της αιώνιας μάχης του καλού ενάντια στο κακό. Καθοδηγούν χωρίς να επεμβαίνουν, παροτρύνουν ή προστατεύουν χωρίς να ορίζουν τα μελλούμενα.

Οι Μάγισσες του Ραϊχάν, σκορπίζοντας την απόγνωση και την καταστροφή στο πέρασμα τους, δίνουν μια εικόνα της σύγχρονης εποχής.

«Η απόγνωση ψιθύριζε μόνο ασυναρτησίες κι έσπρωχνε η ανασφάλεια σε σκέψεις νοσηρές. Ο φόβος τους παρέσυρε στο αδιέξοδο της βίας κι ο πανικός παρέλυε του νου τις αντοχές…!»

  • Στο βιβλίο σας η Μοίρα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Ποιος πιστεύεται ότι είναι ο ρόλος της μοίρας στην ανθρώπινη ζωή?

Η Θεά Μοίρα μιλώντας στον κεντρικό ήρωα της ιστορίας αναφέρεται στους πολλούς και διαφορετικούς δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας προσμένοντας τη δική μας ελεύθερη επιλογή.

Πιστεύω πως η μοίρα λειτουργεί σαν καθρέφτης των επιλογών μας, συνειδητών και μη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, με την παρέμβαση της έρχεται να μας δείξει δρόμους και δυνατότητες που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην προσωπική μας εξέλιξη.

  • Το βιβλίο σας κυκλοφορεί σε πολυτελή έκδοση με εικονογράφηση και ένθετο μουσικό cd. Τι ακριβώς περιέχει το ένθετο Cd ;

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε μια ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση από τις εκδόσεις ΝΟΗΣΗ  με την εξαιρετική ανατολίτικη εικονογράφηση της Θωμαή Ζωγράφου και συνοδεύεται από ένα 75λεπτο Cd, το οποίο περιέχει τραγούδια και αποσπάσματα από την ομότιτλη μουσικοθεατρική παράσταση.

Το αυθεντικό κείμενο του βιβλίου ενέπνευσε ως λιμπρέτο τον Έλληνα συνθέτη Balsam7teen,  ώστε να συνθέσει μουσική για ολόκληρο το συγγραφικό έργο,

δίνοντας του τη μορφή ενός πρωτότυπου θεατρικού μιούζικαλ διάρκειας 130 λεπτών, με τον ομώνυμο τίτλο.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη μουσική σκηνή του Ιανού τον Ιανουάριο 2016 με μεγάλη επιτυχία, για να ταξιδέψει στην Galerie Δημιουργών πριν επιστρέψει και πάλι στον Ιανό.

Σημαντικοί ερμηνευτές του μουσικού θεάτρου, ηθοποιοί και χορευτές δίνουν τη λάμψη τους στην παράσταση και το ένθετο Cd:

Γιάννης Φίλιας, Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, Αγγέλα Μεταλληνού , Μάνια Βλαχογιάννη, Μαρία Λατσίνου, Βασίλης Ασημακόπουλος, Μάριος Ανδρέου, Γιάννης Δεγαΐτης, Νίκος Παναγιωτούνης Λίλα Σταθοπούλου, Αλεξάνδρα Φωτεινού, Φωτεινή Παπασταύρου,.

Ένα 7μελές γυναικείο φωνητικό σύνολο συμμετέχει τραγουδιστικά στα δρώμενα.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης υπογράφει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Δεγαΐτης.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με τον Όμιλο για την Unesco Τεχνών, Λόγου κι Επιστημών Ελλάδος;

Κάθε εκδήλωση που αφορά το βιβλίο και το μουσικοθεατρικό έργο  «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ» τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών  Ελλάδος, που έχει σαν στόχο του τη διάδοση και προστασία των γραμμάτων, τεχνών και επιστημών εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

  • Παράλληλα με το βιβλίο – Cd σας κυκλοφορούν διεθνώς δισκογραφικές δουλειές σας που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά ήδη μουσικής.  Μιλήστε μας για τη δισκογραφία σας.

Από το 2013 μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ψηφιακά διεθνώς επτά δισκογραφικές δουλειές μου, σε συνεργασία με Έλληνες δημιουργούς:

Στην κατηγορία Pop – Μodern Classic τα singles  Όταν μιλάνε οι αισθήσεις και Στιγμές, σε μουσική του Έλληνα συνθέτη Balsam7teen και στίχους δικούς μου.

Στο έντεχνο τραγούδι ανήκει το EP Θα ’σαι δίπλα μου εσύ, σε στίχους/μουσική

Φ. Πατίρη.

Το άλμπουμ A Musical Dream περιλαμβάνει highlights από αγαπημένα ξένα μιούζικαλ και μαζί μου τραγουδάει ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος.

Το 2015 είχα την τιμή και χαρά να ερμηνεύσω τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη σε διασκευή Γιώργου Λαζάρου για το άλμπουμ Mythos 90:Mikis Theodorakis των Aural Fragment.

Στην ηλεκτρονική μουσική και το crossover ανήκουν η electro opera Time Trap σε στίχους δικούς μου και μουσική των Κωνσταντίνου Παπουτσή και Aural Fragment ενώ η Trip Hop Όπερα – ντουέτο  «Angel of mine» του συνθέτη Τάσου Πέτσα ανέβηκε στο #1 των digital singles της Ελλάδας, μπήκε και έμεινε για 5 εβδομάδες στα 200 καλύτερα τραγούδια της Ευρώπης φθάνοντας μέχρι το #176 ενώ έφτασε στη θέση #3 στο ελληνικό εβδομαδιαίο billboard και έμεινε στο Τop 10 για 7 εβδομάδες.

  • Τελικά έχοντας ζήσει, σπουδάσει και εργαστεί στη Γερμανία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ποια είναι τα μαθήματα ζωής ως άνθρωπος κι ως καλλιτέχνης που αποκομίσατε στο εξωτερικό αλλά και από την έως τώρα πορεία σας στην Ελλάδα; 

Πέρα από τις σημαντικές γνώσεις, καλλιτεχνικές δυνατότητες και μοναδικές εμπειρίες στην αντίληψη της Τέχνης που μου έδωσε η Γερμανία, μου δίδαξε τον σεβασμό για την ίδια την Τέχνη και τους απανταχού καλλιτέχνες. Η πειθαρχία που επικρατεί εκεί σε όλους τους τομείς της ζωής και η σχεδόν τέλεια οργάνωση με έμαθαν να θέτω τον πήχη όλο και ψηλότερα και να δουλεύω με συνέπεια και αφοσίωση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα εμπνέει και εξάπτει τη δημιουργική μου φαντασία, με διδάσκει να διατηρώ την ευελιξία στις επιλογές μου και να εκφράζομαι δυναμικά και ελεύθερα στις Τέχνες που υπηρετώ.

 

Manja Vlachogianni