του Κλωντ Μονέ
Τα φημισμένα “Νούφαρα” του Κλωντ Μονέ, δεν είναι ένας μόνο πίνακας, αλλά μία σειρά από έργα που αγαπήθηκαν ίσως όσο λίγοι πίνακες στον κόσμο.
Για τα “Νούφαρα”, έχουμε κάποιες λεπτομέρειες που αξίζει να σημειωθούν, οι οποίες τα κάνουν ξεχωριστά, εκτός από την απαράμιλλη αισθητική τους.
- Είναι περίπου 250 ελαιογραφίες
- Πριν τα ζωγραφίσει, ο Μονέ είχε ασχοληθεί με την καλλιέργειά τους. Έλεγε μάλιστα πως δεν είναι σε επιδέξιος σε κάτι ιδιαίτερα, εκτός από την ζωγραφική και την κηπουρική. Στο χωριό Giverny βρήκε γαλήνη και έμπνευση, κοντά στην Φύση, καλλιέργησε νούφαρα και ζωγράφισε υπέροχους πίνακες.
- Όταν εισήγαγε τα νούφαρα από την Αίγυπτο και την Ν. Αμερική στην περιοχή, το τοπικό Συμβούλιο του ζήτησε να τα ξεριζώσει, προτού δηλητηριάσουν τα νερά! Ο Μονέ δεν υπάκουσε…
- Αφιέρωσε τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του, ζωγραφίζοντάς τα
- Η γιαπωνέζικη γέφυρα απεικονίζεται σε δέκα επτά ελαιογραφίες του, σε διαφορετικές φωτοσκιάσεις και καιρικές συνθήκες
- Επικριτές του- εκείνη την εποχή- υποστήριξαν πως το στυλ του και οι χρωματισμοί, οφείλονταν στην θολή του όραση. Ο ζωγράφος όμως επέμεινε πως ήταν επιλογή του και έμπνευσή του, κάτι που πλέον θεωρείται ως αντιπροσωπευτικό του, στην υπέροχη αυτή σειρά Τέχνης
- Το στυλ του έσπασε τις έως τότε φόρμες του ιμπρεσιονισμού.
- Για είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του, τα έργα του αγνοήθηκαν, αλλά από την δεκαετία του ’50 άρχισε η επανεκτίμησή τους. Κάποια από αυτά χάθηκαν σε μία μεγάλη πυρκαγιά, το 1958. Ο ίδιος όμως είχε καταστρέψει γύρω στα 15, θεωρώντας πως το κοινό θα τα αποδοκιμάσει…
- Ο Μονέ χάρισε στη Γαλλία έργα του με Νούφαρα, ως “μνημείο ειρήνης” για το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα τα θαυμάζουμε στο Musée de l’Orangerie, όπου εκτίθενται σε δύο οβάλ αίθουσες, δημιουργώντας ένα πανόραμα χρωμάτων και φυσικής ομορφιάς…
Ο Κλωντ Μονέ (Claude Oscar Monet, 14 Νοεμβρίου 1840 – 5 Δεκεμβρίου 1926) ήταν Γάλλος ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του ιμπρεσιονισμού. Η οικογένειά του ήταν εύπορη και η πορεία της ζωής του, ήταν λαμπερή ως προς το έργο του, το οποίο όμως επικρίθηκε για τις καινοτομίες του από κριτικούς της εποχής.
Απέκτησε δύο παιδιά.
Παρουσίαση: Λίλιαν Σίμου