greek schoolΑπό την Άρια Σωκράτους.

Το ελληνικό σχολείο σχολείο της Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Union του New Jersey αποτελεί ένα κόσμημα για την ελληνική κοινότητα και τον απόδημο ελληνισμό της Πολιτείας. Μετράει ήδη ογδονταοχτώ χρόνια ζωής, έχει λάβει πολλές και σημαντικές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία και διαθέτει μια αξιόλογη και πολύ πλούσια βιβλιοθήκη, η οποία εγκαινιάστηκε στις 14 Δεκεμβρίου, 2014 και μέχρι στιγμής αριθμεί πάνω από τριακόσιους τίτλους βιβλίων.

Όπως δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα, η Διευθύντρια του κ. Κατερίνα Μακριδάκη Ρόμπου, η οποία έχει αναλάβει χρέη Διευθύντριας τον Ιούλιο του 2015, «Στο σχολείο υπάρχουν οχτώ τάξεις από προνήπιο εώς και έκτη δημοτικού. Προσπαθούμε να κινηθούμε σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα και τον Δεκέμβριο του 2014 ιδρύσαμε τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, κατόπιν της ιδέας της κ. Βαλασία Μουχτιδιώτου-Γεωργίου, η οποία είναι και Πρόεδρος της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης και εκτελεί και χρέη βιβλιοθηκάριου.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από τριακόσιους τίτλους ελληνικών βιβλίων και συνεχώς προσπαθούμε να την εμπλουτίζουμε με καινούρια. Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει βιβλία για παιδιά από προσχολική ηλικία έως και εφηβική, βιβλία όλων των μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων, καθώς επίσης και μεταφρασμένα βιβλία ξένων συγγραφέων. Συνολικά, η βιβλιοθήκη μας διαθέτει βιβλία για όλες τις ηλικίες, από ενός έτους έως 101 ετών ,όπως διηγήματα, ιστορία, μυθολογία, μυθιστορήματα, θρησκευτικής φύσεως και διάφορα άλλα.

Πρόσφατα μάλιστα αποφασίσαμε να κάνουμε και ένα bookmobile, δηλαδή να έχουμε μία επιλογή βιβλίων για μεγαλύτερους και να τα δανείζουμε στους παροίκους της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προκειμένου να εξυπηρετούμε και όσους θέλουν να επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη μας αλλά δεν μπορούν να το κάνουν τις καθημερινές λόγω δουλειάς.

Πέρα από τα βιβλία, διαθέτουμε και αρκετούς τίτλους ελληνικών ταινιών που είναι στη διάθεση των παιδιών, των γονέων, των Μελών της Εκκλησίας του Αγίου Δημήτριου ή και άλλων ομογενών που θέλουν να διαβάσουν Ελληνική λογοτεχνία και ιστορία.»

Ελληνικό σχολείο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στο New JerseyΙδίατερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το σχολείο έχει διακριθεί σε πολλούς και σημαντικούς διαγωνισμούς στους οποίους έχει λάβει μέρος. Τον Μάρτιο του 2016 έλαβε το Βραβείο “Παντελής και Χρήστος Αλέφαντος” από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ (International Board for Books for young children), καθώς και μία επιταγή 500 ευρώ σε βιβλία από τις εκδόσεις Καστανιώτη , για τη συνολική δράση του σχολείου και της βιβλιοθήκης και την προώθηση της παιδικής Ελληνικής λογοτεχνίας στους μαθητές.

Η βράβευση έγινε σε ειδική εκδήλωση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 2 Απριλίου 2016, την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Επιπλέον, οι τρεις τελευταίες τάξεις του σχολείου (τάξεις Δ, Ε, και ΣΤ) έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό “Σοφία Φίλντιση-Το δέντρο της Σοφίας” που διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας, και όλοι οι μαθητές έλαβαν τιμητική διάκριση. Επιπρόσθετα, η Ε΄ Δημοτικού, με δασκάλα την κα Αλεξάνδρα Ιωακειμίδου, πήρε το Β’ βραβείο στην κατηγορία συγγραφής παιδικής ιστορίας παιδιών Ε’ Δημοτικού.

«Το σχολείο μας θέλει να προσφέρει όλα όσα μπορεί στην Ελληνική οικογένεια, οπότε διοργανώνουμε και βραδιές Wine and Paint, καθώς και movie nights, αλλά πέραν τούτου διοργανώνουμε και παρουσιάσεις βιβλίων για το αναγνωστικό κοινό της ομογένειας. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε την παρουσίαση βιβλίου “Ισόβια Δεσμά” της συγγραφέως Νίτσα Μανωλά, και τον Μάρτιο είχαμε την παρουσίαση των παιδικών βιβλίων του γνωστού ηθοποιού, Μάνου Γαβρά “Φυστίκιος ο Αιγινίτης 1 και 2″. Το σχολείο μας ήταν το μοναδικό σχολείο στο New Jersey, το οποίο ο κ. Γαβράς τίμησε με την παρουσία του. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι διακρίσεις δε θα σταματήσουν να έρχονται και αυτό οφείλεται στη δουλειά που κάνουν όλες οι δασκάλες μας, οι οποίες συνεχώς προσπαθούν να βρίσκουν νέους τρόπους διδασκαλίας και προσπαθούν να κάνουν το κάθε μάθημα μία ξεχωριστή εμπειρία. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την προβολή επιτευγμάτων Ελλήνων συγγραφέων, για να μαθαίνουν τα παιδιά και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι, όπως παραδείγματος χάριν την προβολή της διαδραστικής ταινίας του Ευγένιου Τριβιζά ” Το κοτσάνι του πετροκέρασου” ( “Little Emily”), το οποίο κέρδισε το βραβείο καλύτερου διαδραστικού βιβλίου της χρονιάς στα Kidscreen Awards.», πρόσθεσε η κ. Μακριδάκη.

Η κ. Μακριδάκη Ρόμπου, η οποία ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου τον Ιούλιο του 2015 αλλά από το 2012 εργαζόταν εκεί ως δασκάλα, εισήγαγε πολλές κι ενδιαφέρουσες καινοτομίες στη διδασκαλία και στην εκμάθηση, όπως την συμμετοχή των μαθητών σε διάφορους διαγωνισμούς, με τους οποίους επιτυγχάνεται η ανάπτυξη του κριτικού τους πνεύματος και έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με την διάδοση και την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού, την εισαγωγή της προβολής ταινιών μικρού μήκους βασισμένες σε βιβλία από τη βιβλιοθήκη του σχολείου, την υλοποίηση μίας ιδέας της προηγούμενης διευθύντριας του σχολείου, της κ. Μάτας Αγριαντώνη, για τη δημιουργία “media room”, ενός δωματίου με υπολογιστές προκειμένου τα παιδιά να κάνουν μάθημα και μέσω υπολογιστή και να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα χωρίς την τυποποιημένη μέθοδο διδασκαλίας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και τη διοργάνωση παρουσιάσεων ελληνικών βιβλίων προκειμένου να προβληθεί το σχολείο ως κέντρο πολιτισμού και προώθηση της Ελληνικής Λογοτεχνίας.

www.ekirikas.com