από την Λίλιαν Σίμου
Η σημαντική Μεξικανή ζωγράφος, Φρίντα Κάλο (Frida Kahlo), είναι ένα άτομο που η ζωή του στιγματίστηκε από έντονες καταστάσεις, πόνο και ταλαιπωρίες. Η ζωή της παρουσιάστηκε με ανεξίτηλα χρώματα από την ίδια, στους πίνακες ζωγραφικής της αλλά περιγράφηκε επίσης στην κινηματογραφική ταινία «Φρίντα».
Κόρη ενός διάσημου Γερμανού φωτογράφου και μίας Ινδιάνας Μεξικανής, ήταν το έβδομο από τα οκτώ παιδιά τους. Με τον πατέρα διατηρούσε μία όμορφη επικοινωνία, καθώς ήταν ένα ελεύθερο πνεύμα και την μύησε στην τέχνη και στην αρχαιολογία. Η μητέρα της, αντίθετα, ήταν ένα άτομο που δεν την κατανοούσε, λόγω της περιορισμένης της μόρφωσης και την θρησκοληψίας της. Μεγάλωσε σαν ένα αγοροκόριτσο, δυναμικό και ελεύθερο.
Αλλά η ζωή δεν επιφύλασσε στην μικρή Φρίντα, παρά ένα δρόμο γεμάτο αγκάθια…
Στα έξι της έπαθε πολυομελίτιδα κι ένα της πόδι έμεινε πιο αδύναμο από το άλλο. Με την θέλησή της και την άθληση, βελτιώθηκε αρκετά. Στα 14, άριστη μαθήτρια, μπήκε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία και στόχευε να σπουδάσει γιατρός. Ένα πρωινό, όταν ήταν 16 ετών, καθώς πήγαινε με το λεωφορείο στο σχολείο, συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα. Το λεωφορείο συνετρίβη σε μία σύγκρουση, πάνω σε ένα τοίχο. Η Φρίντα βγήκε από το δυστύχημα αυτό, διαλυμένη κυριολεκτικά. Η σπονδυλική της στήλη και η λεκάνη της είχαν σπάσει σε τρία σημεία, ένα σίδερο την διαπέρασε χαμηλά, το δεξί αδύναμο της πόδι έσπασε σε έντεκα σημεία και το γερό πόδι της εξαρθρώθηκε με πολλαπλά κατάγματα.
Η Φρίντα έμεινε με το σώμα της σε γύψο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκεί, στο κρεβάτι του νοσοκομείου, ο πατέρας της την προμήθευσε με τα υλικά και την καθοδήγησε να ζωγραφίσει. Έτσι ξεκίνησε η σχέση της με την ζωγραφική. Στην πορεία, έκανε πάμπολλες επεμβάσεις (λέγεται πάνω από 32), αλλά η θέλησή της για ζωή ήταν δυνατή. Είχε από μικρή ερωτικές σχέσεις και στα 20 της, ενώ είχε σε κάποιο βαθμό αποκαταστήσει την υγεία της, συνδέθηκε με τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον φημισμένο ζωγράφο Ντιέγκο Ντε Ριβέρα. Πολύ μεγαλύτερό της και ελάχιστα εμφανίσιμο, αλλά εντυπωσιακό σαν προσωπικότητα και ταλέντο.
Αλλά, ακόμη κι ο γάμος της ήταν περιπετειώδης. Ο Ριβέρα, αν και 20 χρόνια μεγαλύτερος, δεν ήταν ποτέ πιστός, παρά την αγάπη που της είχε. Ανάμεσα σε απιστίες, μοιχείες, διαρκή σκαμπανεβάσματα της υγείας, η Φρίντα αντέδρασε με ερωτικές σχέσεις με άντρες και με γυναίκες, αλλά και μία καλλιτεχνική έκφραση ζωηρή και σουρεαλιστική. Τα έργα της χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα, δυνατές γραμμές, συμβολικές παραστάσεις, έκδηλο πόνο και ταλαιπωρίες, το γυναικείο στοιχείο και η μεξικανική λαϊκή παράδοση (ρούχα, συνήθειες του λαού).
Το ζευγάρι ήταν αριστερής ιδεολογίας, φιλοξένησαν τον Τρότσκι όταν ήταν διωγμένος από την Ρωσία και είχε μαζί του μία σύντομη σχέση. Η δουλειά και εκείνης, και του Ριβέρα, βρήκε εμπόδια στα στρατιωτικά καθεστώτα της χώρας τους, αλλά και στις ΗΠΑ. Η πρώτη της έκθεση ζωγραφικής έγινε στο Παρίσι. Η αξία των έργων της μεγαλώνει, και το 1994 πουλήθηκε πίνακάς της 5,6 εκατομμύρια δολάρια, ο ακριβότερος πίνακας λατινοαμερικάνου καλλιτέχνη και ο δεύτερος σε κόστος, γυναίκας καλλιτέχνιδας.
Είναι γνωστή, με το όνομα «la heroina del dolor», δηλαδή «η ηρωίδα του πόνου».
Χώρισε με τον Ριβέρα και η ευαίσθητη υγεία της χειροτέρευε από το ποτό, τις καταχρήσεις, αλλά και την αδιαφορία ως προς τον εαυτό της. Η σπονδυλική της στήλη δεν την κρατούσε εύκολα πια και για να ζωγραφίζει, έπρεπε να στηρίζει το κεφάλι της με τεχνητά μέσα. Έπαθε πρόβλημα στα νεφρά και γάγγραινα στο πόδι. Έσμιξε πάλι με τον Ριβέρα, και ξαναπαντρεύτηκαν το 1950. Εκείνος προσπάθησε να τη βοηθήσει κι ανέλαβε τις εκθέσεις της. Αλλά, η Φρίντα είχε πια κουραστεί. Έκανε επανειλημμένες απόπειρες αυτοκτονίας, με τις ουσίες που χρησιμοποιούσε για να αντέχει τους πόνους.
Στις 13/7/54, το κατόρθωσε κι έφυγε από τη ζωή. Στο ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε, έλεγε:
«Ελπίζω η αναχώρηση να είναι ευχάριστη – κι ελπίζω να μην ξαναγυρίσω ποτέ!»
“Το αγκάλιασμα αγάπης του σύμπαντος”, 1949.
Oil on masonite, 28″ x 24″.
The Modern and Contemporary Mexican Art Collection of Jacques and Natasha Gelman.
Αστρολογική προσέγγιση
Η ζωή αυτής της γυναίκας με συγκλόνισε, όταν την είδα σε ταινία στον κινηματογράφο. Τα αστρολογικά στοιχεία είναι εντυπωσιακά, όπως κι η ίδια η πολύπαθη ζωή της.
Η Φρίντα Κάλο γεννήθηκε στο ζώδιο του Καρκίνου, με έντονα στοιχεία του ζωδίου,σε ώρα Άρη και σε μέρα Κρόνου. Ακόμη κι η στιγμή της γέννησής της, χαρακτηρίζεται από δύο κακεργέτες πλανήτες, πλανήτες που δηλώνουν μία επίπονη ενσάρκωση.
Η πλειοψηφία των πλανητών είναι στο νερό και στον παρορμητικό σταυρό, κάτι που μας δηλώνει πως λειτουργεί μέσα από την συγκινησιακή της φόρτιση κι οδηγείται από τα συναισθήματα αυθόρμητα και χωρίς λογική.
Ο Χείρωνας, στον 6ο οίκο της υγείας είναι ανάδρομος, φέρνοντας στην επιφάνεια καρμικά προβλήματα υγείας, ξαφνικά (στον Υδροχόο) και δίνει την αίσθηση μίας μαθητείας, μετά από απρόοπτα γεγονότα που ανατρέπουν την καθημερινότητά της. Είναι σε κοντινή σύνοδο με το μεσοδιάστημα Άρη/Κρόνου, που θεωρείται μεσοδιάστημα του θανάτου. Μπορεί να μην έχασε τη ζωή της στο ατύχημα, αλλά η ζωή της έφθασε στο χείλος του θανάτου.
Ο χάρτης της χαρακτηρίζεται από μία πολυαστρία στον Καρκίνο, ξεκινώντας με τον Κλήρο της Τύχης εκεί, σε ακριβή σύνοδο με την δύσκολη Μαύρη Σελήνη. Μας δίνει την αίσθηση, μίας τύχης που διαταράσσεται και χάνεται, μέσα από πάθη και έξεις αρνητικές. Η υπερευαισθησία και η ευσυγκινησία της φύσης της στον Καρκίνο, ενισχύεται από την σύνοδο του Ήλιου με τον Ποσειδώνα, που μεταξύ των άλλων δίνει αδυναμία κι ευαισθησία στην υγεία. Όλα αυτά όμως, μετουσιώνονται σε έργο τέχνης.
Η πολυαστρία προσβάλλεται από τη διάμετρο Άρη και Ουρανού, ανάδρομοι και η δύο. Η σύνοδος Άρη και Ουρανού, και μάλιστα σε παρορμητικό ζώδιο, δηλώνει ατυχήματα, επεμβάσεις, σπασίματα και σπασμούς μυών. Στο ζώδιο του Αιγόκερου, είναι μία προφανής ένδειξη των προβλημάτων που αντιμετώπισε στα οστά. Οι ανάδρομοι πλανήτες, δηλώνουν την επαναληπτικότητα του φαινομένου και την χρόνια ταλαιπωρία, με αίτια καρμικά.
Η συναισθηματική της ζωή, ήταν μία διαρκής ταλαιπωρία επίσης (η σύνοδος Άρη και Ουρανού είναι στον 5ο οίκο, της αγάπης και του έρωτα). Τα φλερτ της ήταν πολλά και περιείχαν έντονο το στοιχείο του ερωτισμού (Άρης), αλλά και της εκκεντρικότητας ή των περίεργων συνηθειών (Ουρανός).
Αλλά τα φλερτ που θα ήθελε να της προσφέρουν τρυφερότητα (η ακμή του 5ου τον Τοξότη και ο Δίας σε έξαρση στον Καρκίνο), γίνονται περισσότερο μία σαρκική ένωση χωρίς συναίσθημα (Άρης και Ουρανός στον 5ο, στον Αιγόκερο και ο κυβερνήτης τους Κρόνος, στον 8ο οίκο της σεξουαλικότητας).
Ο Κρόνος που κυβερνά τους δύο δύσκολους πλανήτες (Άρη και Ουρανό), είναι στους Ιχθείς στον 8ο (κίνδυνος και χρόνιες παθήσεις των οστών) και στην έξαρση της Αφροδίτης. Η ζωδιακή μοίρα μιλά για ανιδιοτελή αγάπη, έργο συμπαντικό (την δημιουργία της), αλλά και μία ψυχή που έχει πέσει θύμα της ευαισθησίας της.
Ο Κρόνος κάνει ταυ-τετράγωνο με τους Δεσμούς της. Ο συνδυασμός μοιάζει με γόρδιο δεσμό και αφορά μία εμπειρία σκληρή και επίπονη, για καρμική εξέλιξη και συνειδητοποίηση. Στην εξωτερική και ανθρώπινη διάσταση όμως, είναι πολύ δύσκολη και αναδεικνύει ταλαιπωρία στη ζωή της, επίπονη και διαρκή.
Η ίδια, ψυχολογικά, ένοιωθε να δίνει ένα διαρκή αγώνα, μία ταλαιπωρία (Ιχθείς) και ένα βάρος, που την καθήλωνε σε ένα περιβάλλον φυλακής και περιορισμού (12ο ζώδιο) και την οδηγούσε στον θάνατο (8ος οίκος).
Ωστόσο, μετουσίωσε την ταλαιπωρία της αυτή, μέσα από ένα εμπνευσμένο έργο καλλιτεχνικής έκφρασης ( η μεταλλαγή και η μεταμόρφωση του 8ου οίκου), δίνοντας διέξοδο στην έμπνευση της συνόδου του Ήλιου με τον Ποσειδώνα.
Το πόσο δύσκολα αισθανόταν, φαίνεται κι από τον Κλήρο της Φυλάκισης, ένα σημείο στον χάρτη μας, όπου αισθανόμαστε εγκλωβισμό. Ο Κλήρος κάνει κάνει σύνοδο με τον Ωροσκόπο της (δηλαδή την προσωπικότητά της).
Η Σελήνη της (ψυχή και θηλυκή υπόσταση), είναι στο νεφέλωμα των Πλειάδων και μάλιστα σε σύνοδο με την Αλκυόνη, κάτι που μας δηλώνει, μία ψυχή γεμάτη πίκρα και δάκρυα.
Η Φρίντα ήταν και παραμένει μία ιδιαίτερη προσωπικότητα.
Ήρθε να ακολουθήσει το δικό της επίπονο καρμικό μονοπάτι και να αφήσει κληροδότημα τον πολυκύμαντο ψυχικό της κόσμο, μέσω των έργων της.
Περισσότερες πληροφορίες αστρολογικές και διερεύνηση λεπτομερειών πάνω στην προσωπικότητά της και την “φυγή της”, στο άρθρο μου “Διάσημοι Καρκίνοι: Φρίντα Κάλο, μία ζωή με πόνο και δημιουργία”