Πίνακας του 1943, που πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ στο Sotheby’s New York

στο ύψος των 5,6 εκατ. δολλαρίων

 

 

 

bio_kahlo_frida

Η σημαντική Μεξικανή ζωγράφος, Φρίντα Κάλο (Frida Kahlo), είναι ένα άτομο που η ζωή του στιγματίστηκε από έντονες καταστάσεις, πόνο και ταλαιπωρίες. Η ζωή της παρουσιάστηκε με ανεξίτηλα χρώματα από την ίδια, στους πίνακες ζωγραφικής της αλλά περιγράφηκε επίσης στην κινηματογραφική ταινία «Φρίντα».

Κόρη ενός διάσημου Γερμανού φωτογράφου και μίας Ινδιάνας Μεξικανής, ήταν το έβδομο από τα οκτώ παιδιά τους. Με τον πατέρα διατηρούσε μία όμορφη επικοινωνία, καθώς ήταν ένα ελεύθερο πνεύμα και την μύησε στην τέχνη και στην αρχαιολογία. Η μητέρα της, αντίθετα, ήταν ένα άτομο που δεν την κατανοούσε, λόγω της περιορισμένης της μόρφωσης και την θρησκοληψίας της. Μεγάλωσε σαν ένα αγοροκόριτσο, δυναμικό και ελεύθερο.

Αλλά η ζωή δεν επιφύλασσε στην μικρή Φρίντα, παρά ένα δρόμο γεμάτο αγκάθια…

Στα έξι της έπαθε πολυομελίτιδα κι ένα της πόδι έμεινε πιο αδύναμο από το άλλο. Στα 14, άριστη μαθήτρια, μπήκε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία και στόχευε να σπουδάσει γιατρός. Ένα πρωινό, όταν ήταν 16 ετών, καθώς πήγαινε με το λεωφορείο στο σχολείο, συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα που σημάδεψε τη ζωή της και την καθήλωσε διαλυμένη σε γύψο για μεγάλο χρονικό διάστημα . Εκεί, άρχισε την ζωγραφική. Ο έρωτάς της με τον ζωγράφο Ντιέγκο Ντε Ριβέρα και σύζυγό της ήταν τρικυμιώδης και δεν βοήθησε τον ευαίσθητο ψυχισμό της και την ευάλωτη υγεία της.

fridaediego

Η πρώτη της έκθεση ζωγραφικής έγινε στο Παρίσι.

Σε όλα της τα έργα διακρίνεται μία καλλιτεχνική έκφραση ζωηρή και σουρεαλιστική. Χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα, δυνατές γραμμές, συμβολικές παραστάσεις, έκδηλο πόνο και ταλαιπωρίες,  το γυναικείο στοιχείο και η μεξικανική λαϊκή παράδοση (ρούχα, συνήθειες του λαού).

Η αξία των έργων της μεγαλώνει, και το 1994 πουλήθηκε πίνακάς της 5,6 εκατομμύρια δολάρια, ο ακριβότερος πίνακας λατινοαμερικάνου καλλιτέχνη και ο δεύτερος σε κόστος, γυναίκας καλλιτέχνιδας.

Είναι γνωστή, με το όνομα «la heroina del dolor», δηλαδή «η ηρωίδα του πόνου».

Έκανε επανειλημμένες απόπειρες αυτοκτονίας, με τις ουσίες που χρησιμοποιούσε για να αντέχει τους πόνους.

Στις 13/7/54, το κατόρθωσε κι έφυγε από τη ζωή. Στο ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε, έλεγε:

«Ελπίζω η αναχώρηση να είναι ευχάριστη – κι ελπίζω να μην ξαναγυρίσω ποτέ!»

 

από την Λίλιαν Σίμου