Ιστορία 1η

Γράφει ο Ερμής

«Είναι εξακριβωμένο κι αδιαμφισβήτητο ότι οι ανθρώπινοι χαρακτήρες διαφέρουν κι αλλοίμονο εάν συνέβαινε το αντίθετο», έλεγε χθες ο Ζέφυρος. «Φαντάζεστε έναν κόσμο, όπου όλοι θα ήταν πανομοιότυποι; Ιστορικά, πολλοί εξουσιαστές επιχείρησαν να εξαφανίσουν κάθε μορφή πολυφωνίας, αλλά ευτυχώς για όλους εμάς απέτυχαν παταγωδώς. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και σήμερα με την προώθηση της προπαγανδιστικής καμπάνιας Βλέπε, άκου, σώπα.

Οι εμπνευστές της βασίζονται σε μέσα εκφοβισμού και εμπνέονται από πρωθύστερους ομοϊδεάτες τους για να χειραγωγήσουν τους υπολοίπους. Δεν θα διαφωνήσω εάν κάποιος ισχυριστεί ότι το στήσιμο μιας τύπου βασιλικής Αυλής συναντάται παντού και πάντα. Υπάρχουν όμως δύο κατηγορίες: οι ανοιχτές και οι κλειστές.

Στην πρώτη κατηγορία, οι ευνοούμενοι απολαμβάνουν προνόμια, αλλά επιτρέπουν και στους περιθωριοποιημένους να αναπνεύσουν. Στη δεύτερη όμως, οι μη προνομιούχοι απλώς ασφυκτιούν. Η ιδέα της κλειστής Αυλής δυστυχώς τείνει να επικρατήσει σήμερα και αποκτά όλο και περισσότερους ακολούθους.

Το ερώτημα συνεπώς είναι σε ποια ομάδα θέλει να ενταχθεί καθένας από εμάς. Στην πρώτη που επιλέγει την οικειοθελή δουλοπρέπεια; Στη δεύτερη όπου οι συνθήκες απαγορεύουν κάθε σκέψης αντίστασης και στραγγαλίζουν τις εσωτερικές φωνές που καλούν σε αντίδραση ή τέλος σε μια ανεξάρτητη τρίτη ομάδα που υπηρετεί τη συνείδηση κι επαναστατεί έναντι σε οτιδήποτε κι οποιονδήποτε κατακρεουργεί την ηθική νομοτέλεια;

Σημαντική πάντως παράμετρος κατά την άποψή μου, συνέχισε ο Ζέφυρος, είναι ότι πλέον δεν υπάρχει το παραμύθι. Το όπιο των λαών, που τους μεθούσε, το πίστευαν και ακολουθούσαν. Τραγικό για τους εξουσιαστές, αλλά ελπιδοφόρο για τους οραματιστές, γιατί είναι η αδυναμία στην οποία θα στηριχτούν για να εξισορροπήσουν τις αδικίες.»

Αυτές τις σκέψεις μοιραζόταν μαζί μας λοιπόν ο Ζέφυρος κι όση ώρα εγώ τον άκουγα κι αναλογιζόμουν πού είχα καταφέρει να εντάξω τον εαυτό μου, η Αμβροσία, επικεντρωμένη στο καθήκον και συγκρατώντας την προτελευταία πρόταση, απεφάνθη ότι θα φτιάξει ένα μεθυστικό λικέρ. Έτσι προτού προλάβω να απαντήσω στο αρχικό μου ερώτημα, αναρωτήθηκα εάν εκείνη έχει ήδη επιλέξει στρατόπεδο…..

Συνταγή:

Λικέρ Αμβροσίας:

Υλικά:

½ κιλό δυνατό σιρόπι βερίκοκου.

1 ½ κιλό δυνατό κονιάκ.

3 ξύλα κανέλλας.

10 γαρύφαλλα.

4 – 5 σπόροι κάρδαμου.

1 κοπανισμένο μοσχοκάρυδο.

5 – 6 ωμά βερίκοκα, κομμένα στα τέσσερα, χωρίς τα κουκούτσια.

Εκτέλεση:

Τοποθετούνται όλα τα υλικά σε ένα καλά κλεισμένο γυάλινο βάζο για σαράντα ημέρες και σε σκιερό σημείο. Ανακινούμε το βάζο καθημερινά και ύστερα από σαράντα ημέρες, στραγγίζουμε το ποτό χρησιμοποιώντας διπλή γάζα και το τοποθετούμε σε μποτίλια.