Η ζωγράφος και τα σύμβολα

 

Ρόδι… ένας αρχαίος καρπός με ιδιαίτερο συμβολισμό.  Υπήρξε ένα από τα επτά αντικείμενα που επεδείκνυε ο Ιεροφάντης σ’ εκείνους που επρόκειτο να μυηθούν στα Ελευσίνια Μυστήρια. Ο  Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια ότι καλλιεργούν ροδιές στους κήπους του Βασιλιά Αλκίνοου στου Φαίακες. Είναι ο καρπός, που με την αλλαγή του χρόνου τον σπάμε έξω από την πόρτα μας, για να φέρει πολλά καλά η νέα χρονιά. Υπήρξε έμβλημα πολλών γυναικείων θεοτήτων, όπως της Ήρας , της Αθηνάς, της Αφροδίτης, της Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Στον συμβολισμό του παρουσιάζεται ως καρπός της αφθονίας , της γονιμότητας , της καλοτυχίας , του πλούτου , της αιωνιότητας , του έρωτα  αλλά και των νεκρών (του Κάτω Κόσμου – καθώς ο Πλούτωνας έδωσε λίγους σπόρους να φάει η Περσεφόνη και να «δεθεί» για πάντα μαζί του, προτού ξανασυναντήσει την μητέρα της).

Συμβολίζει την Παγκόσμια ψυχή που κρατά μέσα της Ήλιους – Διαστάσεις- Υποστάσεις. Ένας καρπός με τέλεια μαθηματική ακρίβεια, με απόλυτη διάταξη.

 

 

11224043_873984456030535_3782460280210157759_n

Ειρήνη Πέννα

Έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον καταξιωμένο ζωγράφο Σπύρο Αλαμάνο και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας σε μονή του νησιού. Είναι εκπαιδεύτρια στη τεχνική του Paverpol textile hardener και έχει οργανώσει και υλοποιήσει εργαστήρια Paverpol για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κερκύρας και την Εθνική Πινακοθήκη – παράρτημα Κερκύρας.

Η Κερκυραία ζωγράφος έχει στο ενεργητικό της  οκτώ ατομικές εκθέσεις και 69 ομαδικές.

Έργα της βρίσκονται στην Κινεζική Πρεσβεία Αθηνών, στο Δημ. Θέατρο Κερκύρας, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και σε Ιδιωτικές Συλλογές. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλο τοπικής εφημερίδας και πίνακές της έχουν χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς του Υπουργείου Υγείας, της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της οργάνωσης «Φλόγα».

Συμμετείχε στις εκθέσεις Chianciano Art Museum, Comune Agliano Terme (Italia), Premio internazionale Tokyo 2011 και Μέγαρο λόγου και τέχνης Πάτρας, Πανεπτανησιακή Έκθεση Ζωγραφικής Λευκάδας, Πολιτιστικό χώρο « International Action Art» του Ομίλου Unesco, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Gallery Enigma Αθήνα, Designer’s dot Gallery Αθήνα, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός Αθήνα.

Έχει βραβευτεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό και από το Chianciano Art Museum

 

Παρουσίαση: Λίλιαν Σίμου