Από την Άρια Σωκράτους.

H Δέσποινα Χαρτοφύλης είναι ελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή Queens της Νέας Υόρκης , έχει μια λαμπρή καριέρα ως δικηγόρος με πολλές περγαμηνές και διακρίσεις και ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί πως επαγγελματικά διαπρέπει και ξεχωρίζει σε μια άκρως ανταγωνιστική και απαιτητική Πολιτεία όπως είναι η Νέα Υόρκη.

Το όνομα της συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους κορυφαίους δέκα δικηγόρους κάτω των σαράντα ετών της Εθνικής Ακαδημίας Δικηγόρων Οικογενειακού Δικαίου ( National Academy of Family Law Attorneys) και ανάμεσα στους κορυφαίους σαράντα Δικηγόρους Οικογενειακού Δικαίου κάτω από σαράντα ετών στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης για το 2016.

Η συνέντευξη με την κ. Χαρτοφύλης ακολουθεί:

 

  • Κυρία Χαρτοφύλης που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε και ποιά ήταν τα βήματα τα οποία σας οδήγησαν να χτίσετε μια αξιοζήλευτη καριέρα;

 

  • Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Queens της Νέας Υόρκης. Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής μου τα έζησα στην Αστόρια, όπου και ξαναγύρισα αργότερα όταν είχα ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές μου. Η Αστόρια και η ελληνική της κοινότητα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή μου. Από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο παρακολουθούσα τα μαθήματα του ελληνικού σχολείου της Εκκλησίας Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.Στη συνέχεια εργάστηκα σε μια νομική εταιρεία οικογενειακού δικαίου στο Μανχάταν. Η πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισα μου παρείχε τα απαραίτητα εφόδια και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμουν για να συνεχίσω και να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Έτσι, το 2012 ίδρυσα τη δική μου νομική εταιρία και το 2015 με ένα συνάδελφο μου δημιουργήσαμε το HD Family Law Group.Όταν πήγαινα στο γυμνάσιο, συνειδητοποίησα ότι επιθυμούσα να σπουδάσω Νομική και να ασχοληθώ με το Οικογενειακό Δίκαιο. Όταν ήμουν φοιτήτρια στη Νομική Σχολή, ήμουν παράλληλα και Πρόεδρος της Κοινωνίας Οικογενειακού Δικαίου (Family Law Society) και της Κλινικής Πρόνοιας για τα Παιδιά (Child Advocacy Clinic). Το γεγονός αυτό ενίσχυσε και σταθεροποίησε την επιθυμία μου να ειδικευτώ στο Οικογενειακό Δίκαιο. Εργάστηκα στο Children’s Law Center εκπροσωπώντας παιδιά και αυτό ήταν κομβικό για την εξέλιξη της μετέπειτα πορείας μου. 

 

  • Υπήρξατε ενεργό Μέλος της Κλινικής Πρόνοιας για τα Παιδιά (Child Advocacy Clinic) και εκπρωσωπούσατε κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά. Πώς θα περιγράφατε αυτή την εμπειρία σας;

 

  • Η εκπροσώπηση κακοποιημένων παιδιών ήταν ιδιαίτερα δύσκολη ψυχική διαδικασία, η αξία της οποίας όμως ήταν υπέρτατη επειδή προσφέρεις σε αυτά τα παιδιά μια φωνή μέσα στο δικαστήριο, που δεν θα μπορούσαν να έχουν με κανένα άλλο τρόπο. Κάποιες φορές τους παρέχεις ένα νέο ξεκίνημα και κάποιες άλλες φορές τις πηγές και τις υπηρεσίες στις οποίες δεν θα μπορουσαν να έχουν καμία πρόσβαση. Η δυνατότητα να βοηθήσω αυτά τα παιδιά που βρίσκονται στην πιο ευάλωτη κατάσταση ούτως ώστε να διαχειριστούν μια κατάσταση κρίσης την οποία διέρχονται, είναι μια εμπειρία που δεν θα άλλαζα με τίποτα. Η εμπειρία της εκπροσωπησης ανήλικων παιδιών είχε καθοριστική σημασία για την μετέπειτα πορεία μου καθώς τώρα την αξιοποιώ στην εκπροσώπηση γονέων σε υποθέσεις επιμέλειας παιδιών και διαζυγίων.

 

  • HD Des Casual SoloΤο όνομα σας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους κορυφαίους δέκα δικηγόρους κάτω των σαράντα ετών της Εθνικής Ακαδημίας Δικηγόρων Οικογενειακού Δικαίου ( National Academy of Family Law Attorneys) και ανάμεσα στους κορυφαίους σαράντα Δικηγόρους Οικογενειακού Δικαίου κάτω από σαράντα ετών στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης για το 2016. Ποιό είναι το κλειδί της επιτυχίας για τόσο σπουδαία επιτεύγματα;

 

  • Το κλειδί της επιτυχίας είναι να συμπεριφέρεσαι στους πελάτες με κατανόηση και να βρίσκεσαι κοντά τους με όλη σου την ψυχή και απόλυτα όταν σε χρειάζονται. Είμαι πάντοτε διαθέσιμη για τους πελάτες μου και πάντοτε πρόθυμη να τους ακούσω και να τους συμβουλεύσω. Η δικηγορία στο Οικογενειακό Δίκαιο είναι κάτι περισσότερο από μια ακρόαση σε ένα δικαστήριο και το να προσπαθείς να πείσεις τον δικαστή σε μια αίθουσα δικαστηρίου. Οι υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου λαμβάνουν χώρα απογεύματα και Σαββατοκυρίακα. Οι πελάτες μου έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες μου σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης. Έχω μεγάλο πάθος με τη δουλειά μου και στην παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη. Τα άτομα τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία διαζυγίου, σε διαμάχες αναφορικά με την επιμέλεια των παιδιών και άλλα θέματα του Οικογενειακού Δικαίου, διέρχονται την πιο κρίσιμη περίοδο της ζωης τους. Είμαι πολύ περήφανη που μπορώ να τους παρέχω βοήθεια σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της ζωής τους.

 

  • Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα καριέρας όπως εσείς να συνδυάσει μια πολύ απαιτητική καριέρα με την προσωπική της ζωή σε μια τόσο απαιτητική και πολύβουη πόλη όπως είναι η Νέα Υόρκη;

 

Είναι τρομερά δύσκολο μα και τρομερά ικανοποιητικό. Ως σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών, οφείλω να είμαι 100% μαμά και 100% επαγγελματίας δικηγόρος. Λόγω του ότι έχω τη δική μου νομική εταιρία, έχω τη δυνατότητα να τα συνδυάσω επειδή έχω τον πλήρη έλεγχο για το πως θα διαθέσω το χρόνο μου. Θεωρώ πως η ανατροφή ενός παιδιού είναι υπέρτατος σκοπός. Ευτυχώς, έχω τη δυνατότητα βοήθειας στην ανατροφή των παιδιών όταν εγώ βρίσκομαι στην αίθουσα ενός δικαστηρίου ή στο γραφείο, καθώς επίσης και τη δυνατότητα να εργάζομαι από το σπίτι τα απογεύματα και τα Σαββατοκυρίακα. Είμαι άνθρωπος ο οποίος στηρίζεται πολύ στην οικογένειά του και θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό για την επιτυχία να διαθέτω μεθοδικότητα και οργάνωση τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μου ζωή.

 

  • Η ελληνική σου παιδεία συμμετείχε με οποιοδήποτε τρόπο στην επαγγελματική σου επιτυχία;

 

Το γεγονός ότι μεγάλωσα μέσα στους κόλπους της ελληνικής κοινότητας επηρέασε καθοριστικά τη ζωή μου και την εξέλιξη της καριέρας μου. Δεν έχασα ποτέ την επαφή με την ελληνική κουλτούρα και τις ρίζες μου. Οι πιο στενοί μου φίλοι και η κουμπάρα μου από την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου, καθώς και οι γονείς μου και οι παππούδες είναι ο λόγος για τον οποίο διαβάζω και γράφω σε άπταιστα ελληνικά. Αυτή η δεξιότητα αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμη επειδή έχω αρκετούς Έλληνες πελάτες, οι οποίοι προτιμούν να επικοινωνουν μαζί μου στα Ελληνικά. Η ελληνική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Θεωρώ πως όταν συναντήσεις ένα Έλληνα δικηγόρο ή διάδικο στο δικαστήριο ή σε κάποια εκδήλωση, υπάρχει ένας άμεσος σύνδεσμος μεταξύ σας ο οποίος δεν εκφράζεται με λόγια. Υπάρχει μια ωραία και ζεστή αλληλεγγύη. Έχω εξαιρετικές σχέσεις με τους Ελληνοαμερικανούς συναδέλφους, διατηρώ ισχυρή σύνδεση με την εκκλησία, έχω βαφτίσει μάλιστα και την κόρη μου εκεί και πηγαίνουμε συχνά στη λειτουργία με τον άντρα μου και τα παιδιά μου. Προσεύχομαι και θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που μεγαλώνω τα παιδιά μου μέσα στους κόλπους της ελληνικής κοινότητας όπου μεγάλωσα κι εγώ και εύχομαι να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν τις ίδιες σχέσεις που δημιούργησα κι εγώ και οι οποίες συνεχίζουν να διαδραματίζουν ένα ρόλο καθοριστικό στη ζωή μου.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης στις 25/6/2016.