από την Λίλιαν Σίμου
Η Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ (Amelia Mary Earhart) γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1897 –και δηλώθηκε αγνοουμένη από τις 2 Ιουλίου 1937, ενώ θεωρήθηκε πλέον επίσημα πεθαμένη στις 5 Ιανουαρίου 1939. Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, διέγραψε μία λαμπρή ιστορία και φυσικά, ο μυστηριώδης της θάνατος, την έκανε να μείνει στην μνήμη πολλών, ως μία προσωπικότητα φλογερή, αλλά και γεμάτη από την αίσθηση της περιπέτειας.
Η Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της στους αιθέρες, τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης The Ninety-Nines, μίας οργάνωσης για τις γυναίκες πιλότους.
Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937. Η ζωή της, η σταδιοδρομία και η εξαφάνισή της συνεχίζουν όμως μέχρι σήμερα να προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Επίσημα, κηρύχθηκε θανούσα στις 5 Ιανουαρίου 1939, αλλά ακόμη αναζητούν κάποιοι ερευνητές, ενδείξεις από το χαμένο της αεροπλάνο.
Είχε δύσκολη παιδική ηλικία, αφού ο πατέρας της έχασε την περιουσία του, λόγω εθισμού στο αλκοόλ, μεγάλωσε με αγάπη για τη γνώση και με άμεση επαφή με την φύση.
Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η Αμέλια είδε τους πληγωμένους στρατιώτες που επέστρεφαν από το μέτωπο. Λαμβάνοντας εκπαίδευση ως βοηθός νοσοκόμου από τον Ερυθρό Σταυρό άρχισε να εργάζεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο Σπαντίνα στο Τορόντο με την Εθελοντική Αποστολή Βοήθειας. Περνούσε το χρόνο της διαβάζοντας ποίηση, μαθαίνοντας να παίζει μπάντζο και μελετώντας μηχανική.
Στο Λονγκ Μπιτς στις 28 Δεκεμβρίου 1920, αυτή και ο πατέρας της επισκέφτηκαν ένα αεροδρόμιο όπου ο Φρανκ Χωκς (ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός ως πιλότος αγώνων) της προσέφερε μία πτήση που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή της Έρχαρτ. «Μέχρι τη στιγμή που ήμασταν στα διακόσια ή τριακόσια πόδια από το έδαφος,» είπε, «ήξερα ότι έπρεπε να πετάξω» Μετά από εκείνη την δεκάλεπτη πτήση, αποφάσισε πως έπρεπε οπωσδήποτε να μάθει να πετά. Κάνοντας διάφορες εργασίες, συγκέντρωσε το ποσόν για τα μαθήματα. Αγόρασε ένα μεταχειρισμένο κίτρινο διπλάνο Kinner Airster, το οποίο παρονόμασε «το καναρίνι». Στις 22 Οκτωβρίου 1922, πέταξε με το Airster σε ύψος 14.000 ποδιών, θέτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για τις γυναίκες πιλότους. Στις 15 Μαΐου 1923, η Έρχαρτ έγινε η 16η γυναίκα με άδεια πιλότου (με αριθμό μητρώου #6017) από την Διεθνή Συνομοσπονδία Αεροπορίας Fédération Aéronautique Internationale – FAI.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Boston Globe, ήταν «μία από τις καλύτερες γυναίκες πιλότους στις Ηνωμένες Πολιτείες», αν και αυτός ο χαρακτηρισμός έχει συζητηθεί από τους ειδικούς της αεροπορίας και από έμπειρους πιλότους τις μετέπειτα δεκαετίες.
Ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε σόλο και χωρίς στάση τον Ατλαντικό ωκεανό, η Έρχαρτ έλαβε τον Διακεκριμένο Ιπτάμενο Σταυρό από το Αμερικανικό Κογκρέσο, τον Σταυρό των Ιπποτών της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Κυβέρνηση και το Χρυσό Μετάλλιο της National Geographic Society από τον Αμερικανό πρόεδρο Χέρμπερτ Χούβερ (Herbert Hoover). Καθώς η φήμη της μεγάλωνε, ανέπτυξε φιλίες με πολλούς ανθρώπους σε υψηλές θέσεις, με σημαντικότερη τη φιλία της με την Έλενορ Ρούσβελτ (Eleanor Roosevelt), την «Πρώτη Κυρία».
Ακολούθησαν νέες σόλο πτήσεις, συμμετοχή σε αγώνες, ρεκόρ.
Η παγκόσμια πτήση του 1937
Τον Ιούλιο του 1936 παρέλαβε ένα Lockheed 10E Electra που χρηματοδοτήθηκε από το Purdue και άρχισε να σχεδιάζει την παγκόσμια πτήση της. Παρόλο που δεν θα ήταν η πρώτη που θα πραγματοποιούσε τον κύκλο της Γης, θα ήταν ο μακρύτερος κύκλος, ακολουθώντας μία εξαντλητική ισημερινή διαδρομή 29.000 μιλίων (47.000 χλμ). Η τελευταία γνωστή αναφορά θέσης τους έγινε κοντά στις νήσους Νουκουμάνου μετά από περίπου 800 μίλια (1.300 χλμ) πτήσης. Η σπουδαία αεροπόρος χάθηκε και ακόμη ως σήμερα, παρά τις πολλές έρευνες, ουδείς γνωρίζει τι απέγινε.
Στην σύντομη ζωή της είχε 15 παγκόσμια ρεκόρ, έγραψε τρία βιβλία, ήταν εκδότρια και στο όνομά της δόθηκαν πολλά τιμητικά βραβεία ( περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία της και τις διακρίσεις στο άρθρο: Η Λέαινα των αιθέρων: Αμέλια Έρχαρντ)
Σύντομη αστρολογική προσέγγιση
Είναι γεγονός πως ξεκίνησα την περιγραφή αυτής της ιδιαίτερης προσωπικότητας για να φθάσω στην αστρολογική ανάλυση μίας προσωπικότητας με το στοιχείο του Λέοντα στον Ήλιο. Ωστόσο, είναι τόσο σύνθετη και περίπλοκη η ζωή της, που δύσκολα καταλήγουμε σε κάποια επιλογή και στα αστρολογικά στοιχεία.
Γεννήθηκε με τον Ήλιο στον Λέοντα (αλλά στον τέταρτο οίκο), την Σελήνη στους Διδύμους και τον ωροσκόπο στον Ταύρο. Τα σταθερά στοιχεία της προσωπικότητας, της προσδίδουν πείσμα και υπομονή για να δουλέψει πάνω στο έργο της. Ο Λέων στον οίκο που βρίσκεται, δηλώνει περισσότερο μία ευγενική καταγωγή, για την οποία είναι υπερήφανη, μία λάμψη εσωτερική επίσης, που διατηρεί βαθιά μέσα της, ένα ιδιαίτερο πνεύμα και μία επιθυμία να κάνει ένα έργο, που θα της προσδώσει ποιότητα και θα διατηρήσει τις καταβολές της, ή τις αρχές της. Η σύνοδος με τον Ν. Δεσμό δηλώνει τα προβλήματα της οικογένειας, που την ώθησαν να είναι πιο μαχητική, από τα γενικά χαρακτηριστικά του Λέοντα, αλλά και της προσέφεραν γνώση και ιδέες, λόγω της παρουσίας του Ερμή στον Λέοντα στον ίδιο οίκο. Παίρνει τις βάσεις, έχει όμως να ξεπεράσει τις αδυναμίες των οικογενειακών καταστάσεων, διατηρώντας το ευγενικό της προφίλ.
Η ψυχή είναι ανήσυχη. Η Σελήνη στους Διδύμους είναι αυτή που της προσφέρει πλούσιο έδαφος για αναζητήσεις, απορίες, ανάγκη να είναι ελεύθερη, να πετά σαν την πεταλούδα από λουλούδι σε λουλούδι, αναζητώντας εμπειρίες και γνώση.
Η Σελήνη την κάνει να αισθάνεται πάντα έφηβη, με περιέργεια και ενδιαφέρον για νέες γνώσεις. Αλλά συμμετέχει παράλληλα σε μία πολυαστρία στους Διδύμους, το πιο προβεβλημένο ζώδιο στον χάρτη της: είναι σε σύνοδο με τον Πλούτωνα, τον αστεροειδή Δήμητρα, την Αφροδίτη (κυβερνήτη και του ωροσκόπου), τον Ποσειδώνα και τον Κλήρο της Τύχης. Όλα αυτά στον δεύτερο οίκο της, για να προσφέρουν την υγιή βάση μίας απτής ικανοποίησης στην κάθε αναζήτηση. Κατά τον τρόπο αυτό, δεν είναι απλά η περιέργεια, ή η ανάγκη της αλλαγής, αλλά η περιέργεια που οδηγεί σε μία απόλαυση, είτε αυτή είναι μέσω της γνώσης, όπως είδαμε στο βιογραφικό,είτε μέσω της μόδας, μέσω της αναζήτησης, μέσω της πτήσης. Και τελικά, όλα για την ίδια είναι πτήση. Πετά, για να βρεθεί αλλού, μπροστά από την εποχή της, αλλά και να ανακαλύψει νέους ορίζοντες.
Από την σύνθεση των στοιχείων του γενέθλιου χάρτη της, είναι ένα άτομο ευμετάβλητο, ευπροσάρμοστο, και έχει ανάγκη για άμεση επικοινωνία. Λόγω όμως των δύο σταθερών στοιχείων της προσωπικότητας (ωροσκόπος και Ήλιος) μπορεί να υλοποιήσει τελικά τις ιδέες της και ό,τι την συγκινεί.
Ένα ωροσκόπιο φυσικά έχει τα ιδιαίτερα κρυμμένα και πολύτιμα σημεία του για να αναδειχθεί η προσωπικότητα. Αλλιώς με απλή παράθεση πληροφοριών δεν οδηγεί ο χάρτης σε κάτι ουσιαστικό.
Η ζωδιακή μοίρα όπου εκφράζει την ανάγκη της για περιπέτεια και την αγάπη για τα αεροπορικά ταξίδια είναι αυτή της Σελήνης της. Για τον λόγο αυτό, δόθηκε ολόψυχα στο όνειρό της.
Πολλές σύνοδοι στον χάρτη, αναδεικνύουν πως είχε την ικανότητα να ξεκινά κάθε έργο της από το μηδέν, είναι ένα ενδεικτικό της ευχέρειάς της να δημιουργεί, μέσα από προσπάθεια και μεθοδικές επιλογές στην δραστηριότητά της (Άρης και Κρόνος στην Παρθένο και στον πέμπτο οίκο της), με στόχο να απογειώσει το έργο που θα την κάνει διαχρονική, σεβαστή και διακεκριμένη.
Ενδιαφέρον έχει η σύνοδος του Ουρανού με τον Κρόνο, στο μεσοδιάστημα του Δία προς το Β. Δεσμό και του Άρη προς τον Β. Δεσμό. Δύο σύνοδοι παράλληλα, συνδέονται μέσω των μεσοδιαστημάτων και του Β. Δεσμού της.
Λειτουργεί δε, με ένα δικό της ιδιαίτερο τρόπο, γειώνοντας την ιδέα, και δίνοντάς της φόρμα. Ωστόσο, δεν εντάσσεται εύκολα για την ολοκλήρωση του έργου της, μέσα σε καθορισμένους τύπους και συγκεκριμένες μεθοδολογίες. Θα ακολουθήσει ένα μονοπάτι, μέχρι να έρθει η ώρα να κάνει την δική της ξεχωριστή πορεία. Θα πάει δεν πιο μακριά από εκεί που θα της έθεταν το κατεστημένο και οι κοινωνικές προδιαγραφές.
Ό,τι έκανε είχε το χρώμα του νικητή, του αρχηγού, αφού ο Δίας και ο Άρης της από αντισκιά ήταν στην μοίρα έξαρσης του Ήλιου. Θα έκανε λοιπόν ένα σημαντικό έργο, μέσω της δραστηριότητάς της.
Λεπτομέρειες για τους σημαντικούς σταθμούς στη ζωή της με τις αστρολογικές μεθόδους πρόγνωσης, στο άρθρο: Η Λέαινα των αιθέρων: Αμέλια Έρχαρντ)