Γράφει ο Ερμής.

«Τι συμβαίνει;» ρώτησα τον Ζέφυρο, καθώς τον είδα προσηλωμένο στο περβάζι του παραθύρου.

«Βλέπεις, καλέ μου Ερμή, αυτήν τη γραμμή, που σχηματίζουν τα μυρμήγκια; Πώς έχουν χωρίσει το μάρμαρο σε δυο ίσα μέρη; Τόσο λεπτή είναι και η απόσταση, που χωρίζει τη λογική από την τρέλα κι είναι πολύ εύκολο να περάσει κάποιος από την άλλη πλευρά».

Ο Ζέφυρος φύσηξε ελαφρά και η πνοή του διέλυσε τη μυρμηγοκοσειρά, στέλνοντας τα μεν δεξιά και τα δε αριστερά.

«Αν όμως Ερμή, δεχθούμε το αξίωμα ότι η τρέλα είναι η λογική του παραλόγου, τότε ποιος ορίζει τα όρια; Ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος;

Οι άνθρωποι περιθωριοποιούν τους πάσχοντες με τη δικαιολογία ότι είναι επικίνδυνοι. Αναρωτιέμαι όμως.  Eάν θεωρήσουμε ότι όλοι είναι εν δυνάμει τρελοί και απαιτείται μια σπίθα για να πυροδοτήσει τη φλόγα, στην περίπτωση που υπαίτια είναι η συμπεριφορά του περιβάλλοντος και η πίεση που ασκεί, τότε γιατί κρίνεται επικίνδυνος μόνο ο άρρωστος και όχι αυτός που τον οδήγησε στην εκδήλωση της ασθένειας;

Δεν θα μπορούσε να είναι ένας κατά συρροή ηθικός αυτουργός;

Είναι τελικά υγιής η κοινωνία που αποκλείει μόνο τον πάσχοντα ή αυτή που προσπαθεί να ξεριζώσει το ίδιο το μικρόβιο;»

«Ειλικρινά, Ζέφυρε, δεν ξέρω να σου απαντήσω. Νομίζω όμως ότι αρχικά θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν η κοινωνία διαθέτει το θάρρος και την αντοχή για να αναγνωρίσει και να υποδείξει τα κακοφορμισμένα μέλη της.

Γιατί αυτοί που θέλουν να κάνουν κακό στους άλλους μοιάζουν στους αλκοολικούς, που δεν αντιστέκονται στην ευφορία που τους χαρίζει η μέθη της καταστροφής των άλλων».

Συνταγή της Αμβροσίας: Το ποτό της παραφροσύνης

Υλικά:

½ κιλό μύρτιλλα

400 γραμμάρια ζάχαρη

2 λοβούς βανίλια σε κομμάτια

1 ½ κιλό τσικουδιά (άοσμη, απαλή)

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα μύρτιλλα και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σ’ ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, το σφραγίζουμε και το ανακινούμε. Το τοποθετούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος στην κουζίνα για τριάντα ημέρες. Ανακινούμε το βάζο καθημερινά.

Αφού περάσει το διάστημα των τριάντα ημερών, στραγγίζουμε το ποτό και το τοποθετούμε σε μποτίλια.