Από τη Νίτσα Μανωλά

Κάκια ΞύδηΜία πολύ αγαπητή στον χώρο των εκδόσεων κυρία, έχω την  τιμή να φιλοξενώ σήμερα στο Pull UR Trigger.  Η Κάκια Ξύδη ξεκίνησε με τη συγγραφή, την έκδοση και τη διακίνηση των δικών της βιβλίων, πριν αποφασίσει να ασχοληθεί και επαγγελματικά με τον εκδοτικό χώρο ως εκδότρια πλέον, προσφέροντας στους συγγραφείς που την εμπιστεύονται μια νότα σιγουριάς και αξιοπρεπούς παρουσίασης των πονημάτων τους.  Σε ένα χώρο πολύ δύσκολο, και μια εποχή ακόμα δυσκολότερη για την οικονομία του τόπου, τολμά να δηλώνει μαχήτρια επιμένοντας πως ένα καλό βιβλίο βρίσκει πάντα τον δρόμο του και τη θέση που του ανήκει στις καρδιές των αναγνωστών αρκεί να έχει επιμεληθεί και να έχει προσεχθεί από την αρχή της πορείας του.  Την ευχαριστώ από καρδιάς για την όμορφη συζήτηση και εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθεια της, η οποία αποδεικνύει πως και ένας μικρότερος εκδοτικός οίκος μπορεί να προσφέρει ποιοτική δουλειά όταν υπάρχει θέληση και μεράκι!

 Ν.Μ. Κάκια  μου, θα ήθελα να σε καλωσορίσω στο Pull UR Trigger και  να σε ευχαριστήσω που δέχτηκες, με μεγάλη χαρά, να μας μιλήσεις  για σένα, για τα βιβλία σου και για… ένα όνειρο ζωής που μόλις υλοποίησες.  Τις εκδόσεις Πνοή.

K.Ξ. Καλώς σας βρήκα και σ’ ευχαριστώ πολύ Νίτσα μου, που μου δίνεις βήμα να μιλήσω για τα βιβλία μου που λατρεύω και τις εκδόσεις Πνοή που έχουν αρχίσει την πορεία τους στον εκδοτικό χώρο εδώ και λίγους μήνες.

 Ν.Μ. Θα ξεκινήσω από το πρόσφατο εγχείρημα σου τις Εκδόσεις Πνοή, λοιπόν.  Νεοσύστατος εκδοτικός οίκος με άριστες προοπτικές.  Τι σας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους εκδοτικούς;

Κ.Ξ. Η επιμέλεια. Είμαστε ο μόνος εκδοτικός οίκος στον μικρομεσαίο χώρο που κάνουμε λεπτομερή επιμέλεια και διόρθωση στα βιβλία μας. Επιπλέον προσφέρουμε editing και δίνουμε κατευθυντήριες γραμμές για την δομή των καινούργιων βιβλίων τους. Στην Πνοή είμαστε όλοι μια οικογένεια. Είμαστε κοντά στον συγγραφέα από την πρώτη στιγμή που έρχεται σε επαφή μαζί μας. Όλοι οι συγγραφείς μας γνωρίζονται μεταξύ τους και ο ένας βοηθάει τον άλλον. Προσέχουμε το κάθε βιβλίο που ετοιμάζουμε σαν να είναι μοναδικό, σε όλα τα επίπεδα. Από την επιμέλεια που μπορεί να μας πάρει 2 και 3 μήνες μέχρι το εξώφυλλο, που φροντίζουμε πάντα να είναι καλαίσθητο, το οπισθόφυλλο και όλες τις λεπτομέρειες που κάνουν μια έκδοση προσεγμένη εφάμιλλη αυτών των μεγάλων εκδοτικών οίκων. Είμαστε προσιτοί, μιλάμε συνεχώς με τους συγγραφείς μας και μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας και προγραμματίζουμε δράσεις. Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, στις ημερομηνίες, στις παρουσιάσεις, στην προώθηση. Με άλλα λόγια τηρούμε όλους τους όρους του συμβολαίου που υπογράφουμε και επιπλέον και ο λόγος μας είναι συμβόλαιο.

 Ν.Μ.  Σε μια χώρα, κι έναν χώρο που τα βιβλιοπωλεία μονοπωλούνται από δυο τρεις μεγάλους γνωστούς εκδοτικούς οίκους, πόσο δύσκολο γίνεται το έργο της προώθησης των νέων συγγραφέων και η συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία;

Κ.Ξ. Η αλήθεια είναι ότι πριν ξεκινήσουμε φοβόμουν κι εγώ αυτό το κομμάτι της προώθησης. Όμως η πραγματικότητα με διέψευσε. Σχεδόν όλα τα βιβλιοπωλεία στα οποία απευθυνθήκαμε, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δέχθηκαν με ενθουσιασμό θα έλεγα, τα βιβλία μας και όχι μόνο τα αγόρασαν ή τα έβαλαν παρακαταθήκη, αλλά τα τοποθέτησαν αμέσως σε βιτρίνα ή πάγκο χωρίς να ζητήσουν κάποιο αντάλλαγμα γι’ αυτό. Είναι πολύ συγκινητικό για μας να βλέπουμε τα βιβλία μας αμέσως δίπλα από άλλα πολύ γνωστά μεγάλων εκδοτικών οίκων.

 Ν.Μ  Από την άλλη πλευρά, ως εκδότρια πλέον, τι θα συμβούλευες τους νέους συγγραφείς;  Τι θα πρέπει να προσέξουν, τι να αποφύγουν πριν αποφασίσουν ποιος οίκος θα τους φιλοξενήσει;

Κ.Ξ. Θα πρέπει να σέβονται το πνευματικό τους έργο και να προσέχουν σε ποιους το παραδίδουν. Πριν στείλουν το βιβλίο τους πρέπει να έχουν δει και διαβάσει κάποια βιβλία του συγκεκριμένου εκδοτικού για να δουν τι δουλειά έχουν κάνει. Να απαιτούν από τους εκδότες επιμέλεια και διόρθωση και να παίρνουν πάντα στα χέρια τους το τελικό κείμενο, να το διαβάζουν προσεκτικά και μετά να δίνεται η εντολή προς εκτύπωση. Να διαβάζουν καλά τους όρους των συμβολαίων που υπογράφουν, να μην το κάνουν ποτέ βιαστικά ή κάτω από πίεση και να μην δεσμεύονται για πολλά χρόνια.

 Ν.Μ.  Να αναφέρουμε φυσικά πως στις Εκδόσεις Πνοή σου … έτυχε η καλύτερη μορφή συνεργασίας!  Δημήτρης Καραναστάσης… και σε αφήνω να μου πεις εσύ το γιατί έγινε αυτή η επιλογή και το πώς εξελίσσεται σαν συνεργασία.

Κ.Ξ. Η ιδέα για την ίδρυση του εκδοτικού οίκου ξεκίνησε από το γεγονός ότι ο Δημήτρης Καραναστάσης, που είναι τελειόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, θέλησε η δουλειά του να είναι αυτή του επιμελητή. Εγώ ήδη από το πρώτο μου βιβλίο το Ταξίδι στην ομίχλη έως και το τέταρτο που είναι το παραμύθι μου Ο Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής έκανα αυτοέκδοση. Οπότε πάντα είχα εγώ την ευθύνη των βιβλίων. Άρα μου ήταν σχετικά εύκολο όλα αυτά που έκανα για τα βιβλία μου να τα κάνω και για τα βιβλία άλλων συγγραφέων που εκδίδουμε.

Στην πορεία ο Δημήτρης αποδείχθηκε ο καλύτερος συνεργάτης που είχα ποτέ. Δεν το λέω επειδή τυχαίνει να είναι γιος μου, αλλά δεν είμαι και ο πιο εύκολος άνθρωπος στις συνεργασίες, ενώ με το Δημήτρη δέσαμε από την πρώτη στιγμή. Έχουμε την ίδια γνώμη για πολλά πράγματα, αρκεί ένα βλέμμα για να συνεννοηθούμε, έχουμε ξεκάθαρους στόχους για το τι θέλουμε να πετύχουμε και γενικά ο ένας συμπληρώνει τον άλλον κάτι που θεωρώ ότι δύσκολα συμβαίνει.

 Ν.Μ. «Φυσάει»… και ο άνεμος φανερώνει πολλές αλήθειες στο διάβα του.  Ο αναγνώστης που θα διαβάσει το βιβλίο αυτό (από προσωπική εμπειρία) πρέπει να είναι έτοιμος για μια…εκ βαθέως ανακάλυψη.  Μια … έρευνα, να το πω, εντός του.  Εσύ το ένιωσες αυτό κατά τη διάρκεια της συγγραφής του;

Κ.Ξ. Φυσάει πολλά χρόνια τώρα αυτή η πνοή στη ζωή μου. Φυσάει και μου φανερώνει τα κρυφά και τα καταχωνιασμένα, διεισδύει μέσα μου και με διαλύει. Μεγάλη απόφαση να κοινοποιηθούν αυτές οι ιστορίες ψυχής. Αυτά τα συναισθήματα που με συγκλόνιζαν κάθε φορά που τα διάβαζα όλα αυτά τα 27 χρόνια. Αποκάλυψη για μένα και τα νέα κομμάτια που γράφτηκαν με σκοπό να μπουν στο βιβλίο. Κάθε φορά ήταν σαν να πρόσθετα μια ακόμη ψηφίδα από τη ζωή μου. Αποκάλυψη και η υποδοχή του κοινού. Αγκάλιασαν με αγάπη το βιβλίο μου γιατί είδαν, ένιωσαν, βρήκαν δικά τους συναισθήματα και απάλυναν τους φόβους μου.

 Ν.Μ.  Το «Φυσάει» λοιπόν έχει γραφτεί χρόνια πριν.  Υπήρχε  κάποιος συγκεκριμένος λόγος που δεν εκδόθηκε νωρίτερα;

Κ.Ξ. Το «Φυσάει» είναι το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο μου. Κάθε φορά έλεγα ότι αυτό θα είναι το επόμενο, αλλά προφανώς δεν ήμουν έτοιμη γι’ αυτό και έπαιρνε τη σειρά του κάποιο άλλο. Πάντα κάτι περίμενα για να ολοκληρωθεί, να πάρει τη μορφή που θα με ικανοποιούσε. Με την ίδρυση του εκδοτικού μας οίκου και με την βοήθεια του γιου μου, επιμελητή Δημήτρη Καραναστάση, εμπλουτίστηκε με νέα κείμενα και ποιήματα, έγινε όπως ακριβώς το ονειρευόμουν και έτσι πήρα τη μεγάλη απόφαση με πόνο καρδιάς, δεν σου κρύβω, με πολύ φόβο για την αποδοχή και το έδωσα στους αναγνώστες. Βέβαια οφείλω να πω ότι η αντίδραση του κόσμου με άφησε άφωνη. Δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο καλή υποδοχή και τόσο καλές οι κριτικές. Το ήλπιζα, το ευχόμουν, αλλά το θεωρούσα πολύ δύσκολο να γίνει!

Ν.Μ. Στις σημειώσεις από τη συγγραφέα αναφέρεις πως «αυτό το βιβλίο δεν είναι για όλους».  Εγώ θα έλεγα πως επιβάλλεται να διαβαστεί από όλους.  Γιατί πιστεύεις πως υπάρχει συγκεκριμένο κοινό για το «Φυσάει»;

Κ.Ξ. Αυτό το βιβλίο με φόβιζε λόγω τη ιδιαιτερότητάς του. Επειδή δεν είναι ένα μυθιστόρημα από αυτά που αρέσουν στους αναγνώστες. Αποτελείται από πολλά διηγήματα που είναι δομημένα ως ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα. Έγραψα ότι δεν είναι για όλους επειδή πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να προσθέσει από τις προσωπικές του εμπειρίες και να συμπληρώσει τα κομμάτια που λείπουν. Αν όμως δεν έχεις νιώσει τον έρωτα να σου κουρσεύει την ψυχή και το κορμί, πώς μπορείς να κατανοήσεις τα λόγια που τον περιγράφουν;

Ν.Μ. Θεωρείς πως ένα βιβλίο έχει τη δύναμη να σου αλλάξει τη ζωή;

Κ.Ξ. Και βέβαια μπορεί ένα βιβλίο να σου αλλάξει τη ζωή, όπως έγινε με το «Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις» του Λεό Μπουσκαλιά και το «Μεταμορφώστε τη ζωή σας» της Λουίζ Χαίη.  Μετά από αυτά τα δύο βιβλία ποτέ η ζωή μου δεν ήταν ίδια με πριν. Όμως έχει τύχει να μου πουν ότι και το πρώτο μου βιβλίο Ταξίδι στην ομίχλη, βοήθησε πολλές γυναίκες να δουν την πραγματικότητα στη ζωή τους και να αλλάξουν πορεία.

Ν.Μ.  Η Κάκια μια βαλίτσα άδεια με τι θα την γέμιζε;

Αγάπη, κατανόηση, ελπίδα και φυσικά βιβλία.

Ν.Μ. Τι σημαίνουν για σένα

Οικογένεια- Βάση, καταφύγιο

Φίλοι-Κατανόηση, αγάπη

Βιβλία-Παράθυρο στον κόσμο

Ν.Μ. Στα πλαίσια της τυπικής πλέον διαδικασίας την οποία ακολουθεί η στήλη μας- πριν σε αποχαιρετίσω- θα σου ζητήσω να πατήσεις τη δική σου σκανδάλη και να αφιερώσεις στους αναγνώστες μας ένα ποίημα το οποίο σε εκφράζει.

Κ.Ξ. Φορέσαμε κατάσαρκα του ψεύδους την ηχώ,

λησμονώντας πόσο τ’ αληθινά ζυγίζουν.

Κάκια Ξύδη, Φυσάει, εκδόσεις Πνοή.

 

**Το βιβλίο της Κάκιας Ξύδη «Φυσάει» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή!  Αναζητήστε το σε όλα τα βιβλιοπωλεία ή στο www.ekdoseispnoi.gr