Ζωγραφική σε μεταξωτό ύφασμα

από την Ιαπωνία

 

Γύρω στο 300 μ.Χ., οι Ιάπωνες αποφάσισαν  να μάθουν τις μεθόδους παραγωγής μεταξιού από τους Κινέζους.

Ιστορικά, τα πρώτα έργα σε μετάξι ήταν μονόχρωμα, με μαύρο μελάνι και σε απλό χρώμα.  Στην πορεία, το 1300 μ.Χ.  οι Ιάπωνες καλλιτέχνες άρχισαν να χρησιμοποιούν μια σειρά από χρωστικές ουσίες, κάνοντας τα έργα τους ιδιαίτερα εντυπωσιακά και ποικιλόχρωμα.

 

Ζωγραφική σε μεταξωτό ύφασμα

Πρόκειται για τέχνη που προέρχεται  από την αρχαία Κίνα (κινέζικα: sichouhua 丝绸 画) και είναι μια μορφή τέχνης με περισσότερο από 2000 χρόνια ιστορία, που περιλαμβάνει την εφαρμογή  χρωστικής ουσίας στο μεταξωτό ύφασμα. Όπως τα κεντήματα σε μεταξωτά υφάσματα, το ίδιο αυτή η ζωγραφική συνέβη πριν την εφεύρεση του χαρτιού.

Η αρχαία τέχνη ήταν κάποτε γνωστή ως ζωγραφική «Bo», (bo, 帛 ), και χρησιμοποιήθηκε το λευκό μετάξι ως επιφάνεια. Σε σύγκριση με το ξύλο, την πέτρα ή το μπαμπού, το μετάξι ήταν ο ιδανικός καμβάς για τη ζωγραφική. Ήταν εκλεπτυσμένο και εύκολο να κοπεί σε οποιοδήποτε επιθυμητό σχήμα.

Κινέζοι τεχνίτες από τα παλιά  χρόνια, προτίμησαν τα μεταξωτά υφάσματα για την ζωγραφική τους. Χρησιμοποιώντας τα πινέλα, μείγματα από μελάνι, αιθάλη και κόλλα, ή ορυκτές χρωστικές ουσίες κιννάβαρης, αζουρίτη και μαλαχίτη,  δημιούργησαν έργα τέχνης που έχουν επιζήσει αιώνες.

Με τον τρόπο αυτό η ζωγραφική μεταξιού διαφέρει από την ζωγραφική σε βαμβακερό καμβά ή χαρτί. Ο καλλιτέχνης πρέπει όχι μόνο να εξετάσει την τοποθέτηση της χρωστικής ουσίας, αλλά και τον έλεγχο της κίνησής της. Παρόμοια με την ακουαρέλα,  το μελάνι ή οι βαφές ρέουν ελεύθερα στο μετάξι, δημιουργώντας ένα μαλακό και διάχυτο έργο τέχνης.

Ιστορικό και ανάπτυξη της κινεζικής ζωγραφικής μεταξιού

Η ζωγραφική αυτού του είδους στην Κίνα πιστεύεται ότι χρονολογείται από την περίοδο  των πολέμων 476 – 221 π.Χ., φτάνοντας το ύψος της ως μια μορφή τέχνης στην δυναστεία των Δυτικών Χαν (206 π.Χ. έως 25 μ.Χ.).

Τεχνίτες των αυτοκρατορικών δικαστηρίων χρησιμοποίησαν  για πρώτη φορά το μετάξι ως μέσο για την καλλιγραφία, η οποία εκείνη την εποχή ήταν ό,τι σπουδαιότερο και είχε την φήμη της πιο αγνής μορφής της ζωγραφικής.

Με τα χρόνια η τέχνη αναπτύχθηκε για να συμπεριλάβει ανθρώπινες φιγούρες και  απεικονίσεις για θρησκευτικούς και μυθολογικούς χαρακτήρες, καθώς και μορφές από τη Φύση. Τα αρχαιότερα αντικείμενα σε ζωγραφική μεταξιού ξεθάφτηκαν από τάφο που ανήκει στην περίοδο των πολέμων στην Changsha, κεντρική Κίνα. Τα δύο έργα ζωγραφικής μεταξιού που ανακαλύφθηκαν είχαν ως χαρακτηριστικά,  μυθικά τέρατα – τον δράκο και τον φοίνικα, που παραδοσιακά πιστεύεται ότι βοηθούν τους νεκρούς να ανέλθουν στον ουρανό.

Μέχρι 2ο αιώνα μ.Χ. το μετάξι ήταν αποκλειστικά για την Κίνα, με στόχο να κρατήσει τη σηροτροφία και  παραγωγή ως κρατικό μυστικό.

Παρουσίαση: Λίλιαν Σίμου