Σε μια  συνέντευξή του στην εφημερίδα “Το Βήμα” (3/3/2010) απαντώντας στο ερώτημα: Θα υπάρξει καλύτερο μέλλον σε αυτόν τον κόσμο; είπε:

“Μόνο αν επιστρέψει η μητριαρχία και οι γυναίκες κλείσουν τους άντρες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η γυναίκα είναι η Φύση και αποκλείεται να τη βλάψει. Ο άντρας είναι απλώς ένα μόριό της, μία σταγόνα σπέρμα.

 

Takis_2

Ο Τάκις (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Παναγιώτη Βασιλάκη, 25 Οκτωβρίου 1925) είναι Έλληνας γλύπτης. Συγκαταλέγεται στους κυριότερους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και της κινητικής τέχνης στην οποία υπήρξε πρωτοπόρος, τόσο εξαιτίας των υλικών και των τεχνικών που χρησιμοποίησε όσο και λόγω των ιδεών που μετέδωσε.

Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως,  μέσα από διαρκή έρευνα, μελέτη και πειραματισμούς κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους ανανεωτές της γλυπτικής, βασίζοντας  την καλλιτεχνική του έκφραση και δημιουργικότητα στη λειτουργική χρήση των φυσικών νόμων. Το φως, αλλά και η κίνηση σε κάθε της μορφή -μηχανική, ηλεκτρομηχανική,  θερμική, μαγνητική, υδροδυναμική – είναι στοιχεία που αποτελούν βασικούς πυρήνες του έργου του.

Ασχολήθηκε με την γλυπτική, την σκηνογραφία, την μουσική, τη σκηνοθεσία, την ζωγραφική.

Η αυτοβιογραφία του Τάκι έχει εκδοθεί δύο φορές. Η πρώτη φορά ήταν στο Παρίσι το 1961 από τον εκδοτικό οίκο Julliard με τίτλο “Estafilades”. Στα ελληνικά εκδόθηκε το 2005 από τις εκδόσεις Φερενίκη με τίτλο “Takis”.

Βραβεύσεις    

Πρώτο βραβείο στη Μπιενάλε του Παρισιού, 1985

Ταξιάρχης των Γραμμάτων και των Τεχνών από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, 1987

Μεγάλο Εθνικό Βραβείο Γλυπτικής της Γαλλίας, 1988

Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,1995

 

Παρουσίαση: Λίλιαν Σίμου