%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ae%ce%bd%ce%b7_%cf%83%ce%b2%ce%ad%ce%bd%cf%83%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ae%ce%bd%ce%b7_%cf%83%ce%b2%ce%ad%ce%bd%cf%83%ce%bf%ce%bd_2

%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ae%ce%bd%ce%b7_%cf%83%ce%b2%ce%ad%ce%bd%cf%83%ce%bf%ce%bd_3%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ae%ce%bd%ce%b7_%cf%83%ce%b2%ce%ad%ce%bd%cf%83%ce%bf%ce%bd_3_001

Από την Άρια Σωκράτους.

Η Ισμήνη Καρύδη-Σβένσον αποτελεί ένα υπόδειγμα της ενσάρκωσης του αμερικανικού ονείρου. Λαμπερή, ιδιαίτερα ευφυής και με σημαντικές σπουδές στο ενεργητικό της αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και την επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση και να επιδιώξει μια διαφορετικη ζωή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε μια περίοδο κατά την οποία η κρίση δεν είχε ακόμη κάνει αισθητά τα σημάδια της.

Η επιτυχία της ήταν κάτι περισσότερο από μεγάλη αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα και λογω των πνευματικών και επικοινωνιακών της προσόντων εντάχθηκε στην επικοινωνιακή ομάδα του Προέδρου Ομπάμα.

Αίσθηση επίσης προκαλεί και η έντονη φιλανθρωπική της δράση, καθώς μαζί με τον σύζυγο της Μαρκ Σβένσον αποφάσισαν να διαθέσουν τον προυπολογισμό του γάμου τους με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια πράξη κοινωνικής προσφοράς σε κάθε Πολιτεία της Αμερικής.

  • Έχετε σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αναλάβατε τη διεύθυνση του οικογενειακού τεχνικού γραφείου στην Αθήνα μέχρι που το 2009 πήρατε ξαφνικά την απόφαση να μεταναστεύσετε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ποιά ήταν η αιτία που σας οδήγησε να λάβετε μια τόσο σημαντική απόφαση και πώς την αξιολογείτε σήμερα επτά χρόνια μετά;

Μετά τις σπουδές µου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θέλησα να εργαστώ στο εξωτερικό και να δοκιµάσω τις δυνατότητές µου σε χώρες, όπου υπάρχει αξιοκρατία και προσφέρονται ίσες ευκαιρίες στους νέους.΄Εφυγα από την Ελλάδα το 2007 και εγκαταστάθηκα πρώτα στην Αγγλία και µετά στην Αµερική. Παρότι η απόφασή µου αυτή θεωρήθηκε παράτολµη από συγγενείς και φίλους, δεδοµένου ότι το 2007 δεν είχε ακόµα διαφανεί η οικονοµική κρίση που θα επακολουθούσε, αξιολογώντας σήµερα την απόφασή µου να µεταναστεύσω, αισθάνοµαι απόλυτα δικαιωµένη. Η Αµερική είναι µια χώρα που µου έδωσε την ευκαιρία στο όνειρο την ώρα πού η πατρίδα µου πρόδιδε τα όνειρα της γενιάς µου.

 

  • Έχετε υπάρξει το δεξί χέρι του πιο ισχυρού άντρα του πλανήτη, του Προέδρου Ομπάμα. Με ποιό τρόπο προέκυψε και πώς θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία σας ως Μέλος στην επικοινωνιακή του ομάδα;

Ηµουν καλεσµένη σε µια πολιτική εκδήλωση στην Washington DC και έτυχε να συµµετάσχω σε µια συζήτηση πολιτικού ενδιαφέροντος µε αµερικανό πολιτικό και τους συµβούλους του. Κατά τη συζήτηση µε ρώτησαν για τα ενδιαφέροντά µου και την επαγγελµατική µου ιδιότητα. ΄Οταν τους ανέφερα ότι είµαι πολιτικός µηχανικός, ότι έχω προηγούµενη εµπειρία µε την ενασχόληση µε τα κοινά σαν εκπρόσωπος των φοιτητών του Εθνικού Μετσοβίου Πολτεχνείου και ότι µιλάω πέντε ξένες γλώσσες, µου έκαναν κατευθείαν την πρόταση να ασχοληθώ µε την προεκλογική εκστρατεία του αµερικανού προέδρου. Χαρακτηριστικά µου ανέφεραν ότι ήταν η πιο σύντοµη πρόσληψη που έχουν κάνει ποτέ. Η εµπειρία αυτή µου έδωσε τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή µε σηµαντικές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Αµερικής. Αυτό όµως που έχω κρατήσει περισσότερο είναι η αµεσότερη επαφή και γνώση που απέκτησα για τα προβλήµατα του αµερικανικού λαού και τις προτεινόµενες λύσεις σε πολιτικό επίπεδο. Το γεγονός αυτό µου δηµιούγησε την ανάγκη να ακολουθήσω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον µου για κοινωνική προσφορά ιδρύοντας την οργάνωση StayUNITED.

 

  • Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με τον σύζυγο σας αντί να διαθέσετε τον προυπολογισμό του γάμου σας σε μια μεγάλη δεξίωση και σε ένα ονειρικό ταξίδι του μέλιτος, αποφασίσατε να τον διαθέσετε σε ένα ιδιαίτερα κοινωφελή σκοπό: να ταξιδέψετε στις 50 Πολιτείες της Αμερικής και να προσφέρετε βοήθεια στις οικογένειες που το είχαν ανάγκη. Ποιό ήταν το έναυσμα της απόφασης σας αυτής;

Όταν ο σύζυγός µου και εγώ αποφασίσαµε να παντρευτούµε, αντί γαµήλιας δεξίωσης και µήνα του µέλιτος θελήσαµε να διαθέσουµε τα χρήµατα του γάµου µας για να πραγµατοποιήσουµε µια πράξη κοινωνικής προσφοράς σε κάθε πολιτεία. Η κίνηση αυτή αποτελεί φόρο τιµής στη µνήµη του πατέρα µου, ο οποίος είχε πεθάνει από έµφραγµα κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης, την οποία ο ίδιος είχε οργανώσει για τη διάθεση υποτροφιών σε άπορους φοιτητές.  Η προσωπική µας ιστορία ενέπνευσε πολίτες από όλη την Αµερική, οι οποίοι άρχισαν να µας στέλνουν µηνύµατα υποστήριξης µέσα από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και να µας ενηµερώνουν για τα προβλήµατα της περιοχής τους παροτρύνοντάς µας να τους επισκεφτούµε. ΄Εχουµε ήδη βοηθήσει καρκινοπαθείς, αστέγους, κακοποιηµένες γυναίκες, άτοµα τρίτης ηλικίας, παιδιά µε ειδικές ανάγκες και πολλούς άλλους.

 

  • Μαζί µε τον σύζυγό σας Μαρκ Σβένσον έχετε ιδρύσει τον µη κερδοσκοπικό οργανισµό StayUNITED ο οποίος έχει ως στόχο την δηµιουργία καλύτερων προοπτικών για τα παιδιά που επιτυγχάνεται µέσω της βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Μπορείτε να µας µιλήσετε γι’αυτό;

Στην οργάνωση StayUNITED παράληλλα µε την ολοκλήρωση του προγράµµατος “50 Πράξεις Αγάπης” που πραγµατοποιείται σε ολόκληρη την Αµερική µε στόχο την προώθηση του εθελοντισµού και της φιλανθρωπίας, φιλοδοξούµε να συµβάλουµε µε πέντε ακόµη προγράµµατα στην εκπαίδευση των παιδιών που έχουν ανάγκη και στην οικονοµική υποστήριξη των οικογενειών τους.

Τηλεοπτικοί σταθµοί όπως το CNN, ABC, CDS, NBC, FOX NEWS, αλλά και µέσα µαζικής ενηµέρωσης σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία, τη Λατινική Αµερική και τον Καναδά έχουν παρουσιάσει το έργο µας. Πολιτικοί από όλη την Αµερική έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους αναγνωρίζοντας τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του StayUNITED για την προώθηση του εθελοντισµού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα µας στο www.StayUNITED.org.

  • Αν σας έλεγαν να περιγράψετε τα μελλοντικά σας σχέδια ποιά θα ήταν αυτά;

Θα ήθελα η οργάνωση StayUNITED να γίνει µια από τις πιο σηµαντικές ανθρωπιστικές οργανώσεις σε διεθνές επίπεδο εµπνέοντας σε πολίτες από όλο τον κόσµο την αγάπη για προσφορά προς το συνάνθρωπο. Πιστεύω ότι στους χαλεπούς καιρούς που διανύουµε η κοινωνική αλλήλεγγυη δεν είναι πλέον µόνο θέµα επιλογής αλλά πρέπει να γίνει συνείδηση ότι αποτελεί αναγκαιότητα για την εξασφάλιση της ισορροπίας στην παγκόσµια κοινότητα.