Από τη Νίτσα Μανωλά  nitsa

 

natasha-goutzikidou Τη Νατάσα τη γνώρισα αρχικά, μέσω των social media και αργότερα και μέσα από τα βιβλία της που έστω και από μακριά κατάφερα να βρω.  Καθώς περνούσε ο καιρός μας ένωσαν και κοινοί αγαπημένοι φίλοι που μας έφερα λίγακι πιο κοντά παρόλη την απόσταση που μας χωρίζει. Μου έδωσε την εντύπωση, έστω με αυτή την επαφή μας μέσω του διαδικτύου, πως είναι ένα πλάσμα με … έντονη προσωπικότητα και παρουσία,  πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, φλογερό ταπεραμέντο, αστείρευτο ταλέντο και πολύ πολύ… ψυχή! Με χαροποίησε ιδιαίτερα η άμεση ανταπόκριση και η ταχύτητα της –εντός δεκάλεπτου μου έστειλε την συνέντευξη πίσω άρτια ολοκληρωμένη- ομολογώ πως ήταν απίστευτη.

Νατάσα Γκουτζικίδου, λοιπόν, οι δικές της απόψεις για θέματα που απασχολούν τον συγγραφικό χώρο καθώς και τα σχέδια της για το μέλλον.

Ν.Μ. Νατάσα μου, θα ήθελα να σε καλωσορίσω στο Pull UR Trigger και  να σε ευχαριστήσω που δέχτηκες, με μεγάλη χαρά, να μας μιλήσεις για τα βιβλία σου, το έργο σου και την… Νατάσα!

N.K. Και δική μου μεγάλη χαρά να συνομιλώ μαζί σας! Σας ευχαριστώ πολύ!

Ν.Μ. Πες μας ένα πράγμα για σένα που νομίζεις πως θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος όταν σε συναντήσει.  Τι απεχθάνεσαι, ας πούμε, και τι αγαπάς; 

N.K. Αγαπάω με πάθος τη θάλασσα. Μπορώ να να κοιτάζω με τις ώρες τους κυματισμούς της, τα χρώματά της όταν ο ήλιος δύει ή ανατέλλει. Νομίζω πως είναι από τους πιο μεγάλους έρωτες της ζωής μου. Επίσης, αγαπώ την ειλικρίνεια. Τη θεωρώ πολύτιμη αλλά πιστεύω δυστυχώς ακράδαντα πως όσο την επιζητούμε, άλλο τόσο δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Απεχθάνομαι τους ανθρώπους που δεν χαμογελούν και διαρκώς γκρινιάζουν. Τους θεωρώ τοξικούς και τους αποφεύγω, γενικότερα.

 Ν.Μ. Ποιο θεωρείς πως είναι το μεγαλύτερο προτέρημα σου και ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμα σου;

Ν.Κ. Η υπομονή μου, χωρίς δεύτερη σκέψη. Άντε, και η επιμονή μου για να παίξουμε λίγο με τις λέξεις. Τις θεωρώ τα μεγαλύτερα προτερήματά μου αλλά και συνάμα, τα μεγαλύτερα ελαττώματά μου. Με έχουν βάλει πολλές φορές σε μπελάδες αλλά και πολλές φορές με έχουν αποζημιώσει σε ό,τι αφορά στους στόχους που βάζω.

Ν.Μ  Πότε  πως  ξεκίνησες να βάζεις τα ‘’ταξίδια’’ σου στο χαρτί;  Τι σημαίνει για σένα …συγγραφή;

Ν.Κ. Η συγγραφή είναι για μένα ένα ταξίδι χωρίς τέλος. Μόλις ανακαλύψεις ότι αγαπάς να ταξιδεύεις μαζί της, δεν φεύγει ποτέ από μέσα σου. Είναι μαγεία, είναι παραμύθι αλλά είναι και ψυχοθεραπεία. Δύσκολη ψυχοθεραπεία, μιας και μέσα από τις λέξεις ανακαλύπτεις πράγματα για σένα. Καμιά φορά, τρομάζεις κιόλας, ιδίως όταν οι ιστορίες που επινοείς έχουν ένα υπόβαθρο που εκπλήσσει κι εσένα τον ίδιο. Σε κάνουν να απορείς, να αναρωτιέσαι. Ποιος είσαι, τι θέλεις, πού βαδίζεις. Η συγγραφή ξεκίνησε για μένα μάλλον από… ατύχημα αφού ποτέ δεν είχα φανταστεί τον εαυτό μου σε τέτοιο ρόλο. Ένα λαϊκό τραγούδι αποτέλεσε την έμπνευση της δημιουργίας για μένα και έκτοτε, γράφω ασταμάτητα. Όπως είπα και στην αρχή, είναι ένα αέναο ταξίδι.

 N.M. Τι σε εμπνέει; Οι ιστορίες των βιβλίων σου βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα ή σε μυθοπλασία;

Ν.Κ. Με εμπνέουν τα πάντα, νομίζω και περισσότερο οι άνθρωποι και οι συμπεριφορές τους. Οι ιστορίες των βιβλίων μου τις περισσότερες φορές είναι καθαρή μυθοπλασία, ωστόσο οι σπουδές μου υποστηρίζουν πως όλα είναι γραμμένα με κάποιον τρόπο στο υποσυνείδητό μας και φανερώνονται όποτε εκείνα το επιθυμούν. Σίγουρα, είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του και να τον αποτυπώνει στο χαρτί.

 Ν.Μ. Είσαι στον χώρο των εκδόσεων αρκετά χρόνια και μας έχεις χαρίσει μοναδικά ταξίδια.  Τι έχεις δει να αλλάζει και τι πιστεύεις πως παραμένει το ίδιο στα εκδοτικά δρώμενα;

Ν.Κ. Νομίζω πως σε γενικές γραμμές τα πράγματα χαρακτηρίζονται από μια γραμμική ευθεία, δηλαδή ελάχιστες αλλαγές. Σαφώς, η κρίση επηρέασε τον κόσμο του βιβλίου και έκανε πιο δύσκολη την παραγωγή νέων συγγραμμάτων αλλά από την άλλη, το διαδίκτυο ήρθε να εξισορροπήσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση δίνοντας πολλαπλές ευκαιρίες ανάδειξης στους δημιουργούς.

 Ν.Μ.  Σε μια χώρα, κι έναν χώρο, που τα βιβλιοπωλεία μονοπωλούνται από δυο τρεις μεγάλους γνωστούς εκδοτικούς οίκους ή και συγγραφείς, πόσο δύσκολο κατά τη γνώμη τη δική σου είναι για έναν καινούργιο συγγραφέα να αναδείξει τη δουλειά του;

Ν.Κ. Μεγάλη αλήθεια το σχόλιό σου, δυστυχώς. Θα ήταν αρκετά δύσκολο ως πολύ δύσκολο, αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο και τα social medias.  Κάποια πράγματα, ένα εξ αυτών είναι και ο κόσμος του βιβλίου, λειτουργούν ως κάστα. Κάποτε, πρέπει να αλλάξει αυτό.

 Ν.Μ. Μίλησε μας λίγο για την δική σου εμπειρία με τον εκδοτικό χώρο.  Τι νομίζεις πως θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν οι νέοι συγγραφείς στην επιλογή της εκδοτικής τους στέγης;

Ν.Κ. Νομίζω πως είμαι από τους τυχερούς αυτού του χώρου. Η τότε εκδότριά μου, η κ. Αλεξία Κιουρτσίδου από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία, μου έδωσε τη δυνατότητα να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο χωρίς καλά- καλά να με ξέρει, έτσι απλώς επειδή με πίστεψε. Ειδικά το 2007 που ο χώρος δεν είχε γνωρίσει τη σημερινή κρίση το να βρεθεί εκδότης να σε εμπιστευτεί ήταν μάλλον δύσκολο. Εκείνη όχι μόνο με πίστεψε, αλλά και με στήριξε με κάθε δυνατό μέσο. Την ευχαριστώ για αυτό μέσα από την καρδιά μου. Γενικότερα όμως, έχω κάνει καλές συνεργασίες. Φυσικά, διαφωνίες υπάρχουν πάντα αλλά όταν υπάρχει σεβασμός όλα λύνονται. Τι θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι συγγραφείς; Χμ, μα τα δικαιώματά τους! Μπορεί ο κόσμος να πιστεύει πως είμαστε οι ευνοημένοι αλλά αυτό κάθε άλλο παρά συμβαίνει, τουλάχιστον όχι τις περισσότερες φορές.

 Ν.Μ.  Με ποιον εκδοτικό οίκο συνεργάζεσαι αυτή την εποχή;

Ν.Κ. Συνεχίζω τη συνεργασία μου με τις εκδόσεις Μάτι και είμαι πανευτυχής για μια νέα συνεργασία με τον Όμιλο Νίκη Εκδοτική που έγιναν επίσης μια τεράστια, υπέροχη αγκαλιά για μένα.  Όπως προανέφερα, δηλώνω τυχερή.

 Ν.Μ. Να περιμένει το αναγνωστικό κοινό κάτι καινούργιο στο προσεχές μέλλον.

Ν.Κ. Να περιμένει, ναι. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά πράγματα, κάποια καινούρια για εμένα που πραγματικά με ενθουσιάζουν και για έναν άνθρωπο που δεν ενθουσιάζεται εύκολα, αυτό κάτι σημαίνει.  Επίσης το νέο μου μυθιστόρημα “Για σένα μόνο” θα κυκλοφορήσει απο τις εκδόσεις Μάτι γύρω στα μέσα του Σεπτέμβρη.

 Ν.Μ. Αν σου ζητούσαν να δώσεις μια συμβουλή σε νέους συγγραφείς που θέλουν να τολμήσουν να εισχωρήσουν στον εκδοτικό χώρο, τι θα τους συμβούλευες να προσέξουν;

Ν.Κ. Θα τους συμβούλευα να μείνουν ο εαυτός τους, να μην ξεχάσουν ποιοι είναι και τι θέλουν πραγματικά να γράφουν.

 Ν.Μ. Πάμε τώρα στην…τηλεόραση!  Μια δροσερή πρωινή εκπομπή του Σαββατοκύριακου, η οποία σε βρίσκει συν παρουσιάστρια της αγαπημένης μου Αναστασίας.  Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία και πως  νιώθεις εσύ γι’ αυτήν;  Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείς κάτι τέτοιο;

Ν.Κ. Τηλεόραση, άλλη μια μαγική λέξη στη ζωή μου. Αναστασία Κορινθίου, τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το πλάσμα; Με την Αναστασία γνωριζόμαστε χρόνια αλλά η χιλιομετρική απόσταση δεν βοηθούσε, μέχρι που (ευτυχώς για μας) μετακόμισε στην Αθήνα. Η πρότασή της ήρθε στον πρώτο μας πρωινό καφέ επί αθηναϊκού εδάφους και όσο με χαροποίησε, άλλο τόσο με άγχωσε σχετικά με το αν θα τα καταφέρω. Αλλά ξέρεις τι είναι να έχεις την Κορινθίου στο πλευρό σου; Κάποιοι άνθρωποι σου δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση ασφάλειας, ξέρεις πως είναι εκεί για σένα και αυτό είναι κάτι ασύγκριτο. Η Αναστασία με ‘σπρώχνει’ να κάνω πράγματα, με συμβουλεύει, με μαλώνει όταν πρέπει και με κάνει να νιώθω οικεία σε έναν χώρο άγνωστο για μένα. Τι να πω, πολύ χαρούμενη απλώς! Όπως καταλάβατε, είναι η πρώτη φορά που κάνω τηλεόραση και ελπίζω το τηλεοπτικό γυαλί να με αντέξει. Αναστασία Κορινθίου, σ’ αγαπώ!

 Ν.Μ. Η Νατάσα μια άδεια βαλίτσα με τι θα την γέμιζε;

Ν.Κ. Με αναμνήσεις και στιγμές. Αυτές μας κάνουν ό,τι είμαστε και ό,τι δεν είμαστε.

 Ν.Μ.  Τι σημαίνουν για σένα:

Οικογένεια- Η βάση μας, από εκεί ξεκινούν όλα.

Φίλοι- Απίστευτα τυχερή που τους έχω στη ζωή μου. Τους φίλους τους επιλέγεις, ας μην ξεχνάμε.

Βιβλία- Περιπέτεια στη ζωή.

 Ν.Μ.  Θα σε ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά και θα σε αποχαιρετήσω αφού σου ζητήσω να τραβήξεις την σκανδάλη του δικού σου μυαλού και  να αφιερώσεις στους αναγνώστες της στήλης  μας ένα ποίημα που σε εκφράζει αυτή την εποχή.

Ν.Κ. Θέλω με τη σειρά μου να σε ευχαριστήσω για την τόσο απολαυστική μας κουβέντα και να σε ευχαριστήσω που μου έδωσες  τη δυνατότητα να μιλήσω για όσα αγαπώ και για μένα.  Θα αφιερώσω σε όσους μας διαβάζουν- και τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό- μια παράφραση που αγαπώ.

‘Οι πιο ωραίες θάλασσες είναι αυτές που ταξιδέψαμε, γιατί μας έκαναν ό,τι είμαστε’.

Παράφραση του Ναζίμ Χικμέτ

*Τα βιβλία της Νατάσας κυκλοφορούν απο τις εκδόσεις Μάτι και τις εκδόσεις Νίκη