Περισσότεροι από 45 πολιτιστικοί φορείς, κρατικοί και μη, συνεργάζονται στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και παρουσιάζουν 65 δράσεις σε Αθήνα και Πειραιά γύρω από την ευρύτερη θεματική των διωγμών, της βίας και της ανεκτικότητας. 

Ο φετινός εορτασμός, από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει περισσότερες από 130 εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Μουσική, χορός, θέατρο, εικαστικά, ψηφιακές τέχνες, γκράφιτι, εκθέσεις και ντοκιμαντέρ, κινηματογράφος, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια, συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα, στο οποίο η συμμετοχή είναι δωρεάν για το κοινό.

Για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο αυτού του ευρωπαϊκού θεσμού, τρεις κεντρικές διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Διεύθυνση Μουσείων, η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας -υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Μουσείων- διοργανώνουν μία σπονδυλωτή εκδήλωση με τίτλο «ΔΙΩΓΜΟΙ: ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ».

Όλοι τους προτείνουν έναν πολυεπίπεδο τύπο συνέργειας σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε χώρους πολιτισμού της Αθήνας και του Πειραιά, που στοχεύει στο άνοιγμα των μνημείων και των μουσείων της πόλης στο ευρύ κοινό και στη συνομιλία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη ζωή.

mouseio

Η αρχαία και νεότερη πολιτιστική κληρονομιά συναντά τη σύγχρονη δημιουργία μέσα από ένα πλέγμα διαδρομών, που εκτείνονται από τις βόρειες παρυφές της πόλης στο θαλάσσιο μέτωπο της Πειραϊκής, με ιδιαίτερη έμφαση στους τρεις πολιτιστικούς άξονες της Βασ. Σοφίας, Πατησίων και Πειραιώς, καθώς και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.

Σημειώνεται, ότι το Σαββατοκύριακο του εορτασμού, 24 και 25 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία της επικράτειας είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες για τα προγράμματα των εκδηλώσεων στο yppo.gr

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

 

Παρουσίαση: Λίλιαν Σίμου