από την Λίλιαν Σίμου

 

Οι ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές που έχουν ασχοληθεί παράλληλα με την αστρολογία, προσθέτοντας γνώση και πληροφόρηση από τα δεδομένα της για τις θεραπείες τους, στάθηκαν ιδιαίτερα στον Πλουτώνιο στοιχείο.

Ο Πλούτωνας και ο Σκορπιός, βρίσκονται απέναντι από την Αφροδίτη και τον Ταύρο. Τα απέναντι ζώδια και οι απέναντι οίκοι είναι αλληλοσυμπληρωματικοί.

Στην περίπτωση αυτή έχουμε λοιπόν την εικόνα της Αφροδίτης (αγάπη, συναίσθημα, αισθησιασμός, απόλαυση) στο ζώδιο του Ταύρου (άρα ικανοποίηση της σάρκας και των πέντε αισθήσεων για να νοιώσουμε ασφαλείς) με την εικόνα του Πλούτωνα (πάθος, έλξη, μαγνητισμός, ερωτική συνεύρεση, κτητικότητα) στον Σκορπιό (για να μεταμορφωθούμε, για να εκφράσουμε ένα θάνατο και μία γέννηση, άρα να φέρουμε μία νέα ζωή).

Είναι η δύναμη της επιβίωσης και της διαιώνισης κάθε ύπαρξης.

 

Επειδή ο Πλούτωνας συνδέεται με την αλλαγή και την μεταμόρφωση, σπάει την έννοια της ασφάλειας και της σταθερότητας που επιδιώκουμε να έχουμε μέσα από το στοιχείο του.

 

Στην ουσία μας αναδεικνύει τα σημεία που φοβόμαστε να αντικρίσουμε: φοβίες, πάθη, ένστικτα, σκοτεινές παρορμήσεις, νευρώσεις, συμπλέγματα και ταμπού.

-Σημειώνει τον αγώνα για επικράτηση και την επίπονη διαδικασία του.

-Ζητά την αλλαγή, αλλά παραμένει κοντά στις εξαρτήσεις.

-Φοβάται την απώλεια, τον θάνατο, αλλά τα προκαλεί.

-Επιδιώκει μία εξουσία υλική και ψυχολογική, που θα μας έκανε να αισθανθούμε δυνατοί, ενώ παγιδευόμαστε στην ίδια την αδυναμία μας γι’ αυτήν.

 

Ο Πλούτωνας είναι ένα κοσμικό μάθημα που μεταβιβάζεται σε προσωπικά μας σημεία, στον οίκο που βρίσκεται και απλώνει τις δυνάμεις του μέσα από τις όψεις και τον οίκο που κυβερνά.

Μία δύναμη καταιγιστική, αλλά υποσυνείδητη, μας ωθεί να δράσουμε γιατί μας φοβίζει, μας δημιουργεί έντονα συναισθήματα, μας μαγνητίζει προς απαγορευμένα μονοπάτια και γίνεται –αν δεν προσέχουμε- ένας δυνάστης.

 

Σύμφωνα με την Ψυχολογική αστρολογία και τους εκπροσώπους της, ο Πλούτωνας σε ένα χάρτη μπορεί να αναδείξει:

Την ψυχολογική ανάγκη: για μετουσίωση, μετατροπή, σεξουαλικότητα, αναγέννηση, δύναμη, κάθαρση και αφομοίωση.

Η αναπτυξιακή φάση: είναι αυτή της μέσης ηλικίας, όπου ήδη έχουμε περάσει στην περίοδο της κρίσης. Στην περίοδο αυτή αρκετά ένστικτα μας έχουν ταλαιπωρήσει, ενώ γνωρίζουμε σε ένα βαθμό τα σκοτεινά σας σημεία. Μπορούμε από το τούνελ που διαβαίνουμε να δούμε ένα φως.

Η συμπεριφορά μας μπορεί να περιέχει: μαγνητισμό, ερωτισμό, φόβο, ανασφάλεια, τάση να ελέγχουμε ή να μας ελέγχουν, χειραγώγηση, εσωτερική δύναμη, αναγεννησιακή δύναμη, κτητική συμπεριφορά, ένστικτο του θανάτου, πόνο, τραύμα ψυχής, ντροπή, ενοχές, σκοτεινές παρορμήσεις. Παράλληλα όμως, μπορεί μετά από έρευνα να αποκαλυφθούν τα μυστικά και να βρεθεί η θεραπεία.

Τα αρχέτυπα του χαρακτήρα μπορεί να είναι: πληγωμένος θεραπευτής, σαμάνος, μάγος, ψυχοθεραπευτής, οικονομικός παράγοντας, μυστικός πράκτορας, κατάσκοπος, ντεντέκτιβ, σκιά, τέρας, ξένος, σκοτεινός, υπόγειος, δικτάτωρ, εγκληματίας, παρανοϊκός, τρομοκράτης, μοιραίο πρόσωπο (π.χ. femme fatale), καταλύτης, μεταμορφωτής, μύστης, το σύνδρομο του Doctor Jeckyl και Mr Hyde.