Καβάκος και Ακαδημία Νέων Μουσικών στο πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας
Στη νέα καλλιτεχνική της περίοδο 2016-17, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζεται, παρά τις δυσκολίες, πιο πολυδιάστατη από ποτέ, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της τόσο στο καλλιτεχνικό πεδίο, όσο και στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα. «Πολυχρωμία» είναι ως εκ τούτου η λέξη-κλειδί που επέλεξε ο Διευθυντής της Κ.Ο.Α. Στέφανος Τσιαλής για να δώσει το στίγμα της νέας σεζόν.
Η επίσημη έναρξη της χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου της Κ.Ο.Α. θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία θα εγκαινιάσει και τον κύριο θεματικό κύκλο του φετινού μας προγραμματισμού («Πόλεις της Μουσικής»).
Λεωνίδας Καβάκος
Πρώτη συνεργασία της ΚΟΑ με τον μείζονα Έλληνα μουσικό Λεωνίδα Καβάκο ο οποίος θα διευθύνει την Ορχήστρα για πρώτη φορά, τον Οκτώβριο, στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας. Στη συναυλία ο Καβάκος θα έχει διττή αποστολή, αφού θα έχει τη μουσική διεύθυνση αλλά θα είναι και σολίστ μαζί με τον σπουδαίο Roman Simovic, εξάρχοντα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, στο Διπλό κοντσέρτο για βιολί του Γ.Σ.Μπαχ.
Η ΚΟΑ θα συμπράξει με κορυφαία ονόματα αρχιμουσικών όπως του Κρίστοφ Πόπεν (που ξανάρχεται αλλά αυτή τη φορά με διττή καλλιτεχνική και εκπαιδευτική αποστολή) κι ακόμα τον Ιάπωνα αρχιμουσικό Κίμπο Ισίι, τον Ισραηλινό Γιόαβ Τάλμι, τον ΙταλόΤζανκάρλο Αντρέττα, τον Σλοβένο Ούρος Λάγιοβιτς κ.ά Και από σολίστ τους Αλεξέι Στάντλερ (τσέλο), Λίνους Ροτ (βιολί), Τιερύ Εσκές (εκκλησιαστικό όργανο), Τιάνγουα Γιανγκ (βιολί) κ.ά.
Πιστή στην πολιτική της ν’ αναδεικνύει την εγχώρια μουσική δημιουργία και το καλλιτεχνικό δυναμικό, η Κ.Ο.Α. συμμετέχει το 2017 στο Έτος Σπύρου Σαμάρα και στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται με αφορμή την 100η επέτειο θανάτου του κορυφαίου συνθέτη της Επτανησιακής Σχολής, ερμηνεύοντας το Μάιο την όπερά του“Δεσποινίς ντε μπελ ιλ”, έργο που έχει να παιχτεί στην Ελλάδα πάνω από εκατό χρόνια. Θα ερμηνεύσει όμως κι άλλα έργα σημαντικών Ελλήνων συνθετών, σε πρώτη παγκόσμια ή ελληνική εκτέλεση.
Φόνισσα του Γιώργου Κουμεντάκη
Έτσι, θ’ ακούσουμε για πρώτη φορά παγκοσμίως τη Συμφωνική Σουίτα από τη “Φόνισσα” του Γιώργου Κουμεντάκη και σε πρώτη ελληνική εκτέλεση το “Πρελούδιο και φούγκα σε σι ελάσσονα” του Μπαχ σε διασκευή Δημήτρη Μητρόπουλου, όπως και το βαλς “Εορταστικοί χαιρετισμοί” του, λησμονημένου σήμερα,Θεμιστοκλή Μεταξά, του οποίου όμως τα βαλς παίζονταν από την ορχήστρα του μεγάλου Γιόχαν Στράους.
Έργα των κορυφαίων Ελλήνων συνθετών Νίκου Σκαλκώτα, Γιάννη Κωνσταντινίδη και Μίκη Θεοδωράκη θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα στη συναυλία που θα δώσει το Νοέμβριο, με αφορμή την 100η επέτειο από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών-στην οποία οφείλεται ένα «ευχαριστώ» γιατί επέλεξε να εορτάσει μαζί μας αυτά τα σημαντικά της γενέθλια.
Σε λίγες ημέρες αρχίζει και επισήμως η πρώτη χρονιά λειτουργίας της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κ.Ο.Α. Πρόκειται, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, για ένα νέο και πολλά υποσχόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης μουσικών που υλοποιείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Αποστολή της Ακαδημίας είναι η διετής προετοιμασία νέων μουσικών από κορυφαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς ορχήστρας, σολίστ και αρχιμουσικούς για τη στελέχωση ορχηστρών ανά τον κόσμο καθώς και για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς ακροάσεις-διαγωνισμούς.
Κατά τα άλλα το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα θα αγκαλιάσει και εφέτος τις καθιερωμένες πια δράσεις μας: Ανοιχτές Δοκιμές, Εισαγωγικές Ομιλίες, Δικαίωμα στη Μουσική, Εργαστήριο για χάλκινα πνευστά, Άγονη Γραμμή Γόνιμη και βέβαια το (Επι) μένοντας Αιγαίο που ξεκίνησε ως «(Επι)μένοντας Κυκλάδες» αλλά συνάντησε τόσο ενθουσιώδη υποδοχή ώστε να ανοίξει πανιά σε όλο το πέλαγος!
Πηγή: http://www.thetoc.gr
Παρουσίαση: Λίλιαν Σίμου