ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ -Θέατρο Χυτήριο

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ -Θέατρο Χυτήριο

Από τη Νατάσα Παπά.

 

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

25.09.2016, 26.09.2016 – 21.00

 Θεατρο Χυτηριο

Ο Ομιλος UNESCO Πειραιώςκαι Νήσων παρουσιάζει τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ

Ο Ερωτόκριτος, του Βιτσέντζου Κορνάρου, ένα από τα σημαντικότερα έργα της Κρητικής λογοτεχνίας, επιστρέφει Για 2 Παραστασεις 25 και 26 Σεπτεμβριου στο ΧΥΤΗΡΙΟ, σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα.

Η παράστασηπαίχτηκε με μεγάλη επιτυχία 3 σεζόν στην Αθήνακαι στην Κρήτη και έχει πάρει βραβεία καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Η έμμετρη μυθιστορία του Ερωτόκριτου, που πέρασε στηλαϊκή παράδοση και παραμένει ένα επίκαιρο και δημοφιλές έργο, χάρη στην θεματολογία του και τις μουσικές μελοποιήσεις του, συντέθηκε στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο από τους οποίους οι 12 τελευταίοι αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή. Την θεατρική προσαρμογή της παράστασης υπογράφουν ο κρητικής καταγωγής σκηνοθέτης Μενέλαος Τζαβέλλας και η Έφη Τζαβέλλα. Οι στίχοι του Κορνάρου επιλέχθηκαν από το πρωτογενές κείμενο του Κορνάρου χωρίς καμία αλλαγή στο κείμενο, ώστε να δημιουργηθεί μία παράσταση μιάμισης ώρας, επικεντρωμένη στην ερωτική ιστορία του έργου και στο επικό στοιχείο που συμπυκνώθηκε στα απολύτως απαραίτητα για την εξέλιξη της ιστορίας.

Με θέμα τον έρωτα ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο (ή Ρωτόκριτο ή Ρώκριτο, κατά την Κρητική διάλεκτο) και την Αρετούσα, η ιστορία περιλαμβάνει θέματα τιμής, φιλίας, γενναιότητας, κουράγιου, πίστης…
Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο διαδραματίζεται στην αρχαία Αθήνα. Ο βασιλιάς της Αθήνας Ηρακλής και η σύζυγός του αποκτούν μετά από πολλά χρόνια γάμου μια κόρη, την Αρετούσα. Τη βασιλοπούλα ερωτεύεται ο γιος του πιστού συμβούλου του βασιλιά, Ερωτόκριτος. Επειδή δεν μπορεί να φανερώσει τον έρωτά του, πηγαίνει κάτω από το παράθυρό της τα βράδια και της τραγουδά. Η κοπέλα σταδιακά ερωτεύεται τον άγνωστο τραγουδιστή. Ο Ηρακλής, όταν μαθαίνει για τον τραγουδιστή, του στήνει ενέδρα για να τον συλλάβει, ο Ερωτόκριτος όμως μαζί με τον καλύτερό του φίλο ……………… η συνέχεια στησκηνή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας
Προσαρμογή κειμένου από το πρωτότυπο κείμενο του Β.Κορνάρου: Έφη Τζαβέλλα-Μενέλαος Τζαβέλλας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Όλγα Μουργελά
Σκηνικά: Νεοκλής Αράπογλου
Κοστούμια: Μάκης Καρράς
Βοηθός Παραγωγής: Ιουλία Μπαστάκη – Ευαγγελία Φιλιπποπούλου
Παίζουν:
ΝΕΛΛΗ ΓΚΙΝΗ: – Παραμάνα {ΝΕΝΑ}

ΣΤΑΘΗΣ ΓΚΑΤΣΗΣ: – ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΙΝΤΩΝΗ: – ΑΡΕΤΟΥΣΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΕΜΟΣ: – Βασιλιάς {ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΡΕΤΟΥΣΑΣ }
ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ:  ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΟΜΙΔΗΣ: – Ποιητής {ΚΟΡΝΑΡΟΣ}
ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΑΟΥΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
%ce%b2%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b1Νατάσα Παππά
Η Νατάσα Παππά γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός.  Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου, έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις ερασιτεχνικών θιάσων και ασχολείται με την επικοινωνία θεατρικών παραστάσεων. 

About The Author

Aria Socratous

Γεννήθηκα στην Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανα μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις. Η διατριβή μου είχε θέμα τις αλλαγές της Διεθνούς Κοινής Γνώμης στο Κυπριακό ζήτημα από το 1999 μέχρι το δημοψήφισμα του 2004. Στο παρελθόν εργάστηκα για εννέα χρόνια ως Σύμβουλος Ραδιοτηλεόρασης στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Από το 2013 μετανάστευσα στο New Jersey στις ΗΠΑ όπου εργάστηκα ως διερμηνέας σε νοσοκομεία και νομικές εταιρίες. Από το 2015 εργάζομαι ως δημοσιογράφος στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης. Παράλληλα με την εργασία μου σπούδασα Ισπανική Λογοτεχνία στο Instituto Cervantes της Νέας Υόρκης. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 ζω στην Τάμπα της Φλόριδα και είμαι Director of Communication στην Πανελλήνια Ομοσπονδία της Φλόριδα. Επίσης εργάζομαι ως διερμηνέας-μεταφράστρια σε διεθνείς εταιρίες διερμηνείας στις ΗΠΑ κι έχω ολοκληρώσει τον κύκλο μαθημάτων στο Medical Interpreting, Fundamental Spanish-English program at Medical Interpreting Training School. Έχω πάρει συνεντεύξεις από συγγραφείς διεθνούς φήμης όπως η Isabelle Allende και ο Antonio Molina. Το 2015 κυκλοφορήσε το βιβλίο μου με τίτλο «Τα δάκρυα της σιωπής» από τις Εκδόσεις Έξη. Μιλάω Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Γαλλικά και λίγα Αραβικά και Σέρβικα. Είμαι η δημιουργός της ιστοσελίδας www.mywritersgang.com