Από τη Νίτσα Μανωλά    nitsa

 

 

Μια πολυτάλαντη ύπαρξη έχω την τιμή και τη χαρά να φιλοξενώ σήμερα στο Pull UR Trigger.  Μια γυναίκα που καταπιάνεται με την ποίηση, τη ζωγραφική, τη συγγραφή, το χορό… η λίστα είναι ατέλειωτη.  Αστείρευτο ταλέντο που αφιερώνει ψυχή τε και σώματι σε ότι καταπιαστεί και δίνει τον καλύτερο της εαυτό.  Τον τελευταίο καιρό την έχει «κερδίσει» και το γυαλί μέσω της εκπομπής Καλώς Τους, η οποία προβάλλεται κάθε Σάββατο από το κανάλι Αιγαίο TV.  Δέχτηκε με μεγάλη χαρά να μοιραστεί μαζί μου τις … σκέψεις της, σχετικά με τη συγγραφή και όχι μόνο.  Ευχαριστώ από καρδιάς την Μαίρη Γκαζιάνη για την υπέροχη κουβεντούλα μας και εύχομαι κάθε επιτυχία στα μελλοντικά της σχέδια.

Ν.Μ. Μαίρη μου, θα ήθελα να σε καλωσορίσω στο Pull UR Trigger και να σε ευχαριστήσω που δέχτηκες να μας μιλήσεις για τα βιβλία σου, το έργο σου και την… Μαίρη!

Μ.ΓΚ. Κι εγώ με τη σειρά μου θέλω να σ΄ ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνεις να μιλήσω για μένα μέσα από τις τέχνες μου.

Ν.Μ. Πες μας κάτι για σένα που νομίζεις πως θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος όταν σε συναντήσει.  Τι απεχθάνεσαι, ας πούμε, και τι αγαπάς;

Μ.ΓΚ. Απεχθάνομαι το ψέμα που εύκολα εκστομίζουν κάποιοι για να πείσουν κάποιους άλλους. Σιχαίνομαι το βόλεμα, αυτό το «δε βαριέσαι, καλά είμαι όπως είμαι…» ή «δεν βαριέσαι, ας είναι…» που λένε κάποιοι επαναπαυόμενοι σ΄ αυτό που έχουν αποφεύγοντας να προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο ή διαφορετικό. Αυτό το «δε βαριέσαι…» υποκρύπτει βόλεμα περιτυλιγμένο με ηττοπάθεια.  Μισώ τη δειλία, όταν κάποιοι αποχωρούν στη σιωπή και στο σκοτάδι, δεν πιστεύω ότι το κάνουν από αδιαφορία, από δειλία το κάνουν.

Δεν χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει κάτι για μένα πριν με συναντήσει, η μαγεία των σχέσεων βρίσκεται στο να ανακαλύπτει ο ένας τον άλλον και η πορεία θα δείξει αν ταιριάζουν, ό,τι είδους σχέση κι αν αφορά. Αλλά καλό θα είναι να μην με πλησιάσει όποιος διαθέτει όσα προανέφερα, χαμένος χρόνος και για τους δυο.

Ν.Μ. Ποιο θεωρείς πως είναι το μεγαλύτερο προτέρημα σου και ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμα σου;

Μ. ΓΚ. Δεν ξεχνάω ποτέ (ούτε τα καλά ούτε τα άσχημα) και δεν συγχωρώ εύκολα.  Θεωρώ ότι είναι ελάττωμα και προτέρημα ταυτοχρόνως. Κι αν συγχωρήσω στη συνέχεια θ΄ αδιαφορήσω. Ποτέ μια ανθρώπινη σχέση δεν επιστρέφει εκεί που βρισκόταν πριν ένα (ουσιαστικό) λάθος.

Ν.Μ Πότε ξεκίνησες να βάζεις τα ‘’ταξίδια’’ του μυαλού σου στο χαρτί;

Μ. ΓΚ. Εντελώς αυθόρμητα πριν 5-6 χρόνια όταν δημοσίευα σκέψεις μου στο Facebook. Κάποια στιγμή αποφάσισα να τα συγκεντρώσω, να προσθέσω κάποια άλλα που έγραφα και δεν δημοσίευα κι έτσι εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο μου με τον τίτλο «Σου γράφω…», μια ερωτική ποιητική συλλογή χωρισμένη σε τρία μέρη, Πάθος-Νοσταλγία-Οργή. Μετά ακολούθησε το μυθιστόρημα «Ένα φεγγάρι λιγότερο».

Ν.Μ. «Τα πλήκτρα της σιωπής»  το τελευταίο βιβλίο σου τι πραγματεύεται;  Ποιο συναίσθημα πιστεύεις πως θα αφήσει πίσω του σε εκείνον που το διαβάζει;

Μ. ΓΚ. Τον έρωτα!! Τον απόλυτο έρωτα, αυτόν που σε ανεβάζει στην κορυφή του Έβερεστ κι αν προσωρινά σε ρίξει στη βάθη της τάφρου των Μαριανών είναι γιατί κάτι επέτρεψες να σου ξεφύγει. Τι συναίσθημα θ΄ αφήσει;; χμμμμ….  Ελπίδας… Ότι τίποτα δεν τελειώνει… έστω και με τρόπο μεταφυσικό… κι ένα ερώτημα… Αντέχεις;; γιατί τον έρωτα πρέπει να τον αντέχεις για να τον ζήσεις… να του παραδοθείς απόλυτα… αλλιώς γύρνα την πλάτη και φύγε… το ποιος θα είναι ο χαμένος το καταλαβαίνουμε όλοι…

Ν.Μ.  Τι έχεις δει να αλλάζει και τι πιστεύεις πως παραμένει το ίδιο στον χώρο των εκδόσεων τα τελευταία χρόνια και πως έχει κατά τη γνώμη σου επηρεαστεί αυτός ο χώρος με την κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα;

Μ. ΓΚ. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 4 βιβλία μου συνεπώς δεν έχω μεγάλη εμπειρία όσον αφορά τον χώρο των εκδόσεων. Όλοι οι χώροι έχουν επηρεαστεί με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός επιρροής ο χώρος του βιβλίου. Αυτό που ξέρω είναι ότι εκδοτικοί οίκοι έχουν κλείσει κι άλλοι προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ παράλληλα ξεπροβάλλουν και κάποιοι νέοι εκδοτικοί οίκοι με θάρρος, ρίσκο κι αισιοδοξία.

Ν.Μ.  Σε μια χώρα, κι έναν χώρο, που τα βιβλιοπωλεία μονοπωλούνται από δυο τρεις μεγάλους γνωστούς εκδοτικούς οίκους ή και συγγραφείς, μπορεί ένας καινούργιος συγγραφέας να αναδείξει με ευκολία τη δουλειά του;

Μ. ΓΚ. Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο ν΄ αναδειχθεί ένας νέος συγγραφέας αλλά παράλληλα πιστεύω ότι ένα πολύ καλό βιβλίο δεν θα «χαθεί».

Ν.Μ. Μίλησε μας λίγο για την δική σου εμπειρία με τους εκδοτικούς οίκους.  Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν για σένα να κατασταλάξεις σε μια εκδοτική στέγη;

Μ. ΓΚ. Όπως οι περισσότεροι νέοι συγγραφείς, στο ξεκίνημά μου, περίμενα να με επιλέξουν κι όχι να επιλέξω. Όσο όμως κάποιος γίνεται γνωστός η κατάσταση σιγά-σιγά αλλάζει. Στο επόμενο βιβλίο μου που θα εκδοθεί σύντομα, πριν αποφασίσω σε ποιον εκδοτικό οίκο θα κατασταλάξω, είχα δεχτεί προτάσεις από εκδοτικούς.

Ν.Μ. Αν σου ζητούσαν να δώσεις μια συμβουλή σε νέους συγγραφείς που θέλουν να τολμήσουν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, τι θα τους συμβούλευες να προσέξουν;

Μ. ΓΚ. Η μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να έχουν υπομονή κι επιμονή. Ό,τι αξίζει δεν χάνεται.

Ν.Μ. Σε μία από τις αναρτήσεις σου στο Facebook, αναφέρεις πως ο Σεπτέμβριος για σένα είναι μήνας ανασυγκρότησης και πως κάτι έρχεται…Να περιμένει το αναγνωστικό κοινό κάτι καινούργιο στο προσεχές μέλλον; Μίλησε μας για τα μελλοντικά σου σχέδια όσον αφορά το κομμάτι ‘’βιβλίο’’.

Μ. ΓΚ. Η ανάρτησή μου δεν αναφερόταν μόνο στο βιβλίο αλλά γενικότερα σε όλα με τα οποία καταπιάνομαι. Ήδη, με το που ήρθε ο Σεπτέμβρης, συμμετέχω στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 11 π.μ. από την τηλεόραση Αιγαίο, αυτό από μόνο του αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για μένα δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που το επιχειρώ. Σύντομα θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο μου, με τον τίτλο ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από τη Νίκη Εκδοτική. Επιπλέον, το προηγούμενο βιβλίο μου ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ θα μεταφερθεί θεατρικά για μια παράσταση σε σκηνοθεσία Όλγας Μουργελά και πρωταγωνιστές τους μαθητές της από το θεατρικό εργαστήρι όπου διδάσκει. Με την Όλγα συνεργαζόμαστε εντατικά πάνω στο κείμενο του βιβλίου ώστε να προκύψει το καλύτερο αποτέλεσμα. Τέλος, υπάρχει πρόταση να συμμετέχω σε μια ταινία μικρού μήκους κι ανυπομονώ ν΄ αρχίσουν τα γυρίσματα. Στη συνέχεια, πρόβες για το νέο θεατρικό έργο…. κλπ… κλπ…

 

%ce%bc%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b7-%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%b6%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%b7

Ν.Μ. Ασχολείσαι με την ζωγραφική, την ποίηση, το θέατρο και τον χορό. Ποιο απ’ όλα σε εκφράζει περισσότερο;

Μ. ΓΚ. ΟΛΑ!!!! Και κάθε φορά βγαίνει μπροστά όποιο η ψυχή μου έχει ανάγκη. Επειδή κανένα από αυτά δεν γίνεται για βιοποριστικούς λόγους έχουν την πολυτέλεια να τους επιτρέπω να επιλέγουν ποιο θα επικρατήσει κάθε φορά οπότε τα υπόλοιπα οικειοθελώς θα οπισθοχωρήσουν.

Ν.Μ. Η Μαίρη μια άδεια βαλίτσα με τι θα την γέμιζε;

Μ. ΓΚ. Με όνειρα και με όσα απαιτούνται για την πραγματοποίησή τους.

Ν.Μ.  Τι σημαίνουν για σένα:

Οικογένεια- Οι ρίζες που όταν δεν είναι βαθιές το δέντρο του βίου τραμπαλίζεται.

Φίλοι- Το νερό που σε ποτίζει να ξεδιψάσεις

Βιβλία-  Οι καρποί της αλήθειας μέσα από ψέματα.

Ν.Μ.  Θα σε ευχαριστήσω και πάλι και θα σε αποχαιρετήσω αφού σου ζητήσω να τραβήξεις την σκανδάλη του δικού σου μυαλού και  να αφιερώσεις στους αναγνώστες της στήλης  μας ένα ποίημα που σε εκφράζει αυτή την εποχή.

Μ. ΓΚ. Από την ποιητική συλλογή μου «Σου γράφω…»

Γιατί μέσα μας βρίσκεται η θάλασσα

πότε με νηνεμία

και πότε με φουρτούνα,

πότε μας ταξιδεύει

και πότε μας πνίγει,

πότε στον αφρό της

και πότε στα βάθη της,

αλλά ποτέ δεν μας ξεγελά.

Η θάλασσα είναι πάντα ειλικρινής μαζί μας

αρκεί ν΄ ακούμε τη φωνή της.

Σ΄ ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία στο Pull UR Trigger!