«Ο έρωτας ή θα είναι ακραίος ή δεν θα υπάρξει ποτέ»!
Από την Λίλιαν Σίμου
Στις 7 Ιουνίου 2014, παρακολούθησα για πρώτη φορά την παράσταση της Γιούλης Ζήκου «Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ».
«Η Μάρθα Φρόυντ» αγαπήθηκε και βραβεύτηκε από το κοινό, και επανέρχεται για έναν περιορισμένο αριθμό παραστάσεων φέτος, από την Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016.
Η Μάρθα ήταν πάνω απ’ όλα Γυναίκα.
Ανέδειξε την θηλυκή της αρχή μέσα από τον παθιασμένο της έρωτα για τον Φρόυντ και του έδωσε έξι παιδιά… Η ιστορία της γυναίκας που ερωτεύτηκε παράφορα τον νεαρό τότε γιατρό, πήγε κόντρα σε παραδοσιακά ήθη κι έθιμα, συνοψίζεται στα λόγια της
«ο έρωτας ή θα είναι ακραίος ή δε θα υπάρξει ποτέ»!
Κι είναι έτσι, γιατί ο ένας και μοναδικός, ο ξεχωριστός Έρωτας είναι απόλυτος, ακραίος. Εκείνος που σε οδηγεί σε διαφορετικά μονοπάτια, με εναλλασσόμενα συναισθήματα πόνου, πόθου, αγωνίας, αφοσίωσης, παράδοσης…
Η ιστορία του έργου προσπαθεί να αναδείξει την κραυγαλέα σιωπή των συναισθημάτων που ίσως δεν εκφράστηκαν ποτέ -από μέρους της Μάρθας – κι αυτό, γιατί έπρεπε να μείνει στην σκιά του συζύγου της όσο εκείνος δημιουργούσε το επαναστατικό –για την εποχή και όχι μόνο- έργο του.
Όταν εκείνος μελετούσε την ανθρώπινη υστερία, τα πάθη, τους ανομολόγητους πόθους, την σεξουαλικότητα, η Μάρθα έπνιγε τα δικά της πάθη, την δική της αγωνία, τις δικές της φοβίες.
Όταν εκείνος ανέλυε τα όνειρα των άλλων, η Μάρθα δεν μπορούσε να μοιραστεί τα δικά της, να τον κάνει να την αφουγκραστεί.
Κι εδώ τίθεται το δεύτερο θέμα του έργου, ο ρόλος της γυναίκας που στηρίζει ένα σημαντικό άντρα. Στέκεται πίσω του σαν αφανής ηρωίδα, ίσως πιο δυνατή από τον ίδιο, τον θαυμάζει, τον λατρεύει και τον βοηθά στα παρασκήνια του έργου του, ενώ μέρος από το χειροκρότημα επί σκηνής, δικαιωματικά της ανήκει…
«Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ»… λέει ο τίτλος του ομώνυμου βιβλίου της Φωτεινής Τσαλίκογλου και της θεατρικής παράστασης.
Μία παράσταση είναι όλη η ζωή των ανθρώπων που βίωσαν με πάθος ό,τι αγάπησαν και θυσίασαν το «εγώ» τους στον Απόλυτο Έρωτα.
Μετά τον θάνατο του Φρόυντ, η Μάρθα και ο Σίγκμουντ συναντιούνται ξανά και εκείνη την ώρα, η ίδια ορθώνει το δικό της ανάστημα, ακούμε την ψυχή της να κραυγάζει και για πρώτη φορά ίσως παρουσιάζει την δική της θέση.
Η παράσταση μας καθηλώνει από την αρχή, καθώς η Γιούλη Ζήκου σκηνοθετεί και ερμηνεύει και καταθέτει ψυχή και πνεύμα στην υλοποίησή της. Το άνοιγμα και το κλείσιμο του έργου, μας ταξιδεύει πέρα από τον χρόνο και τον τόπο… Αγκαλιάζουμε την Μάρθα και συναισθανόμαστε τις διακυμάνσεις της ψυχής της.
Κοντά στην Γιούλη Ζήκου, ο Νίκος Παπαδόπουλος ως Σίγκμουντ Φρόυντ, ερωτευμένος νεαρός γιατρός αρχικά, γεμάτος όνειρα και βιώματα της καταγωγής του, αγαπά την Μάρθα, και θέλει να φέρει μία επαναστατική αλλαγή στον επιστημονικό κόσμο. Με τον ορθολογισμό του ερευνητή επιστήμονα, αφοσιώνεται στο έργο του. Θεραπεύει την αγωνία πολλών γυναικών, δεν διερωτάται όμως για τις ανησυχίες και τις αγωνίες της συντρόφου του.
Ο Μανώλης Γεραπετρίτης, προσθέτει την δική του ξεχωριστή πινελιά στον πίνακα των συναισθημάτων του έργου, ως γιατρός Μπρόουερ, αρχικά, ως θεράπων γιατρός του Φρόυντ στο τέλος. Λιτός και περιεκτικός ο λόγος του, ουσιαστικός για δύο σταθμούς στην πορεία του Φρόυντ, στο πρώτο του επίτευγμα με την περίπτωση της ασθενούς Άννα Ο και στις δύσκολες ώρες της ασθένειας. Υπογραμμίζει πως «ο πόνος είναι μία αυστηρά ιδιωτική υπόθεση»
Την παράσταση κοσμούν στην νέα σαιζόν, η Στέθη Σκύλαρη και ο Μάκης Μπογέας και το «Θέατρο Τέσσερις Εποχές» γεμίζει με φωνές του ψυχισμού, σε όλες τις νότες.
Η Στέθη Σκύλαρη, μας εντυπωσιάζει με την κίνηση, την εκφραστικότητα, στην εναλλαγή των γυναικείων μορφών που πλαισιώνουν τις μνήμες της Μάρθας Φρόυντ.
Ο Μάκης Μπογέας, πρώτα ως Οιδίποδας, κρύβει ένα ειρωνικό χαμόγελο πίσω από τη μάσκα, ενώ στην συνέχεια, ως νεαρός ασθενής του Φρόυντ, μας μιλά για τα απαγορευμένα του όνειρα και περνά από την ατολμία στην έκρηξη, από τον πόθο στην ενοχή.
«Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ»
Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος
Μοσχονησίων 36 και Σπάρτης, Πλατεία Αμερικής
Κάθε Δευτέρα 7.30 μμ και Τρίτη 9.30 μμ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-8812289
Συντελεστές
Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιούλη Ζήκου
Σκηνικά- Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά
Κινησιολογία : Όλγα Γερογιαννάκη
Φωτισμοί- video: Τάκης Ποδαρόπουλος
Πρωταγωνιστούν
Γιούλη Ζήκου (Μάρθα Φρόυντ)
Νίκος Παπαδόπουλος (Σίγκμουντ Φρόυντ)
Μανώλης Γεραπετρίτης: Γιόζεφ Μπρόυερ- Γιατρός
Μάκης Μπογέας: Σεργκέι– Οιδίποδας
Στέθη Σκύλαρη: Άννα Φρόυντ- Μίνα – Λου Σαλομέ- Μητέρα – Άγγελος -Αρρώστια
Φωνές:
Φαίη Κοκκινοπούλου: Λου Σαλομέ – Ηθοποιός
Ηλιάνα Παναγιωτούνη: Αμαλία Φρόυντ –Μίνα Μπέρνεϋς
Νίκος Παπαδόπουλος: Πατέρας Μάρθας Φρόυντ –
Γιάννης Μόρτζος: Αυτοκράτορας
Την συνιστώ ανεπιφύλακτα… είναι εκεί που ο χρόνος κυλά και το θέατρο σε συναρπάζει, σε παρασύρει, σε κάνει να αισθάνεσαι την δύναμη της Τέχνης!