«ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΑ – ΡΗΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΝΗΛΙΑΓΟΣ»

                   Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου

                 Πρεμιέρα: Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

 

05-1

Από τη Νατάσα Παπά

Οι καιροί ήταν δύσκολοι για την όμορφη χώρα. Τα ποτάμια στέρευαν και στο πέλαγος αρμένιζαν πειρατικά καράβια. Η σωτηρία ήταν ένα κάστρο. Οι δύο γέροι βασιλιάδες γυρεύουν το καλό της χώρας και οι δυο μοναχογιοί τους την αγάπη. Ανάμεσά τους μια αρχοντοπούλα με ομορφιά ξακουστή και φρονιμάδα αμέτρητη. Δύο άθλοι θα κρίνουν τον αξιότερο. Η κυρά-Ρήνη φυλακισμένη καρτερεί… Ποιός θα την κερδίσει; Ο αψύς και γυριστής Γυφτάκης ή ο χλομός Ανήλιαγος;

 

Το Τμήμα Πνευματικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, που είναι το αρχαιότερο Αθλητικό και Πολιτιστικό Σωματείο του Αγρινίου, γιορτάζοντας τα 70 χρόνια ανελλιπούς δράσης, παρουσιάζει την νεανική – εφηβική μουσικοθεατρική παράσταση «Το Κάστρο της Κυρά – Ρήνης και ο βασιλιάς Ανήλιαγος», στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, από την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για μια ιδέα του μουσικού (performer) Ανδρέα Κατερινόπουλου, ο οποίος υπογράφει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης που ακροβατεί μεταξύ σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής. Το θεατρικό έργο «Το Κάστρο της Κυρά – Ρήνης και ο βασιλιάς Ανήλιαγος» γράφτηκε από την πολυβραβευμένη συγγραφέα Βησσαρία Ζορμπά – Ραμμοπούλου, βασισμένο σε έναν από τους πιο γνωστούς Αιτωλικούς μύθους, και γίνεται μουσικοθεατρική παράσταση για να ζεστάνει την καρδιά όσων είναι και παραμένουν παιδιά.

 

Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου παντρεύει επί σκηνής δύο μορφές τέχνης, το μουσικό θέατρο και την ψηφιακή τεχνολογία, μετατρέποντας την θεατρική σκηνή σε ζωντανό πίνακα ζωγραφικής, όπως τον δημιουργεί η ιδιαίτερη, σύγχρονη και ταυτόχρονα ονειρική σκηνοθετική ανάγνωση  του Κωνσταντίνου Κάππα. Ο εικαστικός δημιουργός (digital artist) Ευθύμης Αργυράτος αποδίδει ψηφιακά, αποσπάσματα του μύθου ζωγραφίζοντας σε πραγματικό χρόνο.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της όμορφης αρχοντοπούλας Κυρά – Ρήνης κρατά η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου. Επίσης, εμφανίζονται οι Αγρινιώτες ηθοποιοί και μουσικοί Αιμίλιος Αλεξανδρής, Χριστίνα Δαλαμάγκα και Ανδρέας Κατερινόπουλος. Τα κοστούμια και τις ειδικές κατασκευές υπογράφει η ανατρεπτική σκηνογράφος και ενδυματολόγος θεάτρου Ελένη Καραμέρου, γνωστή για την επί σειρά ετών συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, ενώ τα σκηνικά είναι κατασκευή του Βασίλη Ραμμόπουλου.

Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 η παράσταση που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανεβαίνει στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο το οποίο, τα τελευταία 22 χρόνια, αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή.

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Kωνσταντίνος Κάππας

Πρωτότυπη μουσική: Ανδρέας Κατερινόπουλος

Σκηνικά: Bασίλης Ραμμόπουλος

Κοστούμια-ειδικές κατασκευές: Eλένη Καραμέρου

Εικαστικός-digital artist: Ευθύμης Αργυράτος

Φωτογραφία: Πάνος Καλτσάς

Κατασκευή αφίσας-μπάνερ: Tάσος Τσικριτέας / One Plus Design

Βεστιάριο: Eθνικό Θέατρο

Οργάνωση παραγωγής: Ανδρέας Κατερινόπουλος

Προβολή-επικοινωνία: Ανδρέας Κατερινόπουλος-Νατάσα Παππά

Παίζουν:

Κυρά – Ρήνη: Γωγώ Μπρέμπου

Βάγια: Χριστίνα Δαλαμάγκα

Ανήλιαγος: Αιμίλιος Αλεξανδρής

Γυφτάκης: Ανδρέας Κατερινόπουλος

Στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης Ανδρέας Κατερινόπουλος

 

Ημέρες παραστάσεων

Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία από την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 έως την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

 

Πληροφορίες-κρατήσεις

Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου

Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου

Πλατεία Παναγοπούλου 1, Αγρίνιο 301 00

Τηλ.: 26410 24767

 

Facebook group της παράστασης

https://www.facebook.com/groups/1097825973616826/

 

Ανήλιαγο το πρόσωπο

Φεγγάρι η μορφή του

Και της καρδιάς του η φωνή

Ανιστορεί τον πόνο του

         Μιλάει στα νυχτοπούλια

Μετράει τον κύκλο τ΄ αστεριού

Και τα παιδιά της πούλιας