Από τη Νίτσα Μανωλά
Οι όμορφοι άνθρωποι φαίνονται από την διαύγεια του προσώπου τους, την λάμψη των ματιών τους και το χαμόγελό τους. Έναν τέτοιο όμορφο άνθρωπο έχω την χαρά και την τιμή να φιλοξενώ και εγώ σήμερα στο Pull UR Trigger. Μια υπέροχη Κυρία που μας έχει μαγέψει με τη γραφή της. Η Γεωργία Κακαλοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά κατάγεται από το Δήμο Δίου Ολύμπου. Στο αίμα της κυλάει μια δόση… Κρήτης και Μικρά Ασίας εξηγώντας έτσι το μοναδικό ταπεραμέντο της. Δηλώνει … μυθοπλάστρια που αγαπά να φτιάχνει ιστορίες και που λατρεύει τα ταξίδια. Λατρεύει όλες τις τέχνες, μα την ψυχή της κέρδισε η συγγραφή αφού της επιτρέπει να απελευθερώνει το μυαλό και την καρδιά της χαρίζοντας σε εμάς μοναδικά ταξίδια.
Ν.Μ. Γεωργία μου, θα ήθελα να σε καλωσορίσω στο PullURTriggerκαι να σε ευχαριστήσω που δέχτηκες, με μεγάλη χαρά, να μας μιλήσεις για τα βιβλία σου, το έργο σου και την… Γεωργία!
Γ.Κ: Ευχαριστώ θερμά για την υπέροχη πρόσκλησή, την τιμή που μου κάνεις με την φιλοξενία στο υπέροχο site σας και την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με την αγαπημένη μας ομογένεια! Θα προσπαθήσω να απαντήσω χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος καθώς και ως συνώνυμο του έρωτα , το πάθος είναι ικανό για μεγάλες κατακτήσεις και για αυθεντικές δημιουργίες και θαύματα.
Ν.Μ. Θέλοντας να σε γνωρίσει καλύτερα το αναγνωστικό κοινό της ομογένειας, πες μας κάτι για σένα που νομίζεις πως θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος όταν σε συναντήσει για πρώτη φορά. Τι απεχθάνεσαι, ας πούμε, και τι αγαπάς;
Γ.Κ: Αγαπώ το χαμόγελο, την δυνατή, ζεστή χειραψία, τους ανθρώπους που κοιτάνε στα μάτια με καθαρότητα , την απλότητα, τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, τα ανοιχτά μυαλά και ακόμη περισσότερο , τις ανοιχτές καρδιές. Απεχθάνομαι οτιδήποτε είναι δήθεν, τα μισόλογα, τις κακίες, το φθόνο , τη σοβαροφάνεια, το ψέμα.
Ν.Μ. Ποιο θεωρείς πως είναι το μεγαλύτερο προτέρημα σου και ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμα σου;
Γ.Κ: Το μεγαλύτερο μου ελάττωμα είναι η αμεσότητα κι ο αυθορμητισμός μου στιγμές που θα έπρεπε να κρύψω συναισθήματα και να καλυφτώ πίσω από λέξεις ή μάσκες. Μου είναι δύσκολο να μην είμαι ο εαυτός μου. Το μεγαλύτερο μου προτέρημα; Το σκέφτηκα πολύ πριν καταλήξω πως μάλλον είναι το γεγονός πως σέβομαι και αγαπώ κάθε τι με το οποίο ευλογούμαστε κάθε στιγμή.
Ν.Μ Πότε και πως ξεκίνησες να βάζεις τα ‘’ταξίδια’’ σου στο χαρτί;Πότε εκδόθηκε το πρώτο σου μυθιστόρημα;
Γ.Κ: Οι αποδράσεις μου στο όνειρο, ξεκίνησαν από τα εφηβικά μου χρόνια όταν έφτιαχνα μικρές ιστορίες στα σχολικά μου τετράδια δίπλα από σκιτσάκια και μουτζούρες. Λίγο μετά τα είκοσι έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα που εκδόθηκε πολλά χρόνια αργότερα, το 2004 και είχε τίτλο το ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ. Ήταν μια ερωτική, περιπετειώδης ιστορία . Δυστυχώς δεν κυκλοφορεί πλέον πράγμα που επιθυμώ διακαώς.
Ν.Μ.Τι σημαίνει για σένα συγγραφή;
Γ.Κ : Η συγγραφή αποτελεί κομμάτι από τη σάρκα και τον γενετικό μου κώδικα.
N.M. Τι σε εμπνέει; Οι ιστορίες των βιβλίων σου βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα ή σε μυθοπλασία;
Γ.Κ: Με εμπνέει οτιδήποτε μπορεί να εμπνεύσει έναν άνθρωπο που ρουφάει με βουλιμία την ομορφιά στις στιγμές, στα πρόσωπα, στα τοπία, τη μουσική, στις ανθρώπινες σχέσεις. Μπορώ να εμπνευστώ από τον τρόπο που κοιτάζονται δυο ερωτευμένοι άνθρωποι, από ένα κομμάτι ουρανό ή από την αίσθηση που αφήνει μέσα μου μια μακρόσυρτη νότα ενός τραγουδιού. Τα βιβλία μου είναι μυθοπλασίες που όμως πάντοτε κουβαλούνε πτυχές του εαυτού μου αλλά και μεγάλες στιγμές ζωής, χαρακτήρων και συμπεριφορών. Εν τέλει, καμιά μυθοπλασία δε μπορεί να αγγίξει σε φαντασία και ανατροπές την ίδια τη ζωή.
Ν.Μ. Είσαι στον χώρο των εκδόσεων αρκετά χρόνια και μας έχεις χαρίσει μοναδικά ταξίδια. Τι έχεις δει να αλλάζει και τι πιστεύεις πως παραμένει το ίδιο στα εκδοτικά δρώμενα;Μίλησε μας λίγο και για τη δική σου εμπειρία με τον εκδοτικό χώρο.
Γ.Κ: Στην ουσία είμαι στον χώρο από το 2011 εφόσον τα προηγούμενα βιβλία μου είχαν πολύ μικρή πορεία και εγώ βρισκόμουν μακριά και αποστασιοποιημένη από το εκδοτικό χώρο. Μπορώ όμως να πω πως η κρίση στην ελληνική οικονομία των τελευταίων χρόνων δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την κοινωνία και ακόμη περισσότερο τον τομέα που αφορά στην λογοτεχνία και την τέχνη γενικότερα. Το βιβλίο έχει υποστεί καθίζηση, θεωρείται ως πολυτέλεια, και εν μέρει είναι φυσικό όταν οι πολίτες δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν τις πιο άμεσες ανάγκες τους. Μια κοινωνία όμως δίχως γνώση, τέχνη και πολιτισμό είναι μια κοινωνία υπό φθορά που τείνει να εξαφανιστεί στο τέλος. Ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο εύχομαι να ξεφύγουμε γρήγορα. Πέρα από αυτό και από προσωπική πλέον εμπειρία θεωρώ πως η εκδοτική πολιτική είναι στρεβλή στην Ελλάδα. Από το έργο ενός συγγραφέα, μπορούν και εισπράττουν και να κερδίζουν όλοι εκτός από τον ίδιο που λαμβάνει το μικρότερο ποσοστό επί των πωλήσεων του έργου του , πληρώνεται το λιγότερο έναν χρόνο αργότερα από την ημερομηνία έκδοσης του βιβλίου του και συχνά δεν λαμβάνει καν τα χρήματα που του αναλογούν. Για μια ακόμη φορά οι παραγωγικές δυνάμεις αυτής της χώρας είναι κι αυτές που πετροβολούνται.
Ν.Μ. Πόσο δύσκολο κατά τη δική σου γνώμη είναι για έναν καινούργιο συγγραφέα να αναδείξει τη δουλειά του;
Γ.Κ: Πολύ δύσκολο. Σήμερα σχεδόν ακατόρθωτο και κυρίως δίχως τη βοήθεια και τη στήριξη εκδοτών ή φορέων που θα ήθελαν να προάγουν το έργο του εκάστοτε συγγραφέα. Θέλει υπομονή και επιμονή. Κάποιες φορές χρειάζεται κι αυτό που λέμε ‘άστρο’ . Ο παράγοντας τύχη είναι πολύ σημαντικός.
Ν.Μ. Αν σου ζητούσαν να δώσεις μια συμβουλή σε νέους συγγραφείς που θέλουν να τολμήσουν να εισχωρήσουν στον εκδοτικό χώρο, τι θα τους συμβούλευες να προσέξουν;
Γ.Κ: Θα τους έλεγα να προσέξουν κάθε τους βήμα, να επιλέξουν σωστά τους συνεργάτες τους, να έχουν υπομονή και γερό στομάχι.
Ν.Μ. Το πιο πρόσφατο έργο σου «Η Υπόσχεση» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη και εξελίσσεται μεταξύ Συρακουσών και Κέρκυρας. Μια ζώνη, η ζώνη της Ντιάνα, μιας τσιγγάνας που ντροπιάζει τη φυλή της… μια κατάρα που ακολουθεί την οικογένεια του Μάσιμο και ένα κορίτσι, η Τάμι, που άθελα της, αρχικά, θα βρεθεί να είναι μέλος μιας αντρικής ομάδας χάντμπολ προσπαθώντας να εξιχνιάσει έναν θάνατο. Τον θάνατο του πατέρα της. Χαρακτήρες δυναμικοί και γεγονότα αριστοτεχνικά πλεγμένα μεταξύ τους. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτό.
Γ.Κ: Ένα βιβλίο πρόκληση για μένα εφόσον έπρεπε να διαχειριστώ ένα επικίνδυνο παιχνίδι μεταμφίεσης κι έρωτα. Μια ιστορία που παντρεύει το μεταφυσικό, με το αστυνομικό στοιχείο και πάνω από όλα τον έρωτα ,σε μια από τις πιο δύσκολες μορφές του. Η Τάμι κάτω από τη μάσκα της ανακαλύπτει τους δολοφόνους του πατέρα της, την κατάρα που ακολουθεί τον Μάσιμο ,τον άντρα που θα ερωτευθεί σφόδρα, την ίδια της τη μοίρα. Ο Μάσιμο από την άλλη έχει να παλέψει με τα γραμμένα, με τον χρόνο και τον αδυσώπητο εαυτό του. Οι χαρακτήρες των ηρώων πραγματικά με μάγεψαν κατά τη συγγραφή αυτού του βιβλίου και με παρέσυραν στον δικό τους κόσμο, σε έναν κόσμο πλασμένο από φως και σκοτάδι.
Ν.Μ. Τους ήρωες τους… ‘’πήγαινες’’ εσύ ή κάποια στιγμή σε ‘’πήγαιναν’’ εκείνοι εκεί που ήθελαν;
Γ.Κ: Ξεκίνησα με σκοπό να οδηγήσω εγώ τους ήρωες μου αλλά όπως σε όλα μου τα συγγραφικά ταξίδια, κατέληξα να περπατώ ως την γραμμή του τέλους πιασμένη χέρι χέρι μαζί τους.
Ν.Μ. Έχεις ταυτιστεί με κάποιον από αυτούς για κάποιο λόγο;
Γ.Κ: Πάντοτε ταυτίζομαι με τους ήρωες μου ακόμη κι αν είναι κόντρα στη θέληση και τον χαρακτήρα μου. Προσπαθώ απλά να μπω στο μυαλό και την ψυχολογία τους ώστε να τους κατανοήσω βαθιά και να είμαι έτσι ικανή να μεταφέρω τις σκέψεις και τις πράξεις τους στο χαρτί.
Ν.Μ. Το διαβάζω αυτή την εποχή και ομολογώ πως οι περιγραφές σου σε ότι αφορά τις περιοχές είναι τόσο λεπτομερείς που κάποια στιγμή πίστεψα πως βρισκόμουν εκεί. Έχεις επισκεφτεί αυτά τα μέρη τα οποία περιγράφεις με τόση λεπτομέρεια;
Γ.Κ: Θα το ήθελα πολύ να μπορούσα να επισκεφτώ όλα τα μέρη για τα οποία γράφω καθώς λατρεύω να ταξιδεύω εγώ και οι αναγνώστες μου μέσα από τα βιβλία μου σε διάφορες γωνιές της γης. Όμως παρόλο που είναι αδύνατον να επιτευχθεί αυτό οφείλω να ομολογήσω πως πριν ετοιμάσω ένα βιβλίο κάνω μια ενδελεχή έρευνα γύρω από όσα θέλω να εξιστορήσω και να περιγράψω ώστε να είμαι όσο το δυνατόν πιο σωστή απέναντι στο αναγνωστικό κοινό μου μα και στον εαυτό μου.
Ν.Μ. Από όλα τα βιβλία που έχεις συγγράψει υπάρχει κάποιο που ξεχωρίζεις και θεωρείς πιο αγαπημένο σου;
Γ.Κ: Κάθε ταξίδι είναι μοναδικό και κυοφορεί στις σελίδες του κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό από εμένα την ίδια και από τα συναισθήματα μου. Δεν ξέρω αν μπορώ να σου απαντήσω σε αυτή την ερώτηση αλλά μπορώ να σου πω πως διακαώς περιμένω τη στιγμή που θα δω να επανεκδίδονται τα βιβλία μου που για άτυχους λόγους βρέθηκαν πολύ νωρίς και δίχως καν να τα γνωρίσει το αναγνωστικό κοινό, εκτός αγοράς.
Ν.Μ. Με τι άλλο ασχολείσαι εκτός από τη συγγραφή; Ποια άλλη τέχνη θεωρείς πως σε εκφράζει;
Γ.Κ: Με εκφράζει μόνο η συγγραφή. Όμως ξεκουράζομαι καμιά φορά ζωγραφίζοντας.
Ν.Μ. Η Γεωργία μια άδεια βαλίτσα με τι θα την γέμιζε;
Γ.Κ.: Με όνειρα, στόχους, φως, γνώση, σεβασμό και αγάπη.
Ν.Μ. Τι σημαίνουν για σένα:
Οικογένεια : Θεός
Φίλοι: Σύντροφοι
Βιβλία: Ζωή
Ν.Μ. Θα σε ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά και θα σε αποχαιρετήσω αφού σου ζητήσω να τραβήξεις την σκανδάλη του δικού σου μυαλού και να αφιερώσεις στους αναγνώστες της στήλης μας ένα ποίημα που σε εκφράζει αυτή την εποχή.
Γ.Κ: Με ένα μπαμ αφιερώνω στους αγαπημένους έλληνες του κόσμου, σε εσένα προσωπικά και στους αναγνώστες σου, το πεζό που έγραψα πριν από λίγο καιρό, παρέα με ένα τεράστιο ευχαριστώ!
Στους σκοτεινούς ωκεανούς σου καταδύομαι,
δίχως οξυγόνο παλεύω ενάντια στις μαγεμένες τους Σειρήνες
κι από ένα τραγούδι θεϊκό χάνεται η ζωή μου,
καθώς στην πλάνη των ματιών σου παραδίνομαι.
Πέρασαν χρόνια από τότε που η ψυχή μου έψαχνε για θάλασσες,
ακούμπησα στεριά και φύτεψα λουλούδια για να ανθίσουν
και λάτρεψα το φεγγάρι από μακριά και δίχως απληστία.
Μα τούτες οι ορδές των άστρων που αναστατώνουν την γαλήνια μου νύχτα
με μιας μόνο ματιάς σου τη λαμπερή γητεία
ουράνιο σπαθί που κόβει στα δυο άνθη και γη
και χάσματα και θραύσματα σκορπίζει την ψυχή μου.
Να σε αγαπήσω δεν το διάλεξα .
Μα έκανα το λάθος να βυθιστώ στο απέραντο σου χάσμα,
κι εκεί κάπου στη διαδρομή,
γητεύτηκα, ξεχάστηκα και χάθηκα.