Ελαιογραφία σε καμβά.

 

Το 1920 ο Μιρό μετακόμισε από τη Βαρκελώνη στο Παρίσι αποφασισμένος να κερδίσει μια θέση στην καλλιτεχνική αφρόκρεμα της  γαλλικής πρωτεύουσας. Παρά το γεγονός αυτό, παρέμεινε παντοτινά συνδεδεμένος με τον τόπο καταγωγής του και κάθε καλοκαίρι επισκεπτόταν την οικογενειακή φάρμα στο χωριό Montroig. Επηρεασμένος από την αγάπη του για τη φάρμα και τις ευτυχισμένες στιγμές που περνούσε εκεί, το 1921 αποφάσισε να δημιουργήσει τον πίνακα “The Farm”, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πίνακες κλειδιά στην καριέρα του.

“Η Φάρμα” αντιπροσωπεύει ένα υπέροχο κράμα πρωτόγονου ρεαλισμού με την αυστηρή τεχνοτροπία του κυβισμού. Ο πίνακας είναι μια σύνθεση από ξεχωριστές λεπτομέρειες, η κάθε μία από τις οποίες είναι πολύ προσεκτικά μελετημένη και με ακρίβεια διατυπωμένη. Αυτός ο λεπτομερής ρεαλισμός σηματοδοτείται από την τάση της απλοποίησης της φόρμας σε αφηρημένα, γεωμετρικά σχήματα.

Στα μέσα του 1920 ο Μιρό εγκατέλειψε την ρεαλιστική  ματιά της Φάρμας και δημιούργησε ένα σουρεαλιστικό είδος αυτοματισμού και αφηρημένης τέχνης. Εξακολούθησε να εμφανίζει στοιχεία από τον πίνακα αυτό στα υπόλοιπα έργα του και η ένταση του οράματος του που παρατηρείται σε αυτό τον πίνακα παρέμεινε σταθερή σε όλα τα έργα που δημιούργησε στην συνέχεια.

 

Παρουσίαση: Άρια Σωκράτους