Από τον Φώτιο Καλιαμπάκο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο «Ανθρώπινο Ρέκβιεμ» όπως ονομάζεται η εκδοχή του Γερμανού σκηνοθέτη Jochen Sandig (με τη συνεργασία των Ilka Seifert και Sasha Waltz, ο φωτισμός είναι του Jorg Bittner) οι θεατές ανέβηκαν στη σκηνή του Μεγάρου και συνυπήρχαν με τους συντελεστές οι οποίοι μετακινούνταν ανάμεσά τους. Για να μπορέσει να συμβεί αυτό η ορχήστρα αντικαταστάθηκε από πιάνο με τέσσερα χέρια σε μεταγραφή του Phillip Moll.

Στιγμιότυπο από δραματοποιημένη εκδοχή του Γερμανικού Ρέκβιεμ του Μπραμς επί της σκηνής της αίθουσας Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Στιγμιότυπο από δραματοποιημένη εκδοχή του Γερμανικού Ρέκβιεμ του Μπραμς επί της σκηνής της αίθουσας Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Lincoln Center και το κοινό της Νέας Υόρκης έχει τώρα την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον δρώμενο, το οποίο μάγεψε το κοινό της Αθήνας και έλαβε τις διθυραμβικές κριτικές του αθηναϊκού Τύπου. Οι τρεις συνολικά ξεκίνησαν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στη Συνοδική Οικεία του Καθεδρικού Ναού της Νέας Υόρκης: St. John the Divine και επρόκειτο να συνεχιστούν την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.

Aπό το "Ανθρώπινο Ρέκβιεμ", μια δραματοποιημένη εκδοχή του "Γερμανικού Ρέκβιεμ" του Μπράμς, από τη συνοδική οικεία του Καθεδρινού Ναού της Νέας Υόρκης. Photo credit/Stephanie Berger.
Aπό το «Ανθρώπινο Ρέκβιεμ», μια δραματοποιημένη εκδοχή του «Γερμανικού Ρέκβιεμ» του Μπράμς, από τη συνοδική οικεία του Καθεδρινού Ναού της Νέας Υόρκης. Photo credit/Stephanie Berger.

Τη μουσική διεύθυνση της παράστασης στη Νέα Υόρκη έχει αναλάβει ο Simon Halsey με τη βοήθεια του Nicolas Fink, ενώ θα εμφανιστεί ο βαρύτονος Konrad Jarnot. Οι σολίστες του πιάνου θα είναι, όπως και στην Αθήνα οι: Angela Gassenhuber και Philip Mayers, ενώ θα συμμετέχει, η σταρ-σοπράνο Μαρλίς Πέτερσεν, μάλλον όχι αμέτοχη στο γεγονός ότι η παράσταση έχει ήδη παρουσιαστεί στην Αθήνα.

Η διακεκριμένη Γερμανίδα καλλιτέχνιδα, η οποία μετράει ήδη δεκαετίες εμφανίσεων σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές της υφηλίου, ανάμεσά τους ασφαλώς η Κρατική Οπερα της Βιέννης και η Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης, είναι κατ’ επιλογήν Αθηναία, αφού προτιμά να μένει μόνιμα στο Παγκράτι.

Διακρίνεται η διακεκριμένη σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν. Photo credit/Stephanie Berger.
Διακρίνεται η διακεκριμένη σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν. Photo credit/Stephanie Berger.

Εκτός από την παρουσία των θεατών ανάμεσα στους συντελεστές, παρουσιάζονται κάποια δρώμενα, όπως μεταξύ άλλων, είσοδος του πιάνου στη σκηνή εν είδει εκφοράς, στα οποία επίσης οι ακροατές καλούνται να συμμετέχουν.

Για όσους θελήσουν να έχουν αυτή την κατανυκτική εμπειρία, η εξοικείωση με τη γερμανική γλώσσα ή το αριστούργημα του Μπραμς δεν είναι απαραίτητη, ίσως όμως να βοηθούσε μια σύντομη εκ των προτέρων ανάγνωση της μετάφραση των κειμένων, τα οποία είναι μια επιλογή από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη.

Πηγή: www.ekirikas.com