Σε αυτόν τον πίνακα απεικονίζεται η πρώτη γυναίκα του Μονέ, η Camille μαζί με ένα μικρό παιδί στον κήπο του σπιτιού τους στo προάστιο Argenteulle, δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι.

 

claude_monet_1899_nadar_cropΟ Κλωντ Μονέ (Claude Oscar Monet, 14 Νοεμβρίου 1840 – 5 Δεκεμβρίου 1926) ήταν Γάλλος ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του ιμπρεσιονισμού. Η οικογένειά του ήταν εύπορη και η πορεία της ζωής του, ήταν λαμπερή ως προς το έργο του, το οποίο όμως επικρίθηκε για τις καινοτομίες του από κριτικούς της εποχής.

Απέκτησε δύο παιδιά. 

Στις δεκαετίες του 1880 και του 1890, ο Μονέ ξεκίνησε να ζωγραφίζει σειρές πινάκων, όλων βασισμένων σε ένα κοινό θέμα, το οποίο όμως απέδιδε κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο ή με διαφορετική τεχνοτροπία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πίνακες του, που απεικονίζουν τον προσωπικό του κήπο, στην οικία του στο Ζιβερνύ. Το διάστημα 1883-1908, ταξίδεψε στη Μεσόγειο, γεγονός που τον ενέπνευσε για την δημιουργία μιας σειράς τοπίων.

Το 1908 άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την όρασή του, αναπτύσσοντας καταρράκτη στα μάτια του. Τελικά υποβλήθηκε επιτυχώς σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις το 1923, γεγονός που του επέτρεψε να συνεχίσει να ζωγραφίζει. Πέθανε τρία χρόνια αργότερα, το 1926, σε ηλικία 86 ετών στο Ζιβερνύ, ως πλούσιος και αναγνωρισμένος ζωγράφος.

Παρουσίαση: Άρια Σωκράτους