«Είστε εθισμένοι στο αίμα! Η ιστορία του έθνους σας, είναι ιστορία πολέμων και σφαγών!..»
Ο άνθρωπος που καθόταν απέναντι μου και μου τα έλεγε αυτά, αντελήφθη τον αιφνιδιασμό μου, στο άκουσμα των πάρα πάνω. Τότε ήμουν μόλις 23 ετών και οι αυταπάτες (μου), ήταν χέρι χέρι με τα στερεότυπα, με τα οποία με είχαν φορτώσει από παιδί.
Ο συνομιλητής μου συνέχισε τα λόγια του..
«Εμείς σας φοβόμαστε. Όταν τρώμε εμείς, ευλογούμε το Θεό. Όταν τρώτε εσείς, ανακατεύεται ο κόσμος..»
Α, ναι! Ξέχασα να αναφέρω, πως ο συνομιλητής μου, ήταν ….. τούρκος!
Το όλο σκηνικό ξεκίνησε, όταν του είπα πως εμείς οι έλληνες, όταν θυμώνουμε λέμε «έγινα τούρκος!»
Ο άνθρωπος παραξενεύτηκε, στο όριο της παρεξήγησης και, κατά την άποψη μου, καλά έκανε! Οι τούρκοι είναι οι πιο ήρεμοι και πράοι άνθρωποι που έχω γνωρίσει..
Στα επόμενα χρόνια, η «εθνική μου υπερηφάνεια» δέχθηκε και άλλες σφαλιάρες.
Ο Σαΐντ, φίλος πέρσης, γιατρός, που ζει και εργάζεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα, μου έκανε κάποτε μία ρητορική ερώτηση. «Πόσο πολιτισμένος ήταν ο Αλέξανδρος σας, ο οποίος έκαψε την Περσέπολη, κατέστρεψε Ναούς, έκαψε και αφάνισε τα βιβλία των Ζωροαστρών, πούλησε τις γυναίκες μας κλπ; Αν τον είχα μπροστά μου, θα τον κομμάτιαζα!»
Μα, ο Αλέξανδρος δεν έκανε εκστρατεία, για να εκπολιτίσει τους απελπισμένους και απολίτιστους βάρβαρους;! (λέω εγώ..)
Ήταν οι Πέρσες βάρβαροι;! Όχι βέβαια!
Είχαν κράτος, πολύ πριν από τους έλληνες. Έφτιαξαν την πρώτη ταχυδρομική υπηρεσία στην ιστορία! Πήραν μία τεράστια έρημη έκταση και την οργάνωσαν. Οι τέχνες, τα γράμματα, γενικά ο πολιτισμός, ευδοκίμησε σε εκείνη την περιοχή εξ αιτίας τους!
«Έλα μωρέ!», λένε οι … γνωστοί ελληναράδες! «Οι βάρβαροι, δε μπορούν να προφέρουν σωστά τις ελληνικές λέξεις! Για αυτό λένε Ισμίρ, αντί για Σμύρνη, Ιστάνπουλ, αντί για Κωνσταντινούπολη κλπ»
Χμ! Άραγε οι έλληνες μπορούν να προφέρουν σωστά τους διάφορους φθόγγους άλλων γλωσσών; Τους ήχους της γαλλικής γλώσσας; Της γερμανικής ίσως;
Για να το χοντρύνουμε λίγο, μπορεί ένας ελλαδίτης, να μιλήσει όπως ένας κύπριος και το ανάποδο;! (καλαμαράδικα τα λένε στην Κύπρο..)
Ε;!..
Στη μνήμη μου έρχεται η Ξένια. Φίλη κύπρια, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο.
«Δε μας τα έχουν πει όλα! Κάναμε πολύ άσχημα πράγματα και εμείς σε αυτούς..»
Τελικά ποια είναι η αλήθεια; Που κρύβεται η άτιμη;!!
Μα, εκεί που συνήθως κρύβεται…
..στη μέση!
Όλοι οι λαοί και κυρίως οι παλιοί, έχουν κάνει εγκλήματα.
Η μνήμη όμως, είναι πολλές φορές επιλεκτική και κατευθυνόμενη.
Μας βολεύει να θυμόμαστε το γερμανικό έθνος για τον Χίτλερ και όχι για τον Μπετόβεν, τον Μότζαρτ, τον Γκαίτε, τον Φρόϋντ και τόσους άλλους, που πήγαν το πνεύμα και τον πολιτισμό ένα βήμα (και δύο) πάρα πέρα.
Θέλουμε να σκεφτόμαστε την Τουρκία ως ένα κράτος βαρβάρων και όχι ως μία χώρα, η οποία, όσο και αν φαίνεται στα, στερεοτυπικά μας μάτια, παράξενο, διαθέτει μία από τις κορυφαίες και πιο μορφωμένες, ελίτ του πλανήτη!
Η βιβλιογραφία των τούρκων και οι μελέτες τους σχετικά με τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό, είναι πλουσιότερη και πληρέστερη από την αντίστοιχη των ελλήνων!
Τελικά, τι γίνεται;
Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας;
Μα φυσικά ναι!
Υπερήφανοι, όσο υπερήφανοι οφείλουν να είναι όλοι οι άνθρωποι για την καταγωγή τους!
Ο δρόμος για την αξιοπρέπεια, περνάει μέσα από τον σεβασμό για την καταγωγή όλων των ανθρώπων!
Σε άλλη περίπτωση είμαστε απλά… βάρβαροι..