Από την Λίλιαν Σίμου

 

Ο ζωδιακός κύκλος αναπαριστά τον κύκλο της ύπαρξής μας και μέσα από αυτόν μπορούμε να διακρίνουμε τις προσωπικές μας πτυχές και πινελιές, προκειμένου να κατανοήσουμε τις ρίζες που μας κρατούν δέσμιους στο φυσικό πεδίο, τη γη.

Εξωτερικά, θα είναι εύκολο να βρει κάποιος σε βιβλία πως ο τέταρτος οίκος είναι η οικογένεια και γονείς, το σπίτι, η οικογενειακή περιουσία, τα παιδικά μας χρόνια και οι καταβολές μας.

Συνδυάζει όμως και βαθύτερα στοιχεία, όπως το παρελθόν και οι καταβολές της οικογένειας που μεγαλώσαμε, το πρώτο ψυχικό μας αποτύπωμα στην ζωή αυτή, η αίσθηση της ασφάλειας ή ανασφάλειας, για να χτίσουμε μία γερή βάση.

worth-the-journeyhomesweethome

Στην ουσία ο οίκος αυτός αναφέρεται στις ρίζες του δέντρου της ζωής μας, ενός δέντρου που θα δομήσει την προσωπικότητά μας. Αν δεν είναι γερά τα θεμέλια, τότε η δημιουργία όλης της ύπαρξης θα είναι σαθρή. Τα κλαδιά του δέντρου απλώνονται σε κάθε άλλο τομέα, κυρίως όμως φέρνουν ισορροπία στην ίδια μας την προσωπικότητα και τις σχέσεις με τους άλλους, που καθρεφτίζουν προσωπικά μας χαρακτηριστικά.

Και στο τέλος, ο συγκεκριμένος τομέας μας προσφέρει την δυνατότητα να διακρίνουμε, αν θα καρποφορήσει η ύπαρξή μας, αν θα αποδώσει δηλαδή σε ένα ουσιαστικό έργο, ή θα έχει αδύναμους καρπούς, αδύναμα και ασθενικά αποτελέσματα κάθε προσπάθεια.

Αντλώντας τα θρεπτικά χαρακτηριστικά από την οικογένεια, την γειτονιά, την πόλη και το ίδιο το κράτος στο οποίο κάνουμε τα πρώτα μας βήματα, θα έχουμε δύναμη ή έλλειψη δύναμης αναπαραγωγής και δημιουργίας στο μέλλον.

Ένας παραγνωρισμένος οίκος λοιπόν, ιδιαίτερα ουσιαστικός, κατά τον αγαπημένο μου δάσκαλο Ντέην Ρουντγίαρ, είναι η βάση των βιολογικών και ψυχολογικών ενεργειών.

tfx1-h3l

Η ρίζα φθάνει στο κέντρο της γης και το έργο της μοιάζει με το ρόδο των Ροδόσταυρων που ανθίζει στο μέσον του σταυρού. Αν θεωρήσουμε πως αυτό ταιριάζει με το ανθρώπινο σώμα, είναι στο κέντρο, την καρδιά. Είναι το σημείο όπου γειώνεται η Θεία Αποστολή της ατομικής μας ύπαρξης.

Ο γνώστης ξέρει πως δεν μπορεί να έχει σταθερότητα και εξέλιξη, αν δεν έχει γερές βάσεις για να ανελιχθεί.

 Ο μη γνώστης, φωλιάζει και κρύβεται  στο «σπίτι» του, είτε αυτό είναι στην κυριολεξία ο προσωπικός του χώρος, είτε είναι τα ήθη κι έθιμα, είτε οι συνήθειες που δεν τον προάγουν.

Είναι το πιο βαθύ σκοτάδι τότε, που αν δεν διερευνηθεί για τους θησαυρούς του (ακόμη μία έννοια του τέταρτου οίκου) θα μας αφήσει στην πιο σκοτεινή περιοχή της ύπαρξης, αφού ως οίκος είναι ο πλέον νυχτερινός.

 

Σημείωση: για λεπτομέρειες πάνω στην ακμή του οίκου στον ατομικό μας χάρτη, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας 

5c7c38e1c12228d848aea06f2fbdf983