Το  Ζιβερνί  είναι ένα κατάφυτο χωριό   στις όχθες του Σηκουάνα, 75 χλμ βόρεια του Παρισιού, στην είσοδο της Νορμανδίας. Το 1883 ο Γάλλος Ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Μονέ, γοητευμένος από την παραδείσια βλάστηση, αποφάσισε να χτίσει ένα σπίτι,  να δημιουργήσει τεχνητές λίμνες με νούφαρα αλλά και  διάφορους κήπους.

Το έργο προχώρησε γοργά  και το αποτέλεσμά του ήταν τόσο εντυπωσιακό ,ώστε επέλεξε το μέρος ως μόνιμη διαμονή.
 Από το 1890 ως το 1926 , έτος του θανάτου του, ο  καλλιτέχνης έζησε και δημιούργησε εκεί τα εκπληκτικά έργα του με μοναδικό θέμα τα  λουλούδια των απέραντων κήπων του.
Ο κήπος αποτελεί πηγή έμπνευσης και θέμα πολλών έργων του που απεικονίζουν την ιαπωνική γέφυρα, τη λίμνη με τα νούφαρα και τα αναρριχητικά φυτά, που περιπλέκονται γύρω από χρωματιστούς θάμνους.
Ακόμα και όταν ταξίδευε για μεγάλα διαστήματα, στην αλληλογραφία του αναφέρεται στον κήπο και στις εργασίες που πρέπει να γίνουν κάθε φορά. Έζησε στο σπίτι, με τα περίφημο ροζ θρυμματισμένα τούβλα στην πρόσοψη του, από το 1883 μέχρι το θάνατό του, σε ηλικία 86 ετών,  το 1926.   Tο σπίτι και οι κήποι είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν τα λουλούδια είναι σε πλήρη άνθιση. Το επισκέπτονται περίπου 500.000 άτομα κάθε χρόνο. Το Ζιβερνί σήμερα έχει γίνει γνωστό ως τουριστικός προορισμός εξαιτίας των κήπων του Μονέ. O γιός του κληροδότησε το σπίτι και τους κήπους στην Ακαδημία Καλών Τεχνών το 1966 και λειτουργούν σήμερα ως μουσείο.
Οι κήποι του Μονέ αποτελούν  το σημείο εκκίνησης σε μια έκθεση –ορόσημο, στην Royal Academy of Arts, στο Λονδίνο,  που εξετάζει το ρόλο που διαδραμάτισαν οι κήποι στην εξέλιξη της τέχνης από τις αρχές της δεκαετίας του 1860 μέχρι σήμερα.
Ο Μονέ αναμφισβήτητα είναι ο πιο σημαντικός ζωγράφος κήπων στην ιστορία της τέχνης και κάποτε είπε ότι χρωστά τη ζωγραφική του στα λουλούδια.
Παρουσίαση: Άρια Σωκράτους.