από την Λίλιαν Σίμου

 

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη, ένα αστέρι γεννιέται,   με το όνομα Άννα Μαρία Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου, από γονείς που μόλις είχαν μεταναστεύσει την Αμερική.  Στα εννέα της χρόνια ξεκινά με αδελφή της Υακίνθη μαθήματα πιάνου, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τον Ήλιο και τον Ωροσκόπο της στην 9η μοίρα του Τοξότη.

Σε ηλικία 11 ετών έλαβε το πρώτο βραβείο ως «σολίστ» σε διαγωνισμό παιδικών φωνών που είχε διοργανώσει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Υόρκης W.O.R. θέτοντας τις βάσεις για την μελλοντική θεαματική της καριέρα στον ουρανό των αστέρων της τέχνης (Πλούτωνας στις 11 Καρκίνου 55΄). Μοίρες-σταθμοί στον αστρολογικό της χάρτη, μοίρες που σημάδεψαν χρονιές βασικές για την εξέλιξή της. Μία επιτυχία που σκιάζεται σύντομα από κλυδωνισμούς στην οικογένεια, το διαζύγιο των γονιών της, την επιστροφή της μητέρας και των παιδιών στην Ελλάδα στα 14 χρόνια της. Γράφεται στο Εθνικό Ωδείο σε μικρότερη ηλικία από την επιτρεπτή και διδάσκεται από την Elvira de Hidalgo, σημαντική παρουσία στη ζωή της.

maria-callas

Η Μαρία Κάλλας είναι ένας τυπικός Τοξότης, με δυνατότητες να διοχετεύσει την φλόγα της μεθοδικά. Συνδυάζει δύο όμορφες ποιότητες. Έχει τονισμένο το στοιχείο του Τοξότη στον χάρτη της, με τον Δία, τον Ήλιο, τον Ωροσκόπο και τον Ερμή στο ζώδιο αυτό.

Προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από ζωτικότητα, διάθεση για δημιουργική επέκταση, διεύρυνση πνευματική, προσωπική λάμψη που επιβάλλεται άμεσα. Δηλώνει την ικανότητά της να ξεπερνά όρια, σύνορα, περιορισμούς.

Η Μαρία Κάλλας μπορεί να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, ανήκει σε όλον τον κόσμο!

Ο Ποσειδώνας στην ακμή του 9ου οίκου της, της προσδίδει την αίσθηση της φιλοσοφίας ζωής μέσα από την καλλιτεχνική της δραστηριότητα που θα την κάνει γνωστή σε κάθε γωνιά της γης, καθώς δεν υπάρχουν σύνορα για το ταλέντο της. Σε Μεγάλο Τρίγωνο με τον Ερμή (κυβερνήτη του 10ου οίκου, της φήμης και της καριέρας) και τον Χείρωνα στον 4ο οίκο, βρίσκει διέξοδο στην τραυματική εμπειρία της οικογένειας, μέσα από την μουσική και ξεκινά την διαδρομή της. Δύσκολοι συνδυασμοί προς τον τέταρτο οίκο, αυτόν της οικογένειας και της βάσης της ζωής, γίνονται η πυροδότηση για την μουσική της άνθιση.

271014085857_7008

Όταν συναντά τον μεγάλο της έρωτα, τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο  Ήλιος ήταν απέναντι από τον γενέθλιο Ήλιο της και σε σύνοδο με την Μαύρη Σελήνη της. Φέρνει ένα πάθος που την συγκλονίζει και γοητεύεται, έλκεται από μία ανδρική παρουσία, βυθίζοντας τον εαυτό της σε νέες συγκινήσεις. Η γενέθλια Σελήνη δέχεται την επιρροή του διελαύνοντα Δία από σύνοδο. Ο πλούτος της συγκίνησης υπερισχύει του νου και της λογικής (σε τετράγωνο προς τον γενέθλιο Ερμή της και σε τετράγωνο προς την διελαύνουσα Αφροδίτη). Αισθάνεται προφανώς πως βρήκε τον σύντροφο της ζωής της, το ταίρι της, όπου παραδίδεται δίχως αντιστάσεις.

Όταν ο Ωνάσης την εγκαταλείπει για να κάνει ένα γάμο αυτοπροβολής και συμφερόντων, με την Τζάκυ, την απογοήτευσε βαθιά και την οδήγησε στην κατάθλιψη. Η μεγάλη καλλιτέχνης βρίσκεται προδομένη από τον αγαπημένο της. Εκείνη την ημέρα η ψυχή της «σπάει σε κομμάτια».

Ο διελαύνων Ουρανός σχηματίζει σύνοδο με την Σελήνη της, τετράγωνο με την Αφροδίτη της. Διαλύεται συναισθηματικά. Ο Ουρανός είναι σε ακριβή σύνοδο με το μεσοδιάστημα Ήλιου/Πλούτωνα, ανατρέποντας τις ισορροπίες του πεπρωμένου της.  Εισπράττει μία ισχυρή δοκιμασία και δεν μπορεί να την ελέγξει. Η κρίση είναι μεγάλη, καθώς ο Ποσειδώνας σχηματίζει τετράγωνο με τον γενέθλιο Ποσειδώνα και ο Κρόνος σχηματίζει αντίθεση με τον γενέθλιο Κρόνο. Βαθιά η κρίση, βαθύς κι ο πόνος της

i-luriki-tima-tin-maria-kallas

Η Μαρία Κάλλας ήταν μία γυναίκα που αγαπούσε έντονα, αλλά έχανε αυτό που αγαπούσε το ίδιο εύκολα.

Η αδελφή μου ήταν λεπτή, όμορφη και φιλική και η μητέρα μου την προτιμούσε πάντα. Εγώ ήμουν το ασχημόπαπο. Η μητέρα μου δεν μου έδινε σημασία και δεν μου έλεγε ποτέ μια καλή κουβέντα. Για να την κάνω να με προσέξει έπρεπε να τραγουδώ. Ήξερα πως είχα ωραία φωνή και μου έκανε καλό να προκαλώ θαυμασμό όταν τραγουδούσα. Έτσι, το τραγούδι έγινε προοδευτικά το φάρμακο κατά των συμπλεγμάτων μειονεξίας που ένιωθα”λέει σε συνέντευξή της στο περιοδικό “Time”το 1956.

Με την Αφροδίτη σε κρίσιμη μοίρα και σε ζώδιο περιορισμού (0η μοίρα Αιγόκερου), μεθόδευσε και οργάνωσε την ζωή της για να θυσιαστεί στην τέχνη, αλλά όταν αποφάσισε να θυσιάσει την τέχνη για την αγάπη βγήκε χαμένη.

Ίσως γιατί βιώνοντας αυτή την δύσκολη θέση της Αφροδίτης σε ό,τι αγαπούσε παραδινόταν, εγκλωβιζόταν και δεν φρόντιζε να έχει άμυνες ή αυτοπροστασία.

Ο κόσμος όμως την αγάπησε το ίδιο έντονα, την αγαπά και θα την θυμάται, κρατώντας στην καρδιά την ξεχωριστή μελωδική φωνή της, οικεία και απρόσιτη ταυτόχρονα, άξια σεβασμού και κορυφαία!

 

Αναλυτικά τα βήματά της από την άνοδο ως το τέλος της ζωής της, με λεπτομερέστερες αστρολογικές αναφορές, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο “Μαρία Κάλλας”