Η Παναγία με το θείο βρέφος και τους Αγίους Φραγκίσκο και Γεώργιο (ή Ελευθέριο, προστάτη του Τρεβίζο)

περ. 1500-05,

ελαιογραφία, 200 × 152 εκ.,

Καστελφράνκο Βένετο

Τζόρτζο ντα Καστελφράνκο

280px-giorgione_059

Ο Τζόρτζο ντα Καστελφράνκο (Giorgio Barbarelli da Castelfranco, περ. 1478 – 1510), γνωστός περισσότερο με το όνομα Τζορτζόνε(Giorgione) ήταν Ιταλός ζωγράφος της ύστερης αναγέννησης. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του 16ου αιώνα, ιδρυτής της Βενετικής σχολής, καθώς και μια από τις πιο αινιγματικές μορφές στην ιστορία της ζωγραφικής.

Οι πηγές του 16ου αιώνα προσδιορίζουν την ταυτότητά του με βάση την πόλη από την οποία κατάγεται, το Καστελφράνκο Βένετο, όπου και πρέπει να γεννήθηκε γύρω στο 1477-1478. Η κατά προσέγγιση ημερομηνία του θανάτου του συμπεραίνεται από μια ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ της Ιζαμπέλα ντ’ Έστε και του αντιπροσώπου της, από την οποία πληροφορούμαστε ότι το 1510 ο Τζορτζόνε είχε πεθάνει λίγο καιρό πριν. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Τζόρτζο ντα Καστελφράνκο (Τζόρτζι ή Τζορτζό στη βενετσιάνικη διάλεκτο) αναφέρεται με την ονομασία Τζορτζόνε, που φανερώνει όχι μόνο το υψηλό σωματικό του ανάστημα αλλά και το ηθικό. Τα διθυραμβικά σχόλια που από τότε τον ακολουθούσαν αναθεωρούνται βέβαια κάτω από το πρίσμα μιας αυστηρής έρευνας, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δικαίωνε πλήρως τη φήμη του. Ακόμη και αν περιοριστούν στο ελάχιστο τα έργα που του αποδίδονται, παραμένει γεγονός ότι τα έργα αυτά σημάδεψαν ανεξίτηλα τη βενετσιάνικη ζωγραφική, επισφραγίζοντας μια αποφασιστική στροφή προς τον μοντερνισμό.

Η ανασύνθεση του καταλόγου των έργων του αποτελεί αντικείμενο αδιάκοπων συζητήσεων. Τα έργα που του αποδίδονται, κανένα από τα οποία δεν είναι υπογεγραμμένο, υπόκεινται σε συνεχείς επαληθεύσεις ως προς το δημιουργό τους. Η εικονογραφία του αποτελεί επίσης αντικείμενο αναρίθμητων ερμηνειών. Δρώντας για λιγότερο από δέκα χρόνια στο προσκήνιο της ζωγραφικής τέχνης στη Βενετία — διάστημα σύντομο που ωστόσο αποτελεί ανεξάντλητη πηγή για τις έρευνες των μελετητών — και έχοντας τιμηθεί από τους σύγχρονούς του, είναι ένας καλλιτέχνης που στα μάτια των μεταγενέστερων έλαβε γρήγορα θρυλικές διαστάσεις. Σε αυτόν είδαν την ιδιοφυΐα που επιβάλλεται στον κόσμο με τη δύναμη της τέχνης της – μια εμφάνιση αιφνίδια αλλά και εκθαμβωτική, που προοριζόταν να λάμψει αιώνες.

Από την Βικιπέντια

Παρουσίαση : Λίλιαν Σίμου