OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«ΑΛΜΑΝΑΚ»
 
    της Μαριάννας Κάλμπαρη από τον θίασο Εν εξάλλω
 
 Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα)
             για κρατήσεις θέσεων: 210 6453330 
 
                      ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Το έργο «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη, που ανέβηκε με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία από τον θίασο Εν εξάλλω για δύο συνεχόμενες χρονιές στο Studio Μαυρομιχάλη, ολοκληρώνεται την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016.
Τελευταίες παραστάσεις
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 στις 21.00
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 στις 21.00
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016 στις 21.00
Το Αλμανάκ είναι ένα βιβλίο αναμνήσεων. Μια καταγραφή ημερομηνιών που αξίζει να μείνουν στην ιστορία. Τι θα γράφουν για εμάς τα τεύχη του μέλλοντος; Τι θα πρέπει να θυμόμαστε και τι όχι; Στην Ελλάδα που ξημερώνει, ποιές ημερομηνίες αξίζει να φυλάξουμε και ποιές επετείους να γιορτάσουμε; Ποιός είναι ο ρόλος της τέχνης, της μνήμης και της ιστορίας σε μια χώρα όπου χάνονται τα πάντα;
Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Κωσταντής Μπαρμπούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Βασιλοπούλου
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Κοστούμια: Αμαλία Καραμπά
Φωτισμοί: Κωσταντής Μπαρμπούρης
Φωτογραφίες: Γιώργος Μαρινάκης
Βίντεο: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Παίζουν (αλφαβητικά): Μαρία Βασιλοπούλου, Έλενα Γιαννακάκη, Ορέστης Ζακυνθινός, Θάνος Καπρέλης, Γιώργος Λαμπρόπουλος, Βέρα Μακρομαρίδου, Σοφία Σαμαρά, Ιωάννα Τριανταφυλλίδη
Προβολή – Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι «Κάτι Ελλάδες» σε μουσική του Νίκου Μερτζάνου και στίχους του Νίκου Μωραΐτη. Πρώτη εκτέλεση: Δάφνη Λέμπερου.

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 10 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητές – άνεργοι – ατέλειες): 5 ευρώ
Έγραψαν για την παράσταση
·         «Χωρίς τερτίπια, χωρίς «τάχα» μου, χωρίς φιοριτούρες, με λόγο μουσικό και συναισθηματικά φορτισμένο, με υποκριτικό εργαλείο τη γλώσσα και το σώμα-σήμα νοημάτων οι εννέα ηθοποιοί., γυναίκες και άνδρες, υποστηρίζουν ένα ευθύβολο κείμενο και το προτείνουν επιθετικά… Μία ομάδα νέων και ταλαντούχων ηθοποιών και με σκηνοθέτη επίσης έναν πρωτοεμφανιζόμενο οργανωτή ομάδας και ηθοποιό, τον Κωσταντή Μπαρμπούρη, στήνουν μία αξιοσημείωτη αισθητική και ιδεολογική γροθιά στα μούτρα όλων των έκπτωτων θεσμών αυτού του έρμου τόπου… Αυτά τα παιδιά θα πάνε μπροστά…»
Κώστα Γεωργουσόπουλος, Τα Νέα, 10/10/16
·         «Την περασμένη Τρίτη το βράδυ απόλαυσα στο Στούντιο Μαυρομιχάλη ένα μικρό κομψοτέχνημα, ένα μικρό έργο τέχνης που μας συνεπήρε και μας συγκίνησε.. Μια παρέα εξαιρετικά ταλαντούχων παιδιών με θάρρος, τσαγανό και περίσσεια νεανικής ορμής και δημιουργικότητας κατέθεσαν την προσωπική τους σφραγίδα πάνω στην Ελλάδα της κρίσης με όχημα το μοναδικό κείμενο της Μαριάννας Κάλμπαρη και με οδηγό τον σοβαρό, μελετημένο και πολύ ώριμο για το νεαρό της ηλικίας του σκηνοθέτη Κωσταντή Μπαρμπούρη…»
Θεόδωρος Προπατορίδης, All4fun.gr14/02/16
·         « Ο Θίασος Εν Εξάλλω κατάφερε να δημιουργήσει μια ανάλαφρη αφήγηση, ένα Αλμανάκ, ένα διαφορετικό παραμύθι ημερομηνιών και αναμνήσεων, μέσα στο βάρος των σκληρών για την κοινωνία γεγονότων, έτσι που ο θεατής να νιώσει συμμέτοχος αλλά και τρίτο μάτι σε όσα συμβαίνουν στον διπλανό του αλλά και τον ίδιο…»
Νάντια Σουφλή, Artharbour.gr, 14/02/16
 
·         «Έγινε την περασμένη εβδομάδα η επίσημη πρεμιέρα του ΑΛΜΑΝΑΚ, μίας από τις πιο παθιασμένες θεατρικές προτάσεις αυτή τη στιγμή στην Αθήνα που υποστηρίζεται εξαιρετικά και «έξαλλα» από ένα δυναμικό νεανικό θίασο τόσο, που ακόμη και αν έχεις αντιρρήσεις για το έργο, δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις το ταλέντο, την ενέργεια και την αφοσίωση όλων αυτών των παιδιών που θεωρώ βέβαιο ότι θα είναι βασικοί μέτοχοι του θεατρικού μέλλοντος της χώρας…»
Τάσος Δερτιλής, Grandmagazine.gr, 16/02/16
 
·         « Δε φεύγει κανείς ασυγκίνητος κι απροβλημάτιστος από το Studio Μαυρομιχάλη τα Δευτερότριτα. Μπαίνει σκυφτός, κουρασμένος από όλα τα ζόρια της ζωής του και φεύγει δακρυσμένος κι επαναστάτης. Φεύγει αποφασισμένος πως θα διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν. Φεύγει πιστεύοντας πως το Αλμανάκ του μέλλοντος, αυτό που τώρα φτιάχνεται στα δικά του χέρια, δε θα μετρά φτώχεια, πείνα κι αυτοκτονίες, αλλά ζωή. Μόνο ζωή…»
Στεύη Τσούτση, Kallitexnes.gr, 17/02/16
 
·         «Κατά την διάρκεια της παράστασης επικρατεί ένα κλίμα φρεσκάδας και νεότητας, που πηγάζει από την αστείρευτη διάθεση και ενεργητικότητα του θιάσου και ανταποκρίνεται στις σκηνοθετικές απαιτήσεις του έργου. Οι αναμνήσεις, τα ανεκπλήρωτα όνειρα, οι οδυνηρές αναπολήσεις και τα κοινωνικά αδιέξοδα στην εποχή της οικονομικής κρίσης διαμορφώνουν ένα έκρυθμο και συγκινησιακά φορτισμένο παραστασιακό σύμπαν και σχηματίζουν ένα ετερόκλητο μωσαϊκό μνήμης…»
Στέλλα Χαχάλη, Artic.gr, 21/02/16
 
·          «Μια δυνατή, μεστή παράσταση που διαθέτει και συγκίνηση και χιούμορ και σαρκασμό και που είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική όσον αφορά τις πολλαπλές αποχρώσεις μιας «κρίσης» για την οποία όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι κι η οποία μας συντρίβει χωρίς να έχουμε το σθένος και την ψυχική επάρκεια να την αντιμετωπίσουμε Ο σκηνοθέτης έδωσε στην παράσταση, ρυθμό, εντάσεις, ατμόσφαιρες, ανατροπές, δυναμικές αιχμές ενώ ταυτόχρονα δεν κατέφυγε σε εύκολα ευρήματα και σεβάστηκε απόλυτα την δραματουργία αναδεικνύοντας στο έπακρο τα θετικά της στοιχεία κι εξομαλύνοντας τις αδυναμίες της…»
Μαρία Κυριάκη, Episkinis.gr, 26/03/16
 
·         «Μπορεί να συμπυκνωθεί η ελληνική πραγματικότητα, διαχρονικά και αποτελεσματικά, μέσα σε 90 λεπτά; Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και επίκαιρες παραστάσεις της φετινής περιόδου ολοκληρώνει  τον κύκλο της αύριο και ευτυχώς κατάφερα να τη δω και να μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τα καλά λόγια που άκουγα γύρω-γύρω ισχύουν με το παραπάνω! Πραγματικά, σας προτρέπουμε να προλάβετε να δείτε αυτήν την παράσταση και ελπίζουμε να δοθεί η δυνατότητα στους συντελεστές να την επαναλάβουν, καθώς είναι μια δουλειά που πλάθεται από το χρόνο και εξελίσσεται μέσα από τις διαθέσεις του…»
Ντίνα Τζίβελου, Sinwebradio.com, 28/03/16
 
·         «Όλοι τους κατάφεραν να αγγίξουν τις πιο βαθιές και λεπτές χορδές μου! Κατάφεραν να με κάνουν να θυμώσω.. Να γελάσω.. Να σκεφτώ και να προβληματιστώ βαθιά.. Να συγκινηθώ και να μελαγχολήσω.. Μα πάνω απ’όλα κατάφεραν να αναζωπυρώσουν μέσα μου τα ελάχιστα νεκρά ψήγματα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο… Είναι μια παράσταση που κάθε Αθηναίος θεατρόφιλος επιβάλλεται να επισκεφθεί…»
Γιάννης Ζαραμπούκας, Koukidaki.blogspot.gr, 08/10/16
·         «Σα δεμένη ορχήστρα με όργανα καλοκουρδισμένα, «σαν έτοιμοι από καιρό»… Εκείνο που καταφέρνει, σαν επίγευση, το «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη, του Κωσταντή Μπαρμπούρη και της ομάδας «Εν Εξάλλω», είναι να αφυπνίσει χωρίς απελπισία, να αποσπάσει χαμόγελα χωρίς ευκολίες, να προτείνει ένα δρόμο χωρίς κατήχηση. Δύσκολο εγχείρημα, μεγάλη η προσπάθεια, πετυχημένη εκτέλεση…»
Λουκία Σουγιά, Θέατρο.gr, 09/10/16
·         «Ο σκηνοθέτης Κωσταντής Μπαρμπούρης κατάφερε να δέσει πετυχημένα ένα γαϊτανάκι ιστοριών εμπλουτίζοντάς τες με μαύρο υποδόριο χιούμορ για να ελαφρύνει το έργο. Καθοδήγησε εξαιρετικά ένα πολυπληθή θίασο, ο οποίος απέδειξε ότι οι ομάδες και η συλλογική εργασία κάνουν θαύματα όταν θέλουν. Ο θίασος Εν εξάλλω είναι σίγουρα ένας θίασος που έχει πολλά πράγματα να μας δώσει στο μέλλον…»
Περικλής Μπίκος, All4fun.gr, 13/10/16
 
·         «Οι ηθοποιοί του θιάσου «Εν εξάλλω», φαίνεται πως έχουν δουλέψει τόσο πολύ πάνω στις ερμηνείες τους και πως έχουν κάνει πολύ προσεκτική δουλειά, που σχεδόν σε πείθουν πως ο χαρακτήρας που υποδύονται, είναι και ο ίδιος στην πραγματική τους ζωή. Όλες οι ιστορίες περιέχοντας μια δόση χιούμορ, έχουν στόχο να αφυπνίσουν τον θεατή, να τον προβληματίσουν, αλλά και να του επικοινωνήσουν άγνωστες ίσως μέχρι τώρα πτυχές πίσω από τις μεσοτοιχίες…»
Λυδία Αποστολίδου, Cooltouragwgia.weebly.com,  10/10/16
·         «Ο θίασος ‘Εν Εξάλλω» απαρτίζεται από ταλαντούχους και ξεχωριστούς ηθοποιούς, που δουλεύουν ως ομάδα, με την πλήρη σημασία της λέξης. Οι Μαρία Βασιλοπούλου, Έλενα Γιαννακάκη, Ορέστης Ζακυνθινός, Θάνος Καπρέλης, Γιώργος Λαμπρόπουλος, Βέρα Μακρομαρίδου, Σοφία Σαμαρά, Ιωάννα Τριανταφυλλίδη είναι εκεί, με απόλυτο σεβασμό στο κείμενο, συγκινητικοί, ενεργητικοί και πολύ στιβαροί στις ερμηνείες και τα πατήματα τους. Σπάνιο πράγμα η ενέργεια μιας τόσο καλοδουλεμένης ομάδας, και το Αλμανάκ οφείλει την επιτυχία του και στα παιδιά αυτά. Βασικό συστατικό της ομάδας ο Κωσταντής Μπαρμπούρης, που με τη σκηνοθεσία του ανέδειξε το κείμενο, οργάνωσε και έστησε το θίασο, με λιτό τρόπο, με στοιχειώδη μέσα, αποδεικνύοντας ότι η απλότητα, όταν δεν τη φοβάσαι, σε οδηγεί πάντα σωστά…»
Κάτια Σωτηρίου, Mytheatro.gr, 18/10/16
·         «Η σκηνοθεσία του Κωσταντή Μπαρμπούρη, καθώς και οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν απλές και είχαν ως μοναδικό στόχο να αναδείξουν αυτό το υπέροχο κείμενο, χωρίς να καταφεύγουν σε υπερβολές και εντυπωσιασμούς…»
Λεωνίδας Ζέης, Kallitexnes.gr, 19/10/16
 
·         «Υπάρχουν στιγμές που οι ερμηνείες του θιάσου σου προκαλούν σύγχυση, πολύ απλά γιατί ταυτίζεσαι με τους ήρωες. Δεν ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις, να γελάσεις, να θυμώσεις ή να ουρλιάξεις. Σίγουρα θέλεις να ανέβεις στη σκηνή να τους συμπαρασταθείς και να αφανίσεις τους «δήθεν» σωτήρες που κατά καιρούς προσφέρθηκαν να βοηθήσουν εν καιρώ κρίσης. Πραγματικά, όλοι τους είναι εξαιρετικοί…»
Γιάννης Σκαντζός, Artharbour.gr, 19/10/16
 
·          «Άμεσο κείμενο χωρίς ιδιαίτερες φιλοσοφίες, με σκηνοθεσία λιτή και ουσιαστική και ερμηνείες των ηθοποιών απλές και καθαρές…
Μια παράσταση σίγουρα όχι ανάλαφρη, για άτομα σκεπτόμενα και με διάθεση για προβληματισμό και εσωτερική αναζήτηση και γιατί όχι αφύπνιση…»
Ξανθή Πέτρου, Theatromusicbooks.blogspot.gr, 16/11/16