από την Μαρία Πέττα.

Μπορεί να βρισκόμαστε μέσα σε μία ζούγκλα, να αισθανόμαστε παγιδευμένοι από τις περιστάσεις της ζωής όμως το ταξίδι μας συνεχίζεται. Το δικό μας ταξίδι, γιατί ο κάθε άνθρωπος βρίσκεται εδώ για να απολαύσει τη ζωή, να αποκτήσει εμπειρίες, να ζήσει έντονα και ξεχωριστά.

Να πληγωθεί, να κλάψει, να γελάσει, να ερωτευτεί, να πονέσει, να αγαπήσει, να μάθει και μέσα από αυτά να νιώσει την ολοκλήρωση.

Έχουμε σκεφτεί ποτέ, μέσα από όλα αυτά που περνάμε, πως υπάρχει ένας πιο ελεύθερος και διασκεδαστικός τρόπος να ζούμε;

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως δεν είμαστε μόνο καταναλωτές αλλά δημιουργοί! Μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμα και τη ζωή που θα θέλαμε να έχουμε. Μπορούμε! Μέσα από αυτό το ταξίδι που λέγεται ζωή, ο άνθρωπος, μαθαίνει, γίνεται πιο σοφός, πιο ώριμος, πιο έτοιμος να αντιμετωπίσει τα απρόσμενα προβλήματα της ζωής.

Το πώς αντιδρούμε σ’ ένα πρόβλημα είναι το θέμα, γιατί ο καθένας αντιδρά με τον δικό του τρόπο, κάποιοι χάνονται μέσα σ’ αυτό και άλλοι μαθαίνουν απ’ αυτό και γίνονται πιο δυνατοί. Ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να διακρίνει την ευλογία μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις ή προβλήματα και αντί αυτού, βουλιάζει μέσα σ αυτά.

Ο καθένας ξεχωριστά ζει τις δικές του δυσκολίες, τα δικά του προβλήματα. Γύρω μου βλέπω συχνά πια, ανθρώπους που βυθίζονται όλο και πιο πολύ στην κατάθλιψη. Ανθρώπους παραιτημένους. Τίποτα πια δεν γίνεται με όρεξη. Δεν μπορούν να απολαύσουν τίποτα ούτε καν τις αμαρτίες τους. Ζουν περιμένοντας να αλλάξουν τα πράγματα. Μόνη παρηγοριά είναι πως υπάρχουν και χειρότερα.

Όμως ΟΧΙ! Δεν πρέπει να το δεχόμαστε αυτό! Κανείς δεν πρέπει να το δέχεται! Πάντα θα υπάρχουν τα χειρότερα, όμως αντί να περιμένουμε τα πράγματα να αλλάξουν πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε να τα αλλάξουμε μόνοι μας.

Ο καθένας ξεχωριστά, για τον εαυτό του και την οικογένεια του. Αν ο καθένας από εμάς κάνει το ίδιο, μαντέψτε τι θα γίνει! Επαναστάτησε, για σένα και είναι σαν να επαναστατείς για όλο τον κόσμο! Γίνε εσύ το παράδειγμα. Βγες από το σύστημα, δεν ανήκεις πουθενά, είσαι ελεύθερος και έχεις την ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις, φτάνει να εξυπηρετεί το καλό! Πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως είσαι ο μόνος δεσμοφύλακας που υπάρχει στη ζωή σου. Όταν νιώσεις ελεύθερος η ελευθερία ακολουθεί. Οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου είναι κατόπιν δικής σου επιλογής.

Ζήσε! Ζήσε όσο πιο όμορφα μπορείς, δείξε τον τρόπο στα παιδιά σου! Μην τα αφήνεις να πιστεύουν πως ζουν στο έλεος των άλλων, στο έλεος ενός συστήματος. Είναι κι αυτά ελεύθερα όπως κι εσύ!

Ζήσε! Ψάξε να βρεις το παιδί μέσα σου. Πόσος καιρός πάει από τότε που έχεις να νιώσεις ενθουσιασμό! Ενθουσιάσου! Γύρω σου συμβαίνουν όμορφα πράγματα, συμβαίνουν γιατί εσύ τα έκανες να συμβούν.

Γέλα! Το γέλιο είναι πηγή ζωής! Γιατί ξέχασες να γελάς; Ξέρεις πόση αξία έχει το γέλιο; Σε κάνει να αισθάνεσαι παιδί κι ένα παιδί είναι αυθεντικό. Γίνε αυθεντικός! Νιώσε πάλι παιδί και νιώσε τη χαρά του να είσαι παιδί. Η χαρά δίνει δύναμη! Γιατί τη στερείς από τον εαυτό σου, από το παιδί σου;

Ίσως είναι η στιγμή να αφυπνίσεις το παιδί που κοιμάται μέσα σου! Νιώσε πως είσαι ζωντανός, γιατί είσαι! Υπάρχει μια απίστευτη δύναμη μέσα σε κάθε άνθρωπο. Μπορεί να στέκεται όρθιος έστω κι αν όλα γύρω του κλυδωνίζονται! Σταμάτα να δημιουργείς ένα ψεύτικο τοίχος γύρω σου. Σταμάτα να περιμένεις και πάρε τη ζωή σου στα δικά σου χέρια! Μην εξαρτάσαι από κανέναν κι από τίποτα!

Κοίτα ποιοι έχουν απομείνει δίπλα σου. Μήπως είσαι μόνος; Ξέρεις γιατί; Επειδή οι άνθρωποι ακολουθούν ανθρώπους που γελάνε, ενθουσιώδης, αισιόδοξους! Αυτούς έχουν ανάγκη, το ίδιο κι εσύ! Η μιζέρια, η κατάθλιψη και η μουρμούρα πρέπει να φύγουν από τη ζωή σου. Αυτό που χρειάζεσαι τώρα είναι ζωντάνια στη ζωή σου! Ζήσε όσο πιο όμορφα μπορείς!

Γέλασε! Το αυθόρμητο γέλιο είναι σημάδι καλού ανθρώπου. Αν έχεις την δυνατότητα να βρίσκεσαι κοντά σε μωρά, άρπαξε την ευκαιρία και παίξε, γέλασε μαζί τους, απορρόφησε την ακτινοβολία τους. Τα μικρά παιδιά δίνουν δύναμη, αγάπη και γέλιο σε όποιον μοιράζετε τη χαρά τους. Μην κρατιέσαι. Αφέσου ελεύθερα στο γέλιο.

Και να θυμάσαι το γέλιο είναι εργαλείο επιβίωσης, κρατά τις σχέσεις συναρπαστικές και αναπτυσσόμενες. Ζήσε τη ζωή που ονειρεύεσαι, μπορείς!

Σταμάτα να ανακυκλώνεις το πρόβλημα και βγες απ’ αυτό. Μπορείς να αποδράσεις από τη ζούγκλα, η πόρτα είναι ανοιχτή, δεν το βλέπεις; Μάθε να απολαμβάνεις κάθε τι που κάνεις στη ζωή σου και σταμάτα να λειτουργείς μηχανικά.

Το ταξίδι σου δεν τέλειωσε ακόμα! Το ταξίδι τώρα αρχίζει, απόλαυσε το!