από την Λίλιαν Σίμου

Στις 9 Ιανουαρίου γεννήθηκε η σημαντική συγγραφέας, φιλόσοφος, διανοούμενη και σύντροφος του υπαρξιστή Ζαν Πολ Σαρτρ, Σιμόν Ντε Μποβουάρ.

Το έργο της μακρύ και ενδιαφέρον, σημαντική παρουσία στην Δυτική Ευρώπη και όχι μόνο.

Το γνωστότερο βιβλίο της υπήρξε «Το Δεύτερο Φύλο», μια φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών.

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Η Μποβουάρ γεννήθηκε με τον Ήλιο  στον Αιγόκερω, τη Σελήνη στην τελευταία μοίρα του ζωδιακού και τον ωροσκόπο στον Σκορπιό.

 Ο συνδυασμός δηλώνει μία δυναμική παρουσία εσωτερικά και εξωτερικά, με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ψυχισμό, διαισθητικό και ευπρόσβλητο. Σίγουρα αυτό την έφερε κάποιες φορές σε δυσχερή θέση, αφού ως προσωπικότητα ήταν σθεναρή και ανθεκτική, αξιόπιστη και πεισματάρα, αλλά ως ψυχή είχε πολλές ευαισθησίες και διαισθητική αντίληψη που την τραυμάτιζε.

Η Σελήνη, εκτός του ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερη ζωδιακή μοίρα, την τελευταία των Ιχθύων, μία από τις ιδιαίτερα πνευματικές μοίρες, είναι σε σύνοδο με τον Άρη. Ο Άρης αντιπροσωπεύει το αρσενικό στοιχείο, την αρσενική ορμή, την δύναμη δράσης για κατάκτηση και εξουσία.

Κυβερνά τον ωροσκόπο της και διαπιστώνουμε πως ο ερωτικός σύντροφος παρουσιάζεται ως νευρωτικός, εγωιστής, ματαιόδοξος, ανυποχώρητος. Ίσως κάποιες μνήμες της παιδικής της ηλικίας, που επιβεβαιώνονται και από τον Χείρωνα, έκαναν την προσωπικότητά της να τολμά να αντιστέκεται στη διαμάχη των δύο φύλων, κάτι που είχε σαν εικόνα ή παράδειγμα από την τρυφερή ηλικία.

Στην ουσία υπάρχει η τριπλή σύνοδος Κρόνου, Άρη, Σελήνης στο τέλος του ζωδιακού, σε τετράγωνο προς τον Πλούτωνα. Επομένως η αίσθηση της ανδρικής κυριαρχίας και εξουσίας την πληγώνει και μπορεί να την κάνει να έχει μνήμες έλλειψης αυτοκυριαρχίας, έντασης, αντιπαραθέσεων. Καθώς όμως ο σχηματισμός αυτός κάνει τρίγωνο με τον ωροσκόπο της, αντί να την καταβάλει, την ενδυναμώνει και μορφοποιεί τον χαρακτήρα της.

Η Σελήνη φέρνει στο φως το ιδανικό, για μία θηλυκή παρουσία δυναμική, αποφασιστική, αντιδραστική, επομένως είναι εύκολο να ψάξει μία ανάλογη ιδεολογία. Η ιδεολογία αυτή οδηγείται προς το φεμινιστικό κίνημα, που υπογραμμίζεται από το δεύτερο θηλυκό της στοιχείο, την Αφροδίτη.Η Αφροδίτη είναι στον επαναστατικό Υδροχόο, ανένταχτη και ασυμβίβαστη, σε σύνοδο με τον Χείρωνα, αντίθεση προς τον Δία. Ο έρωτας μπορεί να είναι ασυνήθιστη εμπειρία, με δυνατή έλξη, αλλά και όρια ελευθερίας, κάτι που όντως είχε η μακροχρόνια σχέση με τον Σαρτρ.

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-2

 

Οι απόψεις της αντανακλώνται στην γραφή της (3ος οίκος) και περνούν μία ευρύτερη ιδεολογία, ανεξάρτητης θηλυκότητας, που ταιριάζει στον φεμινισμό (Υδροχόος). Έχουν αποδοχή, θεωρούνται πρωτοπόρες και αφήνουν το στίγμα τους. Διδάσκει με τον τρόπο της και παραδειγματίζει, διδάσκει (Χείρωνας) την ευρύτερη αγάπη κι όχι την προσωπική και εγωιστική εξάρτηση της αγάπης (αντίθεση με τον Δία στον Λέοντα).

Η Ήρα, αστεροειδής που συμβάλλει στην παραδοσιακή μορφή της δέσμευσης, είναι στον Τοξότη, και σε ακριβές τετράγωνο προς τον Κρόνο. Αυτή η λεπτομέρεια υπογραμμίζει πως δεν θα μπορούσε να ζει κάτω από το καθεστώς της ανδρικής υπεροχής ή πίεσης, σαν φιλοσοφία ζωής.

Σίγουρα είναι μια προσωπικότητα ιδιαίτερα χαρισματική και θα μπορούσαμε να κάνουμε ευρεία αναφορά, αλλά η παρούσα ανάλυση στέκεται ιδιαίτερα στο θηλυκό στοιχείο και πώς διαμόρφωσε την σκέψη και την δομή της.

Σίγουρα το έργο της είναι ένα αξιόλογο κληροδότημα που δεν αναλύεται σε λίγες γραμμές…