“Η Γέννηση της Αφροδίτης” είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Sandro Botticelli. Συμβολίζει την άφιξη της Αφροδίτης στη γη και εδώ την βλέπουμε όρθια σε ένα κοχύλι να προσεγγίζει την ακτή.

Η Αφροδίτη στην ελληνική μυθολογία  αντιπροσωπεύει την ομορφιά και τον έρωτα. Είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε μια διαφορετική εικόνα στο μυαλό μας από αυτήν που ήδη έχει καθιερωθεί. Η κομψότητα που αναδεικνύει η στάση του σώματός της και οι καμπυλωτές γραμμές του κορμιού της αποτελούν το σήμα κατατεθέν της τέχνης του Botticelli.

Στον πίνακα παρατηρούμε ότι η Θεά Αφροδίτη έρχεται στη γη, ωθούμενη από την αναπνοή της ανδρικής φιγούρας στα αριστερά  που αντιπροσωπεύει τον απαλό αέρα της Άνοιξης. Η ανδρική αυτή φιγούρα μεταφέρει στα χέρια την Άνοιξη.

Η γυναικεία φιγούρα στα αριστερά είναι η Φλόρα, η Θεά των λουλουδιών.

O Botticelli μας βοηθά να κατανοήσουμε τη δύναμη της ομορφιάς και του έρωτα ως τις γενεσιουργούς δυνάμεις της ζωής.

Η Άνοιξη φέρνει ζωή στη φύση. Η Ζωγραφική του Botticelli έχει πολύ διαφορετική ερμηνεία από αυτήν που συναντάμε σε άλλα έργα τέχνης. Ο καλλιτέχνης μετουσιώνει την πραγματικότητα σε κάτι καινούριο. Η ανατομία της γυναικείας φιγούρας όπως αποδίδεται εδώ αντιπροσωπεύει την ομορφιά και τον έρωτα, τα δύο μεγαλύτερα δώρα που μας προσφέρει η ζωή.

 

Παραουσίαση: Άρια Σωκράτους.