“Η Διδώ” είναι ένα σπουδαίο έργο τέχνης του ζωγράφου της Αναγέννησης Andrea Madegna. Στην ελληνική μυθολογία η Διδώ ήταν πριγκίπισσα της Τύρου που πήγε στη Βόρεια Αφρική και ίδρυσε την Καρχηδόνα και μια από τις ηρωίδες στην Αινειάδα του Ρωμαίου ποιητή Βιργιλίου, ενός από τα πιο σημαντικά έργα της Ιστορίας της Λογοτεχνίας. Στο έπος αυτό, η Διδώ ερωτεύεται τον Αινεία, ο οποίος πρέπει να φύγει προκειμένου να ολοκληρώσει τον στόχο της αποστολής του, να ιδρύσει το κράτος της Ρώμης. Η αποχώρησή του προκαλεί την αυτοκτονία της.

Οι αιτίες της έμπνευσης του Andrea Madegna για το έργο αυτό ήταν η ποιητική και δραματουργική δυναμική του έπους και οι καταβολές που το έπος αυτό έχει από την αρχαιότητα.

O Andrea Madegna είναι ένας από τους πιο σχολαστικούς ζωγράφους της Αναγέννησης, ο οποίος φημίζεται για την πιστή αφοσίωση του στα κείμενα και στα έργα της αρχαιότητας.

Υπήρξε φίλος ενός από τους κύριους μελετητές των θεμάτων της αρχαιότητας και ο ίδιος υπήρξε μελετητής και ερευνητής των ερειπίων της Ρωμαικής αυτοκρατορίας τα οποία διασώθηκαν.

Στο έργο αυτό ο καλλιτέχνης απεικόνισε την Διδώ τη στιγμή που προετοιμάζεται για την αυτοκτονία της. Το σπαθί που κρατά στο δεξί της χέρι, θα το χρησιμοποιήσει για να θέσει τέρμα στη ζωή της.

Ο πίνακας αυτός είναι μοναδικός και διακρίνεται για την ακρίβεια των γραμμών και τον καθορισμό της  φόρμας, που είναι χαρακτηριστικά της τέχνης του Madegna.

Η στάση του σώματος της Διδούς παραπέμπει σε ελληνικά και Ρωμαικά αγάλματα. Την προσοχή κερδίζουν το χρώμα του πίνακα, που είναι ένα μίγμα πορτοκαλί χρώματος και κίτρινου. Το χρώμα αυτό ήταν χαρακτηριστικό της εποχής και χρησιμοποιούνταν με στόχο να μιμηθούν τα ρωμαικά ανάγλυφα.

Παρουσίαση: Άρια Σωκράτους.