από την Μαρία Πέττα.

Αναμφίβολα το ταξίδι της ζωής μας είναι μια συνεχής αναζήτηση. Σκοπός είναι να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή στο έπακρο αλλά ταυτόχρονα να μαθαίνουμε μέσα από λάθη, εμπειρίες, αποτυχίες ή επιτυχίες και φυσικά απ’ τις συμπεριφορές των ανθρώπων που κατά καιρούς μας δίνουν τα σοφότερα μαθήματα ζωής.

Ας μην κολλάμε όμως στα περασμένα.

Η ζωή προχωράει για να μένουμε στάσιμοι προσπαθώντας να αναλύσουμε δεδομένα, καταστάσεις ή ανθρώπινες συμπεριφορές.

Λένε πως ο χρόνος είναι χρήμα, μόνο που ο χρόνος έχει μεγαλύτερη αξία από το χρήμα.

Αν σπαταλούμε χρήματα έχουμε πάντα τη δυνατότητα να τα επανακτήσουμε. Αν όμως σπαταλάμε χρόνο, έχει χαθεί για πάντα. Κάθε λεπτό του χρόνου που περνάει είναι πολύτιμο. Δεν γυρίζει πίσω.

Το χρήμα είναι για να απολαμβάνουμε καλύτερα τον χρόνο μας. Μας εξυπηρετεί σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής μας.

Αρκετοί θα ήθελαν να είναι πλούσιοι και να έχουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Τι κάνουν όμως γι’ αυτό;

Απλά αρκούνται στο να πιστεύουν είτε συνειδητά είτε όχι, πως το χρήμα είναι η πηγή όλων των κακών.

Πως αν ποτέ γίνουν πλούσιοι θα διαφθαρούν και θα χάσουν τις ηθικές τους αξίες. Φοβούνται πως θα γίνουν άκαρδοι και υπερόπτες. Φοβούνται ακόμα πως θα έχουν φορολογικά προβλήματα και αρκούνται στο να υπηρετούν το χρήμα χωρίς να σκέφτονται πως το χρήμα είναι αυτό που πρέπει να τους υπηρετεί.

Δουλεύουν έναν ολόκληρο χρόνο μόνο και μόνο για να πληρώνουν υποχρεώσεις. Για τον εαυτό τους απομένουν ελάχιστα ως καθόλου χρήματα.

Οι πληροφορίες που έχουν αποθηκευτεί στον εγκέφαλο μας κατά την περίοδο της ζωής μας είναι πάρα πολλές.

Το κακό είναι πως το πληκτρολόγιο της ζωής μας, δεν το έχουμε στην κατοχή μας από την πρώτη στιγμή που γεννιόμαστε. Σκεφτείτε πόσα χέρια έχει αλλάξει αυτό το πληκτρολόγιο και πόσα άχρηστα πράγματα έχουν αποθηκευτεί στην μνήμη μας.

Ο τρόπος σκέψης μας, ο τρόπος αντίδρασης ή αδράνειας, η σύνδεση με τη χαρά ή τον πόνο και γενικά ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις που έρχονται στη ζωή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον παλιό μας προγραμματισμό.

Ξεκινώντας από τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, τους δασκάλους, τους καθηγητές μοιάζει με μια ατέλειωτη λίστα ανθρώπων που μας επηρέασαν και μας επηρεάζουν ακόμα έστω κι αν δεν υπάρχουν πια στη ζωή μας, γιατί πολύ απλά όλες οι πληροφορίες που μας έδωσαν έχουν αποθηκευτεί στο υποσυνείδητο μας.

Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να διαγράψουμε όλες αυτές τις άχρηστες πληροφορίες;

Μπορούμε, φτάνει να φτιάξουμε ένα νέο πλάνο στη ζωή μας. Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με θετικό τρόπο.

Αν θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι πρέπει να το σκεφτόμαστε και να αισθανόμαστε πλούσιοι, να παραδεχτούμε πως το χρήμα δεν θα αλλάξει τον ηθικό μας πυρήνα

. Έπειτα, έρχεται ο στόχος που θα θέσουμε και θα κάνουμε τα πάντα μέχρι να τον πετύχουμε. Το κυριότερο συστατικό της επιτυχίας είναι ότι δεν τα παρατάμε ποτέ, ό,τι κι αν συμβεί. Ακόμα και αν έρθει η στιγμή που αυτό θα μας κουράσει. Όσα περισσότερα εμπόδια βρούμε στον δρόμο μας τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η επιτυχία μας! Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά τον χρόνο μας.

Το «δεν έχω χρόνο» είναι η δικαιολογία των αποτυχημένων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει στη διάθεση του περισσότερο από εικοσιτέσσερις ώρες!

Μπορείς να βάλεις προτεραιότητες αν η δικαιολογία είναι οι υποχρεώσεις.

Αν πάλι η ζωή σου περιστρέφεται γύρω από άλλους, τότε να θυμάσαι τα λόγια του Γάλλου διανοούμενου Ζακ Αταλί , «Ο εγωισμός της υποκρισίας ότι ζεις για τους άλλους, κανένας δεν έχει ανάγκη να ζεις γι’ αυτόν».

Ποια πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας; Τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε το αύριο;

Αν δεν ήμαστε ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση τότε σίγουρα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας αλλά και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας. Να θέσουμε προτεραιότητες και σίγουρα πρέπει να θέσουμε στόχους.

Ας μάθουμε να χρησιμοποιούμε το χρόνο μας με σοφία.

Ο χρόνος δεν αλλάζει, είναι κάτι το συνεχές, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το χρόνο μας. Σκέψου λίγο, τι είναι αυτό που ελπίζεις; Τι είναι αυτό που προσδοκάς στη ζωή σου;

Ποια αλλαγή περιμένεις να έρθει αύριο, αν σήμερα κάνεις τα ίδια πράγματα και σκέφτεσαι με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόσουν χτες;

Δεν είναι ουτοπικό να περιμένεις κάτι διαφορετικό κάνοντας συνέχεια τα ίδια πράγματα; Θαύματα γίνονται αλλά χρειάζεται προσπάθεια, στόχος, όραμα, συνεισφορά.

Τίποτα εξώκοσμο, καμιά θεϊκή παρέμβαση δεν μπορεί να αλλάξει τη δική σου ζωή. Καμιά ανώτερη δύναμη δεν θα παρέμβει και δεν θα δώσει άλλη τροπή στα γεγονότα της ζωής σου.

Μόνο εσύ μπορείς να την αλλάξεις. Η ουτοπία σε ένα πράγμα βασίζεται, στο ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν το πιστεύεις.

Η ουτοπία μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν είσαι αρκετά τρελός για να το πιστέψεις, να προσπαθείς ασταμάτητα και να κοιτάς κατάματα τον στόχο σου.