Ο Rogier Van de Weyden γεννήθηκε στην πόλη Τουρναί του Βελγίου. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χρυσοχόος δημιουργώντας κοσμήματα κι εργάστηκε τόσο στην πόλη καταγωγής του όσο και στις Βρυξέλλες. Ήταν ο σημαντικότερος ζωγράφος της εποχής του μετά τον Van Eyck και δημιούργησε τα πιο σημαντικά του έργα από το 1430 μέχρι το 1460. Μέσα από τα έργα του, κυρίως με θρησκευτικά θέματα, διαφαίνεται ότι είχε και γνώσεις γλυπτικής. Σε σχέση με τονVan Eyck  , από τον οποίο επηρεάστηκε, ήταν ακόμη πιο δραματικός, σχεδόν τραγικός, γεγονός που αποτυπώνεται στους πίνακές του, που έχουν έντονα θρησκευτικό χαρακτήρα.

Το έργο του “Η αποκαθήλωση”, το οποίο ολοκλήρωσε το 1435, έχει διαστάσεις 220χ260 cm και οι φιγούρες έχουν ρεαλιστικό, φυσικό μέγεθος. Ο πίνακας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Μουσείου Πράδο στη Μαδρίτη.

Η «Αποκαθήλωση»  φιλοτεχνήθηκε κατά παραγγελία για ένα παρεκκλήσι και  το σπουδαιότερο έργο του Van de Weyden. Πρόκειται για ένα μνημειακό έργο, που αναπαριστά τη δραματική σκηνή της αποκαθήλωσης του Χριστού από τον Σταυρό. Είναι ο κεντρικός πίνακας ενός τριπτύχου, αλλά συνθετικά είναι μάλλον αυτόνομο. Απεικονίζονται δέκα πρόσωπα που καταλαμβάνουν πλήρως τον χώρο. Είναι η στιγμή που το σώμα του Χριστού έχει αποκαθηλωθεί από τον Σταυρό, πριν ακριβώς το ακουμπήσουν κάτω. Ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία κρατά τον Χριστό από τα χέρια, ενώ ο Νικόδημος* του κρατά τα πόδια. Αριστερά η Παναγία, η μητέρα του Χριστού, έχει λιποθυμήσει. Τη συγκρατούν ο Ιωάννης, ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού, και μια άλλη γυναίκα. Στην άκρη δεξιά βρίσκεται η Μαγδαληνή, έτοιμη να καταρρεύσει κι αυτή. Η σκηνή διαδραματίζεται στον λόφο του Γολγοθά, ο οποίος απεικονίζεται μόνο σαν μια στενή λωρίδα γης μπροστά στα πόδια των προσώπων, με λίγα φυτά, ένα ανθρώπινο κρανίο και τα ανθρώπινα οστά, σύμβολα θανάτου. Ο χώρος δεν είναι ρεαλιστικός. Αντίθετα είναι πολύ μικρός και στενός. Πίσω έχουμε ένα χρυσό φόντο, κάτι συνηθισμένο στη βυζαντινή αγιογραφία.

Η φιγούρα του Χριστού και η φιγούρα της Παναγίας τοποθετούνται στο έργο με παρόμοιο τρόπο και μοιάζει η μία να είναι αντανάκλαση της άλλης. Η προσέγγιση του δεξιού χεριού του Ιησού με το αριστερό χέρι της Παναγίας δείχνει το σύνδεσμο που έχουν μεταξύ τους.

Ο καλλιτέχνης προσπαθεί να αποδώσει τον πόνο των δύο φιγούρων ως ένα ενιαίο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως 120 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του, αγοράστηκε από τη Βασίλισσα Μαρία της Ουγγαρίας, η οποία στη συνέχεια τον μετέφερε στην Ισπανία.

Η ικανότητα του Van de Weyden να αναπαράγει ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια στα έργα του είναι εντυπωσιακή και αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της Φλαμανδικής τέχνης του 15ου αιώνα.

Παρουσίαση: Άρια Σωκράτους