Του Φώτη Καλιαμπάκου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οπως βλέπουμε και στην Αθήνα με το νεότευκτο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ένα μεγάλων διαστάσεων κοινωφελές έργο μπορεί να προσφέρει πολλά σε μία πόλη, όχι μόνο από την καθαρά οικονομική και χρηστική του πλευρά, αλλά γενικότερα, αλλάζοντας την αύρα και δημιουργώντας ενδιαφέρον για την πόλη.

Ενα αντίστοιχα μεγάλο και εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα εγκαινιάζεται αυτές τις ημέρες με μια σειρά εκδηλώσεων στο Αμβούργο της Γερμανίας. Πρόκειται για τη Φιλαρμονική στον ποταμό Ελβα: «Elbphilarmonie», ένα τεραστίων διαστάσεων κτίριο, το οποίο δεσπόζει από τη στιγμή που πήρε την τελική του μορφή του ιστορικού λιμανιού, όχι μακριά από τις εκβολές του ποταμού Ελβα που διασχίζοντας μεγάλο κομμάτι της Κεντρικής Ευρώπης εκβάλει στην περιοχή του Αμβούργου στη Βόρεια θάλασσα.

Η πόλη του Αμβούργου με μια πλούσια ιστορία πολλών αιώνων απολάμβανε λόγω της σπουδαιότητας του λιμανιού της για το παγκόσμιο εμπόριο ένα είδος αυτονομίας για πολλούς αιώνες και αυτή η ευημερία είχε και πολιτιστικό αντίκτυπο με πολλές προσωπικότητες των γερμανικών γραμμάτων και τεχνών, είτε να κατάγονται είτε να έχουν περάσει μέρος της ζωής τους στην πόλη, η οποία ακόμα και σήμερα θεωρείται, μαζί με το Βερολίνο, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες για να ζει κανείς.

Το τεράστιο κτίριο θα έχει πολλαπλές λειτουργίες, κατοικίες, ξενοδοχεία και δύο ακόμα αίθουσες συναυλιών και ηχογραφήσεων που θα συμπληρώνουν την κύρια. Στο κτίριο θα μετακομίσει και θα το χρησιμοποιεί ως έδρα της η Ορχήστρα της Βόρειας Γερμανικής Ραδιοφωνίας η οποία θα προσθέσει και το όνομα «Elbphilarmonie» στο σημερινό όνομά της (NDR).

Photo Credit Thies Raetzke/Elbphilharmonie

«Εδώ ο χρόνος γίνεται τόπος»

Με αυτή την ορχήστρα με τη σύμπραξη σημαντικών τραγουδιστών και τη χορωδία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας το βράδυ της Τετάρτης εγκαινιάστηκε το κτίριο στην πρώτη από μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων για τα εγκαίνια. Τα εισιτήρια για την πρώτη συναυλία διανεμήθηκαν δωρεάν με κλήρωση, ενώ τα εισιτήρια για την επανάληψη του προγράμματος της Πέμπτης εξαντλήθηκαν.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε σημαντικά έργα της κλασσικής μουσικής από Γερμανούς συνθέτες με τίτλο μια ταιριαστή «μεταφυσική» φράση από την τελευταία όπερα του Βάγκνερ «Πάρσιφαλ»: «Εδώ ο χρόνος γίνεται τόπος» (Zum Raum wird hier die Zeit).

Έργο των αρχιτεκτόνων Jacques Herzog, Pierre de Meuron και Ascan Mergenthaler το εντυπωσιακό νέο κτίριο της Φιλαρμονικής του Έλβα στο Αμβούργο. Photo Credit Maxim Schulz/Elbphilharmonie.

Η ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μουσικού διευθυντή της Thomas Hengelbrock έχει ήδη πραγματοποιήσει και την πρώτη ηχογράφησή της στη μεγάλη αίθουσα, η οποία εκδόθηκε επίσης ταυτόχρονα με τα εγκαίνια, την Τρίτη και Τέταρτη συμφωνία του σπουδαιότερου συνθέτη που κατάγεται από την πόλη, του Γιοχάνες Μπραμς.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 13 του μηνός τη σκυτάλη θα πάρει η άλλη ορχήστρα της πόλης η Φιλαρμονική του Αμβούργου η οποία υπό τη διεύθυνση του Kent Nagano θα παρουσιάσει την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Αρχή» (Arche) του Γερμανού συνθέτη Jorg Widmann, ο οποίος έγραψε ειδικά για την περίσταση ένα «Ορατόριο για ορχήστρα, σολίστες και χορωδία» με σκοπό και να εξερευνήσει την ακουστική της καινούριας αίθουσας.

Στη συναυλία θα συμμετέχει και η διακεκριμένη σοπράνο, κατ’ επιλογήν Αθηναία, Μαρλίς Πέτερσεν.

Υπεύθυνος για την ακουστική της μεγάλης αίθουσας συναυλιών του κτιρίου ο Yasuhisa Toyota. Photo Credit Michael Zapf/Elbphilharmonie.

Στις εναρκτήριες συναυλίες θα συμμετάσχει το Σαββατοκύριακο με δύο εμφανίσεις και μία από τις σπουδαιότερες ορχήστρες των ΗΠΑ, η Συμφωνική του Σικάγο υπό τον Ιταλό αρχιμουσικό Ρικάρντο Μούτι, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής της περιοδείας. Αργότερα, η περιοδεία του θα συνεχιστεί στη Βιέννη και στο Μιλάνο, όπου ο χαρισματικός Ιταλός θα επιστρέψει μετά από καιρό μια και είχαν υπάρξει κάποια προβλήματα, στην αγαπημένη του Σκάλα, της οποίας υπήρξε επί δεκαετίες μουσικός διευθυντής.

Στο Αμβούργο τη σκυτάλη των εξεχουσών επισκεπτών για τα εγκαίνια του νέου κτιρίου θα πάρει η Φιλαρμονική της Βιέννης υπό τον Semyon Bychkov, λίγες ημέρες πριν ο τελευταίος έρθει στη Νέα Υόρκη για να ηγηθεί του κύκλου Τσαϊκόφσκι της Φιλαρμονικής.

Καλύτερος μουσικός για το 2017 ο Λεωνίδας Καβάκος

Αρκετά βορειοτέρα και ανατολικότερα από το Αμβούργο που βρίσκεται σχετικά κοντά στα σύνορα της Γερμανίας με τη Δανία και στην πρωτεύουσα της δεύτερης, την Κοπεγχάγη, επρόκειτο να απονεμηθεί το βράδυ της Πέμπτης το βράδυ στον Λεωνίδα Καβάκο το μουσικό βραβείο «Leonie Sonning», με τον Ελληνα σολίστα σε έναν μουσικό μαραθώνιο να ερμηνεύει σε μία συναυλία συνολικά τρία Κοντσέρτα για Βιολί και ορχήστρα των Μπαχ, Μπεργκ και Μπραμς.

Θα επανέλθουμε στην απονομή του βραβείου στον Ελληνα καλλιτέχνη, ο οποίος επίσης αμέσως μετά θα έρθει στη Νέα Υόρκη, όπου είναι Artist in Residence της Φιλαρμονικής.

https://www.ekirikas.com/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b1%ce%bc%cf%8c-%ce%b5%ce%bb%ce%b2%ce%b1/