Από την Λίλιαν Σίμου

 

Μετά από την εμπειρία της συνειδητοποίησης της ύπαρξης, έρχεται η στιγμή να αναπτύξουμε την επαφή και την επικοινωνία με τους άλλους, γύρω μας. Στην φάση αυτή της ζωής, θα κινηθούμε πλέον με γνώμονα να μοιραστούμε τη γνώση, την άποψη, τις χαρές και τις λύπες, την προσπάθεια της καθημερινότητας… με κάποιον άλλο.

Είναι το σημείο όπου το «Εγώ», προεκτείνεται στο «Εμείς».. Είναι το σημείο όπου προσπαθούμε να στήσουμε γέφυρες επικοινωνίας με τους άλλους.

Ένα πεδίο δοκιμασίας και τριβής, καθώς το Εγώ, απόλυτα αποδεκτό όπως κι αν το αντιλαμβανόμαστε, είναι οικείο σε μας.

Όμως, θέλουμε να φανούμε, να συμβαδίσουμε ή να συνεργαστούμε με κάποιον άλλο εκτός από τον εαυτό μας. Και τότε, αρχίζουμε να μαθαίνουμε την κοινωνικοποίηση, την ομαδικότητα, την συνύπαρξη!

Κανόνες συμπεριφοράς, ήθη κι έθιμα, ετικέτες που περιγράφουν την οπτική μας, θα παίξουν ρόλο σ’ αυτά τα πρώτα βήματα της κοινωνικής επαφής.

Ο μαγνητισμός που ασκούμε στους άλλους και εκείνοι σε μας, διαμορφώνουν την εκτίμηση της αισθητικής που έχουμε.

Οι σχέσεις πρέπει να βρουν ισορροπία, ανάμεσα στις διαφορές και τις αντιθέσεις.

Η ευγένεια, η ποιότητα, η διπλωματική προσέγγιση, είναι κάποια από τα προσόντα της επικοινωνίας.

Πτυχές του ψυχισμού μας προβάλλονται στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Μπορεί να είναι συνεργάτης, συνοδοιπόρος καρδιάς (σχέση), μία σημαντική συνάντηση.

Στόχος: οι διαπροσωπικές σχέσεις, λειτουργικές ή μη, να φέρουν μία ένωση. Η ένωση πρέπει να έχει ποιότητα ή κοινά ενδιαφέροντα.

Για τον οίκο αυτό, θεωρώ πως έχουμε την ρήση των Γάλλων «Ο εγωισμός στα δύο».

Η «σχέση» λειτουργεί πολλές φορές ως συμπλήρωμα και επιβεβαίωση για την παρουσία μας στη γη. Γι’ αυτό και συχνά υπάρχει αδυναμία να εκφραστούμε δίχως την παρουσία άλλων. Ο φόβος της μοναξιάς, μας οδηγεί σε σχέσεις που δεν εμποτίζονται πάντα από  τα ποιοτικά στοιχεία που μας ενδιαφέρουν.

download

Ο έβδομος οίκος, είναι ένας δυναμικός χώρος και μπορούμε να βιώσουμε:

-την ταύτιση και την πληρότητα

-την ένταση και τον ανταγωνισμό

Ακόμη και ο γάμος, όπως και η συνεργασία, αποτελούν ένα ανταγωνιστικό πεδίο διεκδικήσεων.

 

Οι εμπειρίες είναι σε τρία επίπεδα:

-βασικό: κοινός σκοπός της σχέσης

-βιολογικό: δομή και ρίζα της σχέσης με τις προκαταλήψεις από την οικογένεια

-κοινωνικό: σκοπός και προέκταση στον ευρύτερο περίγυρο

 

Με φυσικό κυβερνήτη την Αφροδίτη, μας ενδιαφέρει η αγάπη, η ομορφιά, η ευγένεια, η προσφορά. Στην ουσία όμως αναζητάμε αυτό που ήδη διαθέτουμε και εκτιμάμε την σχέση, στο επίπεδο που  έχουμε σε εκτίμηση τον ίδιο μας τον εαυτό.

Είναι ο καθρέφτης των δικών μας ποιοτικών στοιχείων.

Ο έβδομος οίκος περιγράφει τα δώρα από την κοινωνική συνύπαρξη, ακόμη κι αν αυτά δεν είναι πάντα αγαπητά, ή αρεστά. Είναι όμως χρήσιμα και σημαντικά για να αναπτύξουμε επί της ουσίας, συναισθηματικά, τον εαυτό μας. Να κατανοήσουμε στην πράξη πως το Εγώ και το Εσύ, μπορεί κάλλιστα να γίνει «Εμείς»…

 

images