Του Αρη Παπαδόπουλου.

ΑΘΗΝΑ. Μία αυθόρμητη ιδέα, που αμέσως έγινε υπόσχεση αγάπης από 17 συγγραφείς, δέθηκε σε ένα βιβλίο και τα δικαιώματα προσφέρονται στην Κοινωνική Κουζίνα του Αλλου Ανθρώπου που καθημερινά μαγειρεύει στο δρόμο, μοιράζοντας χιλιάδες μερίδες φαγητού.

Μάλιστα, η έλευση του «Εθνικού Κήρυκα» στην παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς παρακολουθεί τις δράσεις του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, του Αλλου Ανθρώπου, δηλαδή, χαιρετίστηκε με μεγάλη, πράγματι, ικανοποίηση. Και αυτό για δύο λόγους: αφενός η διεύθυνση και η ιδιοκτησία του ξενοδοχείου στην Ομόνοια που έγινε η παρουσίαση είναι σε χέρια ομογενών από τη Φιλαδέλφεια και, αφετέρου, μία εκ των 17 συγγραφέων η κ. Νίτσα Μανώλα ζει στη Νέα Ιερσέη, οπότε της δίνεται η ευκαιρία να ενημερωθεί για την παρουσίαση.

Η εκδότρια Μαρία Καρβέλα και η γνωστή τραγουδίστρια Ελπίδα (αριστερά) παραδίδουν τα πρώτα χίλια ευρώ σε κουπόνια τροφίμων στον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο. Φωτογραφία: ΕΘνικός Κήρυξ

Ηταν πάντως μία βραδιά αγάπης αυτή της Τρίτης στο νεοανακαινισμένο ξενοδοχείο της Ομόνοιας. Και μάλιστα στην παρουσίαση υπήρξε μία περιγραφή του βιβλίου τόσο πολύ αφηγηματική που από μόνη της θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη μικρό διηγηματάκι στο ίδιο το βιβλίο.

Ηταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα φέτος. «Εχω μία ιδέα», είπε η Αναστασία Κορινθίου, συγγραφέας, αλλά και σύμβουλος έκδοσης στον οίκο «Εμπειρία Εκδοτική». «Ωχ», ήταν η πρώτη αντίδραση της εκδότριας Μαρίας Καρβέλα. Παρόλα αυτά την ακούει και της καλοαρέσει η σκέψη να μαζευτούν διάφοροι συγγραφείς του οίκου να γράψουν από ένα μικρό αφήγημα, αυτό που στις ΗΠΑ χαρακτηρίζουμε ως «short story» με κοινό στοιχείο την χριστουγεννιάτικα στολισμένη πόλη μέσα από τις διαδρομές ενός ταξί.

Η ιδέα μεταφέρθηκε στον έτερο εκδότη, Κώστα Σμυρνιωτάκη, ο οποίος άφησε με τη σειρά του ένα δεύτερο «ωχ» αλλά έδωσε με ευκολία την έγκρισή του. Και μετά άρχισαν τα τηλεφωνήματα σε επιλεγμένους συγγραφείς. Δεν υπήρξε ούτε μία άρνηση.

Επώνυμοι και απλοί άνθρωποι γέμισαν τον ημιώροφο του ξενοδοχείου για την παρουσίαση του βιβλίου. Φωτογραφία: ΕΘνικός Κήρυξ

Κάθε μία και κάθε ένας από τους 17 συγγραφείς δέχτηκαν τη διαδρομή του ταξί, εμπνεύστηκαν και έγραψαν το δικό τους αφήγημα. Και λίγο πριν τα Χριστούγεννα εκδόθηκε το βιβλίο με τα 17 μικρά διηγήματα και με τον κοινό τίτλο «Για πού το ’βαλες Χριστουγεννιάτικα; – Το Μυθιστόρημα των… 17».

Κοινός συνδετικός κρίκος ένας οδηγός ταξί σε μία πόλη που σταματά μόνιμα σε… κόκκινα απαγορευτικά φανάρια. 17 άνθρωποι διαφορετικού τύπου μέσα στην κίνηση θα κάνουν στάση σε όποιον σταθμό ζωής έχουν αυτοί επιλέξει.

Ετσι περιγράφονται 17 διαδρομές που όλες καταλήγουν, τουλάχιστον για μας τους αναγνώστες, σε ένα ρεβεγιόν αγάπης, αφού στόχος ήταν να ενδυναμωθεί η Κοινωνική Κουζίνα. Και πριν καν διαφημιστεί το βιβλίο άρχισε να πουλάει τόσο, που στην παρουσίαση παραδόθηκαν στον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο συνολικά χίλια ευρώ σε κουπόνια των 50 ευρώ από συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ που αγοράστηκαν με τα πρώτα δικαιώματα των συγγραφέων του βιβλίου.

Η αγάπη έφτασε μέχρι τη Νέα Ιερσέη όπου ζει η συγγραφέας Νίτσα Μανώλα, η μητέρα της οποίας, Ασημίνα, παρέλαβε για λογαριασμό της τον έπαινο του εκδοτικού οίκου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ

Ο δε Κωνσταντίνος, εμφανώς συγκινημένος, και ευχόμενος «καλοτάξιδο το βιβλίο», αγκάλιασε την εκδότρια και ευχαρίστησε τους πάντες, τονίζοντας ότι αυτά τα χίλια ευρώ είναι η τροφή στο πνεύμα και την καρδιά των άλλων ανθρώπων και δεν πρόκειται για ελεημοσύνη.

«Επειδή εμείς στον Αλλο Ανθρωπο δεν λυπόμαστ, αλλά βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, χωρίς καμία διάκριση παρά μόνο από αγάπη». Εδωσε έτσι την ευκαιρία στην εκδότρια Μαρία Καρβέλα να κλείσει την πολύ όμορφη βραδιά λέγοντας ότι «από όσες αγκαλιές έχει μέχρι τώρα πάρει η πιο ζεστή ήταν αυτή του Κωνσταντίνου».

Το εξώφυλλο του βιβλίου.

Θα ήταν βέβαια αδικία να μην αναφερθούν τα ονόματα των συγγραφέων, προς τους οποίους δόθηκε και συμβολικός έπαινος από τον εκδοτικό οίκο. Ανάμεσά τους είναι του δημοσιογράφου Δημήτρη Κωνσταντάρα (γιου του αξέχαστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα), καθηγητών πανεπιστημίων και λοιπά.

Ειδικότερα έγραψαν: Νατάσα Γκουτζικίδου, Αναστασία Κορινθίου, Αδαμαντίνη Κουμιώτου, Βιολέττα Κουμπή, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μαίρη Κωνσταντούρου, Νίτσα Μανώλα, Δίκαια Μαραβέλια, Ελένη Μπεντίλλα, Πάνος Παπαδάκης, Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, Νίκος Σαλτέρης, Αγγελική Συρρή Στεφανίδου, Γιάννης Τούσσας, Ελσα Φαράζη, Ειρήνη Φραγκάκη, Αγγελική Χατζηρήγα, και οδηγός ταξί: Μαρία Καρβέλα.

https://www.ekirikas.com/17-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CF%83-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89/