από την Μαρία Πέττα.

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που γεννήθηκε ο καθένας από εμάς.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε ασυνείδητα τη στιγμή που ακόμα ήμασταν έμβρυα. Γεννηθήκαμε έχοντας όλοι ανεξαιρέτως τις ίδιες ανάγκες. Αντιλαμβανόμασταν πως ο μόνος τρόπος να έχουμε αυτό που θέλαμε ήταν να το φωνάξουμε.

Ο χαρακτήρας του ανθρώπου και το ποιος/ποια είναι σήμερα, προγραμματίζεται στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του. Αναλογιστείτε πόσες φορές λειτουργήσατε αυθόρμητα στην ηλικία των πέντε και ταυτόχρονα αισθανθήκατε χαρά και ελευθερία, και πόσες από αυτές τις φορές είχατε προκαλέσει θυμό στους μεγαλύτερους, επειδή η πράξη σας ήταν δεν ήταν σωστή.

Εννοείται πως μας αγαπούσαν, εννοείται πως ό,τι έκαναν ήταν για το καλό μας, το καλό όμως που προγραμματίστηκαν να μας διδάξουν.

Το θέμα είναι πως όλοι έχουμε γεννηθεί για να πετύχουμε και μετά προγραμματιστήκαμε για να αποτύχουμε! Γεννηθήκαμε ελεύθεροι μα στην πορεία κλειστήκαμε στη φυλακή των πεποιθήσεών μας.

Ελπίζεις σε ένα καλύτερο αύριο, πάντα ελπίζεις! Θα το έχεις όμως; Αναλογίσου τα σημερινά δεδομένα, πως μπορούν να αλλάξουν το αύριο αν σήμερα κάνεις και αισθάνεσαι τα ίδια πράγματα που έκανες και αισθανόσουν χθες; Ας το αλλάξουμε λοιπόν, ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ανεβαίνει κάθε μέρα κι ένα σκαλί προς τη πνευματική μας εξέλιξη.

Ας επαναπρογραμματιστούμε λοιπόν σήμερα! Ας πετάξουμε τις παλιές μας πεποιθήσεις αν αυτές δεν μας βοηθάνε και ας ξεκινήσουμε μια νέα αρχή, ένα νέο ταξίδι προς την επιτυχία και την ευτυχία.

 

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε, είναι μια ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό μας.

Τι κάναμε μέχρι σήμερα, ποια τα λάθη και ποια τα επιτεύγματα μας. Πως φτάσαμε μέχρι εδώ; Ποιους πληγώσαμε, ποιους αδικήσαμε, ποιους θυμώσαμε, πόσα έχουμε κάνει ή πει πληγώνοντας άλλους ανθρώπους;

Μη βιαστείτε να κατακρίνετε τον εαυτό σας, κανένας δεν είναι τέλειος. Αν το κατανοήσουμε αυτό, τότε θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε και τα ανθρώπινα λάθη, είτε είναι δικά μας, είτε των άλλων.

Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής μας με καθαρή συνείδηση, θα πρέπει πρώτα να συγχωρέσουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Όταν το πετύχουμε αυτό έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να συγχωρέσουμε τους άλλους. Νιώστε πως η συγχώρεση είναι μία συναισθηματική ίαση.

Φανταστείτε πόσο ανάλαφρη θα είναι η ψυχή σας αν απαλλαγείτε από αυτό το βάρος. Πόσο πιο εύκολο θα είναι για σας να ανοίξετε τα φτερά σας και να πετάξετε ψηλά. Θα μπορέσεις να δεις τον κόσμο με νέα οπτική. Να θυμάσαι πως από δω και πέρα κανείς δεν είναι ικανός να σε πληγώσει χωρίς την άδεια σου. Δεν είναι αναγκαίο να συγχωρέσεις την πράξη ή τα λόγια που σε πλήγωσαν αλλά τον άνθρωπο, έχοντας στο μυαλό σου πως ό,τι έκανε ή είπε ήταν εξαιτίας της δικής του ανασφάλειας και προφανώς δεν βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο συνειδητότητας όσων έκανε ή είπε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επικροτείς τα λόγια ή τις πράξεις που σε πλήγωσαν.

Με τη συγχώρεση αδειάζουμε τις αποθήκες της ψυχής μας και αφήνουμε χώρο ώστε να έρθουν όμορφα συναισθήματα γεμάτα αγάπη. Θα αισθανθούμε ψυχικά ανάλαφροι και απελευθερωμένοι. Μόνο με τη συγχώρεση μπορούμε να συνεχίσουμε αφήνοντας πίσω αυτά που μας πόνεσαν. Ας διώξουμε από μέσα μας όλη την οργή και ας εξαφανίσουμε την πληγή που μας άφησε.

Η συγχώρεση είναι το μαγικό κλειδί για να απελευθερωθούμε από το παρελθόν. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι με την εκδικητικότητα τιμωρούμε το άτομο που μας έβλαψε αλλά στην ουσία τιμωρούμε τον εαυτό μας, τον γεμίζουμε με θυμό και πίκρα!

Ας μη ξεχνάμε πως τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο λόγο και πως οι αρνητικές εμπειρίες ίσως να είναι τα πολυτιμότερα διδάγματα της ζωής. Ας απαλλαγούμε από το βάρος του παρελθόντος, ας συγχωρέσουμε και ας δεχτούμε με ευγνωμοσύνη αυτά που διδαχτήκαμε μέσα από τον πόνο.

Ένα ταξίδι η ζωή, ποιο το νόημα να μένουμε στάσιμοι και κολλημένοι στο παρελθόν; Ποιο το νόημα να συνταξιδεύουμε με όσα μας πλήγωσαν; Ποιο το νόημα να φυλακίζουμε στην ψυχή μας ανθρώπους επειδή θέλουμε να τους τιμωρήσουμε; Τι καλό προσφέρουμε στον εαυτό μας όταν κουβαλάμε μαζί μας ένα σωρό άσχημα συναισθήματα, που στην ουσία για μας, είναι άχρηστα;

Ας κρατήσουμε μόνο όμορφα συναισθήματα, δε μπορεί να μην υπήρξαν και αυτοί που μας έκαναν να νοιώσουμε την ομορφιά και τη θετικότητα στη ζωή μας, αυτοί που ανέβασαν την αυτοπεποίθηση και την αυτό-εικόνα μας, αυτοί που μας έδωσαν την πολύτιμη πληροφορία πως μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι αλλά και πετυχημένοι στη ζωή μας!

Ας επαναπρογραμματιστούμε λοιπόν σήμερα, γιατί σήμερα αρχίζει το δικό μας ταξίδι προς την ευτυχία και την επιτυχία!