από την Άρια Σωκράτους.

«Επιχειρήσεις είναι το συναρπαστικό παιχνίδι στο οποίο συνδυάζονται το μάξιμουμ του πάθους και το μίνιμουμ των ικανοτήτων» σύμφωνα με τον Bill Gates.

Το μυστικό επιτυχίας της Φωτεινής Μαστρογιάννη, η οποία έχει υπάρξει υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες στους  κλάδους  της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται και ως σύμβουλος επιχειρήσεων έχοντας στο ενεργητικό της αξιόλογες και εξειδικευμένες σπουδές σε ένα κλάδο κατεξοχήν ανδροκρατούμενο, ιδιαιτέρως απαιτητικό και αδηφάγο φαίνεται να είναι το μάξιμουμ του πάθους και το μάξιμουμ των ικανοτήτων.

Θεωρεί τη δουλειά, τη συνέπεια, τη σοβαρότητα και την διαρκή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στον τομέα με τον οποίο ασχολείται κάποιος ζωτικής σημασίας ενώ παράλληλα πιστεύει πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η προβολή της δουλειάς και των επιτευγμάτων, ένας τομέας στον οποίο ακόμα και οι καλύτεροι του είδους είναι ιδιαίτερα διστακτικοί.

1. Έχετε σπουδάσει Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Μακεδoνίας, έχετε κάνει μεταπτυχιακό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες και στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στην Ανάλυση Αγροτικής Πολιτικής και είστε  Διδάκτωρ στο Middlesex University στο HRM & Marketing με εξειδίκευση στην πρόσληψη και εκπαίδευση πωλητών. Ποιός ήταν ο λόγος που επιλέξατε να κάνετε τόσο εξειδικευμένες σπουδές σε ένα απαιτητικό κλάδο; Τι είναι αυτό που σας γοήτευσε στον κλάδο αυτό;

ΦΜ: Οι σπουδές στις οικονομικές επιστήμες  αποτελούν οικογενειακή παράδοση. Θεωρώ, λοιπόν ότι σίγουρα επηρεάστηκα από το οικογενειακό μου περιβάλλον, όπως άλλωστε επηρεάζεται ο κάθε άνθρωπος. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα ήθελα να σπουδάσω κάτι άλλο γιατί μου αρέσει η δυναμική εξέλιξης των οικονομικών επιστημών, δεν είναι στατικές.  Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια έχουμε την ανάπτυξη των νευροοικονομικών που αποτελούν έναν συνδυασμό της οικονομίας, της βιολογίας, της ψυχολογίας και της νευρολογίας. Πλέον έχουμε ένα συνδυασμό κοινωνικών επιστημών και θετικών επιστημών που τον βρίσκω συναρπαστικό.
Αντίθετα από την τάση που ευνοούσε τον κατακερματισμό της οικονομικής επιστήμης σε επιμέρους πεδία εξειδίκευσης, υποστηρίζω αυτό που αποκαλώ ολιστική προσέγγιση, μάλλον είμαι αναγεννησιακός τύπος. Γι’αυτό και έχω ασχοληθεί με τη σύνδεση επιμέρους πεδίων όπως είναι η λογιστική, το μάνατζμεντ και τα καθαρά οικονομικά με την ψυχολογία και την κοινωνιολογία προκειμένου να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στα ζητήματα της οικονομίας. Το θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου έχουν καταρριφθεί όλες οι οικονομικές θεωρίες.
Εν τούτοις, δεν παύω επίσης να υποστηρίζω αυτό που έγραψε το 1920 ο Ρ.Χ. Τώνεϋ στο βιβλίο του «Η Αρπακτική Κοινωνία»: «είναι απαραίτητο να δώσουμε στην οικονομική δραστηριότητα τη θέση που αρμόζει σαν υπηρέτη κι όχι κυρίαρχου της κοινωνίας».
2. Υπήρξατε υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες στους  κλάδους  της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, ενώ δραστηριοποιείστε και ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας προκειμένου να επικρατήσει μια γυναίκα σε ένα χώρο κατεξοχήν ανδροκρατούμενο;

ΦΜ: Να προσθέσω, χωρίς καμία διάθεση να περιαυτολογήσω, ότι εντάσσομαι μαζί με άλλους 220 συμβούλους από όλη την Ευρώπη, στο μητρώο συμβούλων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εάν υπάρχει ένα μυστικό επιτυχίας αυτό είναι  δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά, συνέπεια, σοβαρότητα και διαρκής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στον τομέα με τον οποίο ασχολείται κάποιος. Θα συνιστούσα επίσης να μην γίνονται «εκπτώσεις» στις σχέσεις με τους πελάτες παρά τον έντονο ανταγωνισμό. Συχνά στον τόπο μας μπερδεύουμε την καλή εξυπηρέτηση του πελάτη με τη δουλοπρέπεια. Όταν σεβόμαστε τη δουλειά μας τότε μας σέβονται και οι άλλοι. Ένας πελάτης που δεν σέβεται τη δουλειά μας, μόνο πρόβλημα μπορεί να μας δημιουργήσει και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.
Θεωρώ επίσης σημαντικό την προβολή της δουλειάς και των επιτευγμάτων κάτι στο οποίο αρκετοί είναι διστακτικοί, ιδιαίτερα οι καλύτεροι του είδους. Ειδικά όμως οι Ελληνίδες είναι καλό να εστιάζουν στον τομέα τους και να δικτυώνονται επαγγελματικά μέσω της δημιουργίας σχέσεων win win. Σε αυτό είναι κάτι που υστερούν ενώ αντίστοιχα οι επιτυχημένοι άνδρες είναι πολύ καλοί. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι κανένας δεν τους οφείλει τίποτα και ότι εάν κάποιος τις συστήσει σε έναν πελάτη, θα πρέπει κι αυτές αντίστοιχα  να το ανταποδώσουν συστήνοντας κάποιον άλλο πελάτη σε αυτούς κοκ. Η ανταπόδοση είναι άκρως σημαντική.

3. Παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας  υπήρξατε  Καθηγήτρια Μάρκετινγκ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜΒΑ του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου ενώ εξακολουθείτε να διδάσκετε σε διάφορους φορείς. Ποιά είναι η σχέση σας με τους φοιτητές σας και ποιές συμβουλές τους δίνετε προκειμένου να κυριαρχήσουν σε ένα τόσο ανταγωνιστικό τομέα;

ΦΜ: Υπάρχουν φοιτητές που τους αποκαλώ τα «παπάκια». Αυτοί είναι όσοι έχουν διακρίνει ότι ο καθηγητής τους έχει προσφέρει κάτι ξεχωριστό και τον ακολουθούν παντού.
Η συμβουλή μου σε αυτούς είναι να έχουν  σοβαρότητα, συνέπεια, επαγγελματική εμφάνιση και  σκληρή δουλειά με μία δόση τύχης εάν και αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί. Θεωρώ επίσης ότι πεδίο για κουτοπονηριά και ψέμα δεν υφίσταται πλέον. Η ειλικρίνεια εκτιμάται και δημιουργεί αξιοπιστία σε συνδυασμό με την ποιότητα. Είναι επίσης απαραίτητο να ενημερώνονται διαρκώς και να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους. Φυσικά εάν δεν δίνει ο ίδιος ο καθηγητής το παράδειγμα, τότε όλα πέφτουν στο κενό. Γι’αυτό και προσωπικά συνεχίζω την επιμόρφωσή μου και έχω παρακολουθήσει άνω των 30 σεμιναρίων και courses τόσο στο εσωτερικό όσο και με διάσημα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως είναι το Yale, το Εθνικό Ερευνητικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας καπ.

4. Είστε η παρουσιάστρια της εκπομπής “Take the money & run”. Ποιά είναι τα θέματα τα οποία πραγματεύεται η εκπομπή σας  και με ποιά κριτήρια τα επιλέγετε;

ΦΜ: Η δημοσιογραφία υπήρξε άλλο ένα στοιχείο της οικογενειακής παράδοσης που προανέφερα. Ο πατέρας μου εξέδιδε μία μικρή εφημερίδα, μάλλον από εκεί οφείλεται το ενδιαφέρον μου για τον χώρο αυτό. Η εκπομπή όπως και το μπλογκ μου mastroyanni.blogspot.gr προέκυψαν γιατί διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα κενό στο επίπεδο της ποιοτικής ανάλυσης των τεκταινόμενων στην πατρίδα μας. Τα θέματα που πραγματεύεται η εκπομπή και την οποία έχουν τιμήσει πλήθος επώνυμων Ελλήνων  όπως είναι η καθ.  Της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κα Μαρία Μαντουβάλου, ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος, η πρ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κα Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ο πολιτικός φιλόσοφος Τάκης Φωτόπουλος, ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης, ο Γιώργος Καραμπελιάς, ο Σάββας Καλεντερίδης, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός  καπ., κυμαίνονται από ιστορικά, θέματα ψυχολογίας, ενημέρωσης, οικονομίας, δικαίου ακόμα και φιλοσοφίας.  Θα πρέπει επίσης να επισημάνω ότι με τίμησαν με την παρουσία τους στην εκπομπή προσκεκλημένοι που ζουν εκτός Αθηνών. Έχουν έρθει από Θεσσαλονίκη, Λαμία, Ναύπλιο και Χανιά κάτι που με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανη και τους ευχαριστώ θερμά.
Στο δε μπλογκ μου υπάρχουν προσωπικά μου άρθρα για την οικονομία και την κοινωνία, διαφορετικά από όσα διαβάζουμε συνήθως. Τελευταία, σε μία προσπάθεια διεύρυνσης της ενημέρωσης που έχουμε, είχα την τιμή να μου δώσει γραπτή συνέντευξη οι οικονομολόγος και δημοσιογράφος της Handelsblatt, Νόρμπερτ Χέρινγκ. Εντός των ημερών θα έχω και άλλη μία σημαντική συνέντευξη πάλι με ξένο διανοητή.
Κριτήρια επιλογής των προσκεκλημένων μου στην εκπομπή «Take the money & run» είναι η προσφορά στο πνεύμα και στην κοινωνία και η αγάπη τους για την Ελλάδα.

5. Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζετε οικογένεια και μια τόσο απαιτητική καριέρα;
ΦΜ: Η οικογένειά μου απαρτίζεται από δύο ενήλικες και ένα μαλτεζάκι. Συνεπώς, οι οικογενειακές υποχρεώσεις μου δεν είναι αυξημένες. Για τις δε οικιακές εργασίες λαμβάνουμε επαγγελματική βοήθεια. Εν τούτοις,  το εικοσιτετράωρο δεν μου φτάνει. Είμαι διαρκώς απασχολημένη γι’αυτό και δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει πλήξη.
 
6. Στην Ελλάδα του 2017 η οικονομική κρίση κλιμακώνεται και αυξάνεται με επικίνδυνα ραγδαίους ρυθμούς. Πώς την αξιολογείτε ως Οικονομολόγος; Θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης;
ΦΜ:  Η οικονομική κρίση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και όχι αποκλειστικά Ελληνικό. Θεωρώ ότι εάν δεν αλλάξει το υφιστάμενο οικονομικό μοντέλο δεν θα υπάρξει κανένα περιθώριο ανάκαμψης. Να σημειώσω εδώ ότι οικονομική ανάπτυξη δεν σημαίνει και κοινωνική ευημερία όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί. Στόχος λοιπόν θα πρέπει να είναι να υπάρχει κοινωνική ευημερία.
Στην Ελλάδα, η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε με τα μνημόνια έχει μία απλοϊκή λογιστική θεώρηση και όχι αναπτυξιακή.