από την Μαρίνα Σαραντινού.
Η ειδικότητα του διπρόσωπου είναι η διπροσωπία και η ανειλικρίνεια. Όλη του η ζωή βασίζεται στο ψέμα. Στα προσωπεία που υποδύεται. Είναι ένας ακούραστος ηθοποιός που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παίξει σωστά τον ρόλο του. Πολλές φορές πέφτει σε αντιφάσεις, όσο κι αν τα ψέματα που λέει τα οικειοποιείται.
Τέτοιοι τύποι είναι χαμηλής νοημοσύνης, μπερδεύονται συχνά απ’ τα πολλά ψέματα και πέφτουν από μόνοι τους, στις παγίδες που στήνουν.
Συνήθως παρουσιάζονται με δεύτερη πλαστή ταυτότητα για να εξαπατήσουν τους γύρω τους και με τα σημερινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό έχει γίνει πολύ πιο εύκολο. Εκτός από το κανονικό τους προφίλ, έχουν δημιουργήσει κι άλλα τα οποία χρησιμοποιούν για προσωπικό όφελος. Το χειρότερο είναι πως δεν τα χρησιμοποιούν μόνο γι αυτό το λόγο, αλλά και για να βλάψουν, να ξεγελάσουν ανυποψίαστα θύματα, να κάνουν διαδικτυακό μπούλινγκ και μέσα απ’ αυτό τον τρόπο να ικανοποιήσουν κάποια αρρωστημένα στοιχεία του εαυτού τους.
Αναρωτιέμαι κατά πόσο είναι σωστό να ξεμπροστιάζεις ένα τέτοιο άτομο; Να βγαίνεις με στοιχεία τα οποία φυσικά όσο κι αν φωνάζουν την αλήθεια, μπορούν να καταρριφθούν και να βρεις τον εαυτό σου, να είναι στο τέλος κατηγορούμενος, δακτυλοδεικτούμενος και φυσικά να διχάσεις τους «κοινούς» φίλους.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Georgia, Dr, Keith Kampbell, υποστηρίζει πως σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα αυτά πάσχουν από ναρκισσισμό, μια εξαιρετικά σοβαρή διαταραχή προσωπικότητας, η οποία έχει ως βασικό χαρακτηριστικό εκτός από την πρόκληση προσοχής και αποδοχής του περίγυρου με κάθε τρόπο, την ανικανότητα δημιουργίας μιας υγιούς και μακροχρόνιας σχέσης είτε ερωτικής είτε φιλικής. Στην έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε 130 χρήστες του facebook, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με το περιεχόμενο των αναρτήσεων στις σελίδες των χρηστών, τον τρόπο αλληλόδρασης και τον αριθμό των «φίλων» που έχουν στην προσωπική τους σελίδα, αποδείχτηκε από τους ερευνητές πως ο αριθμός των φίλων που έχει ο κάθε χρήστης στο προφίλ και ο τρόπος που δρα μαζί τους, καθώς και το είδος των αναρτήσεων τους, συσχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που οι ναρκισσιστές συμπεριφέρονται στην πραγματική ζωή με τη δημιουργία ψεύτικων, επιφανειακών σχέσεων.
Αν εντοπίσεις ένα πλαστό προφίλ να κυκλοφορεί στο facebook, τότε έχεις τον τρόπο να καταλάβεις σε ποιον ανήκει.
1) Συχνά λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς για να έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει αφού θα χρησιμοποιήσει όλα τα προφίλ του.
2) Άλλες φορές πίσω απ’ αυτά τα προφίλ εκθειάζει τον εαυτό του και τη δουλειά του. Φυσικά είναι προσεκτικός και για να ρίξει στάχτη στα μάτια των «φίλων» του, προβάλλει αναγκαστικά και τη δουλειά κάποιου άλλου, που φυσικά θεωρεί ασήμαντη.
3) Μπαίνει στη διαδικασία ακόμα και να καυγαδίσει, αν δει πως κάποιος άλλος έχει αντίθετη άποψη ή υποβιβάζει τη δουλειά του.
4) Το αστείο είναι, πως σχολιάζει στις δημοσιεύσεις του αληθινού του προφίλ, γράφοντας φυσικά αυτά που θέλει να ακούσει ή αυτά που θα δώσουν το έναυσμα στους υπόλοιπους φίλους να σχολιάσουν. Τους κατευθύνει χωρίς αυτοί να το καταλαβαίνουν.
5) Εισχωρεί παντού κάνοντας «φιλίες» για να δείξει πως είναι «αληθινός» και φυσικά δεν βάζει φωτογραφία από άποψη ή αν βάλει θα είναι φωτογραφία που βρήκε στο διαδίκτυο.
Όντως υπάρχουν άνθρωποι που μόνο και μόνο επειδή δεν θέλουν, δεν βάζουν φωτογραφία. Βασιζόμενος λοιπόν σ’ αυτά τα προφίλ, αλωνίζει ελεύθερα.
6) Πολλές φορές όμως το χρησιμοποιεί και για να ρίξει λάσπη σε όσους πιστεύει πως τον ανταγωνίζονται ή πιστεύει πως είναι πολύ καλύτεροι του.
7) Άλλες φορές, βλέπεις αυτό το πλαστό πρόσωπο, να λέει πράγματα που δεν θα έλεγε ποτέ με το αληθινό του προφίλ.
8) Δεν έχει προσωπικούς φίλους, δεν θα δεις σχόλια παρά μόνο από δύο τρία άλλα δικά του προφίλ που φωνάζουν από μακριά πως είναι πλαστά.
Αντίθετα βέβαια, με το αληθινό του προφίλ, τον βλέπεις να συμπεριφέρεται με υπερβολικά ύποπτη ευγένεια και φυσικά μόνο εκεί που έχει συμφέρον. Συνήθως κλαίγεται μέσα από τις δημοσιεύσεις του, αναζητώντας μ’ αυτό τον τρόπο την προσοχή. Πάντα κάτι του έκαναν και πάντα φταίει κάποιος άλλος. Αυτά δηλαδή που κάνει πίσω απ’ τα πλαστά προφίλ στους άλλους, λέει ότι του τα κάνουν. Παρουσιάζεται ως το «καημένο» θύμα. Δεν χάνει φυσικά χρόνο, μόλις του δοθεί ευκαιρία, κατηγορεί πρώτος και χωρίς τύψεις, ανθρώπους που δεν του έφταιξαν πουθενά, αλλά πιστεύει πως αν αυτοί οι άνθρωποι ανοίξουν το στόμα τους, θα πούνε αλήθειες που τον καίνε! Προσπαθεί να τους πετάξει πρώτος ένα αναμμένο σπίρτο. Μόνο που το σπίρτο δεν έχει τη δύναμη που πιστεύει.
Θα ήταν σοφό, να είστε λίγο περισσότερο επιφυλακτικοί όταν ακούτε κατηγόριες. Ειδικά όταν δεν γνωρίζετε προσωπικά ούτε τα άτομα που τα λένε αλλά ούτε τα πρόσωπα που απευθύνονται, έστω κι αν αυτά τα άτομα είναι επώνυμα.
Ποτέ δεν θα ξέρεις την αλήθεια αν την ακούσεις μόνο από την μία πλευρά και να είστε σίγουροι πως αυτός που κατηγορεί τους άλλους σε σας δεν θα διστάσει να κάνει το ίδιο και σε σας.
Δείχνοντας σας «εμπιστοσύνη» κατηγορώντας τους άλλους, το μόνο που αποσκοπούν πάντα και χωρίς υπερβολή είναι να ανέβουν λίγο πιο ψηλά στα μάτια σας και να ρίξουν τους άλλους λίγο πιο χαμηλά. Προσοχή λοιπόν και μην παρασύρεστε τόσο εύκολα… Να έχετε δική σας άποψη και να προσπαθήσετε να μάθετε την αλήθεια χωρίς να παρασύρεστε.